• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

12 minuta koji su promenili sport u SAD: Na tom snegu stvoren je Tom Brejdi

Autor Mladen Šolak

Do te večeri bio je poznat kao rezerva Drua Bledsoua. Od tada je počeo da piše samo svoju stranicu istorije - najuspešniju od kada se igra američki fudbal.

 Tom-Brejdi-biografija-karijera-sudije-Nju-Ingland-Oukland-Rejdersi-istorija-sneg-odluka-Tuck-Rule Izvor: Guliver, Darren McCollester/Getty Images North America

Nedavno rastavljeni Tom Brejdi i Nju Ingland Petriotsi imaju šest zajedničkih titula i devet nastupa u Superboulu.

Stvorili su šampionsku inastiju kakva do njih nije postojala u tom sportu i decenijama su bili simbol uspeha. Bili su nepobedivi, u nekim Superboul utakmicama bili su doslovno neuništivi (na primer, na minus "25" u finalu 2017), a imali su i jednu zajedničku crtu - uradiće sve za pobedu.

Možda će vas zanimati

I jedni i drugi ići će na trijumf po svaku cenu, čak i onda kada je to bilo suprotno pravilima ili kada vlasnik Robert Kraft i trener Bil Beličik posle 20 spektakularnih godina ipak zaključe da Brejdi više ne vredi toliko da mu daju višegodišnji ugovor.

Zato će on ipak nastaviti (i verovatno završiti) karijeru u drugom mestu, u Tampa Beju.

Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

Tokom blistave dve decenije, Brejdi, Beličik (da li tim redosledom?) i Kraft učinili su da franšiza bez titule učini nezamislivo i da postane trofejnija od "teškaša" - San Franciska i Pitsburga. Posledica takvih uspela bila je očekivana, pa je verovatno svuda osim u Bostonu plej-of postao doba godine u kojem se navija protiv Nju Inglanda, da bi neka druga dinastija mogla da nastane.

A, sve je počelo 19. januara 2002. godine, u poslednjoj utakmici na Foksboro stadionu, starom domu Petriotsa koji je srušen da bi na istom mestu nastao sadašnji Džilet stadion, gde je Brejdi postao verovatno najveći igrač američkog fudbala u istoriji.

Dakle, Foksboro je bio zavejan, a Brejdi je po kijametu izveo ekipu na prvu utakmicu plej-ofa, da pokaže svima šta može tek 199. pik NFL drafta, koji je uskočio u ekipu posle teške povrede čuvenog Drua Bledsoa.

Bledso je na početku te sezone potpisao rekordni ugovor na 10 godina, za 103 miliona

Zapravo, ulog domaćih bio je ogroman kao stadion od kojeg su se opraštali, jer je Nju Ingland prvi put bio u doigravanju od 1998. i hteo je da dokaže da ima budućnost sa trenerom Bilom Beličikom, postavljenim sezonu ranije.

Gosti su bili Oukland Rejdersi i zaista su bili blizu da pokvare sve planove domaćinu.

Izvor: Guliver, Arthur Anderson/Getty Images North America

Rejdersi su vodili 13:10 na samo 110 sekundi do kraja utakmice, kada se dogodila jedna od akcija koja je promenila istoriju NFL-a i američkog sporta.

Pre te akcije, kornerbek Rejdersa Erik Alen prišunjao se Brejdiju, Beličiku i saradnicima, pa izbliza čuo šta su se dogovorili da odigraju. Defanzivac je potom sa saigračima spremio "blic", iznenadio nespremnog Brejdija, oborio ga, izbio mu fudbal i doveo Oukland nadomak velike pobede u gostima.

Rejdersi su slavili, svesni da je sada potrebno da samo kontrolišu sat i da pobede. Brejdi je spustio glavu, uplašen da je prokockao svoju šansu i da je to bilo to od njega i njegove velike karijere.

A, onda se u 12 minuta sve obrnulo i u utakmici i u njegovom životu.

Sudije su tačno toliko posmatrale snimak te situacije kraj terena, oduzele Rejdersima loptu i dosudile nekompletan pas, iako Brejdi uopšte nije izbacio loptu iz ruku. Primenili su "Tak (Tuck) pravilo", za koje ni na klupama ekipa nisu znali.

"U fudbalu sam ceo život, a tada sam čuo termine za koje nisam ni znao da postoje", rekao je tadašnji trener Rejdersa Džon Gruden.

Pogledajte tu situaciju.

Nju Ingland - Oukland, januar 2002.
Izvor: YouTube/Krang Kraves Anguiano

U odlučujućem trenutku, Brejdi je zaista povlačio loptu ka sebi, Alen mu je izbio i sudije su dobro znale šta ih čeka ako dosude u skladu sa pravilom koje je zaista bilo na snazi, iako prilično kontroverzno.

Zato su i gledale i "većale" čak 12 minuta. I zato glavni sudija Volt Kolmen posle tog meča više NIKAD nije sudio Rejdersima. A sudio je sve do 2018.

Ovo je pisalo u pravilima

"Tuck rule" je uvedeno 1999. i ukinuto 2013. Glasilo je da pas unapred ne počinje u trenutku u kojem lopta napusti šaku igrača, već da dodavanje počinje pokretom ruke bacača unapred. Ako odlučite da vratite loptu unazad i počnete da spuštate ruku, sve do trenutka u kojem šaku potpuno stavite na stranu ili skroz zaustavite ruku, to je i dalje dodavanje".

Bio je to momenat posle kojeg se istorija pisala sama.

- Adam Vinatijeri je kroz sneg pogodio sa 45 jardi za produžetak i postao heroj; 
- Do tada je promašio četiri od pet šuteva sa te razdaljine. Da li bi i on bio precrtan da je lopta pripala Rejdersima?;
- Tom Brejdi je potom vodio ekipu do pobede i do prve titule;
- "Bila je to presečena lopta", kvoterbek je govorio satima, nedeljama i godinama posle tog kiksa;
- "To je najgora odluka u istoriji svih sportova", rekao je Alen;
- Dru Bledsou je te godine otišao u Bafalo;
- Nju Ingland je posle te utakmice igrao u 9 od 19 Superboulova, sve sa Brejdijem;

Te zavejane noći otvorena su vrata vladavini Nju Inglanda.

Igrom sudbine, Gruden je bio trener Rejdersa u meču koji je promenimo tok istorije NFL-a i pogurao Toma Brejdija ka visinama. Tada mladom stručnjaku sreća nije okrenula leđa godinu dana kasnije.

Došao je do toliko željene titule, ali na klupi Tampa Bej Bakanirsa...

... tima u kome će upravo Brejdi izvesno završiti karijeru.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC