• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljamo EXTREME E - najesktremniju auto trku ikada

Izvor Promo

Dvanaest timova profesionalnih vozača na početku 2021. takmičiće se u ekstremnim uslovima na 5 neverovatnih lokacija, dok će četiri najbolje ekipe napredovati do nokaut-faze i boriti se za vrhunske nagrade.

 Predstavljamo EXTREME E - najesktremniju auto trku ikada Izvor: Promo/Continental/Shivraj Gohil

Stiže vreme za potpuno novu vrstu trka!

Atraktivnost, brzina, izazov, adrenalin, električna energija, nulta emisija izduvnih gasova, očuvanje životne sredine i briga o ekologiji, sve ono što čini Formulu E, biće pojačano za mnogo stepeni (volti), sve za potpuno zadovoljstvo publike širom sveta!

Reč je o Extreme E takmičenju koje kreće početkom 2021, a koje donosi jedinstveni doživljaj za sportska vozila visokih performansi stvorenih za najteže uslove na putevima.

Extreme E je prvenstvo u kojima se električna SUV vozila takmiče na nekim od najudaljenijih delova sveta u direktnoj borbi sa najekstremnijom prirodom.

Sezona startuje sa bajkovitog Lac Rose roze jezera usred Senegala (23-24. januar), potom se seli na jedno od čudesa sveta, kameni grad i oaza Al-Ula u Saudijskoj Arabiji (5-6. mart), pa u neverovatni Kali Gandaki kanjon na Nepalu (14-15. maj), sledi Kangerlussuak ("veliki fjord") na Grendlandu (28-29. avgust), i grad Santarem u tropskoj šumi Brazila, na ušću Amazona i Tapahosa (30-31. oktobar).

Staze su dužine između 6-10 km, a vozači moraju da se kreću kroz niz virtuelnih kapija. Svaka staza će se sastojati od pet do šest kapija, sa kombinacijom off-road staza, kao što je Amazon, i otvorenog terena poput Arktika.

Format je zamišljen tako da se dve grupe od po šest timova trkaju jedna protiv druge na kružnom takmičenju. Za četiri najbolje ekipe ovo će biti tek zagrevanje za nokaut fazu, gde se vozači "jedan na jedan" bore za željeno mesto u finalu.

BROD RMS SVETA HELENA

Sastavni deo Extreme E takmičenja je RMS Sveta Helena, brod koji je nekada prevozio kraljevsku poštu, a koji sada prevozi takmičare do lokacija širom sveta. U brod su uložena velika sredstva tokom nadogradnje, i danas predstavlja operativnu bazu po najsavremenijim standardima. Poseduje vrhunsku garažu, kao i centralno čvorište za rad, logistiku, komunikacije i smeštaj.

Extreme E je najekstremnija auto-moto trka koju je svet ikada video, ali ništa od toga ne bi bilo moguće bez precizno dizajnirane tehnologije. Pored baterija koje su jedna od osnovnih komponenti električnog vozila, gume su te koje će vozačima pružiti bezbednost. Kompanija Continental, suosnivač takmičenja, posebno za ovu priliku izradila je gume koje savršeno prianjaju kako putevima Himalaja, Arktiku, pesku ili tropskim krajevima.

Izvor: Promo/Continental/Vaclav Duska Jr.

GUMA ZA BILO KOJU POVRŠINU

Ekstremna vrućina ili duboki minus, blato, pesak ili led - bez obzira na to koliko su ekstremni uslovi, takmičarima i njihovim vozilima potrebna je pouzdana guma koja obezbeđuje savršeno prianjanje, trakciju i odlične performanse u svakoj fazi trke.

Continental CrossContact LKS, osnova nove gume razvijene za Extreme E, je dobro izbalansirana celosezonska guma sa posebno dizajniranim gazištima za poboljšanje vuče i stabilnosti na praktično bilo kojoj površini. Usavršeni CrossContact će pomoći takmičarima da bezbedno stignu do cilja najveće svetske ekstremne trkačke serije. Svaki tim će dobiti dva seta letnjih i zimskih guma, optimizovanih za svaki mogući teren koji zahtevaju SUV vozila na E pogon.

Svi učesnici Extreme E koriste isti set standardizovane opreme. Tu na scenu stupa proizvođač Spark Racing Technology koji će kreirati, montirati i isporučiti potpuno novi električni SUV model za hrabre pionire off-road trkačke serije. Svaki takmičar je slobodan da testira i napravi prilagođeni pogonski sklop i karoseriju na ovoj platformi.

Izvor: Promo/Continental/Shivraj Gohil

ČAK 630 KONJSKIH SNAGA

Delovi koji mogu biti uređeni po individualnoj želji tima su motor i inverter, kao i delovi spoljne karoserije, na primer, poklopac motora, bočna obloga, svetla, prednji i zadnji branik. Baterije su kompatibilne sa motorima Formule E i  mogu da proizvedu maksimalnu snagu od 470 kW (približno 630 KS), s tim što je nova baterija posebno prilagođena strogim uslovima off-road trka, napravljena da izdrži ekstremna okruženja, uslove na putu i terene.

Još jedna kritična komponenta automobila Extreme E biće baterija. Ista kompanija koja je sastavljala baterije u prve četiri sezone ABB FIA Formula E Championship, Villiams Advanced Engineering, odgovorna je za ovaj ključni segment.

Izvor: Promo/Continental/Vaclav Duska Jr.

Ektreme E je takmičarska platforma za ubrzavanje razvoja električnih vozila koja će pomoću pogona na obnovljivu energiju stvoriti budućnost sa mnogo manje ugljen-dioksida, ali i skrenuti pažnju na izazove klimatskih promena sa kojima se susreću različiti ekosistemi.

/promo sadržaj/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC