• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Del Boj i Rodni - lični treneri najvećeg igrača svih vremena, Ro(d)nija O'Salivena!

Autor Nikola Janković

"Lejla priča da sam ja Rodni, a moj ćale Del Boj", otkrio je delić svoje rutine novi šampion sveta u snukeru.

 Roni-O-Saliven-Otac-u-zatvoru-zbog-ubistva-majka-zbog-utaje-poraze-ovako-se-bori-sa-psihom Izvor: Alex Pantling/Getty Images Europe

Sedam godina od prethodne, a punih 19 od prve, neponovljivi Roni O'Saliven prošlog vikenda osvojio je šestu titulu prvaka sveta, posle čega ga samo jedan trijumf u "Krusibl teatru" deli od rekordera Stivena Hendrija.

Ovaj virtouz za snuker stolom napuniće 45 u decembru, kada će obeležiti i 28 godina od osvajanja prvog "mejdžor" trofeja, UK čempionšip, na kojem jeprvi put trijumfovao nedelju dana pre ulaska u punoletstvo.

Izvor: imdb.com

Svako ko bi se zapitao kako mu uspeva da zadrži magiju u rukama skoro tri decenije kasnije, postavlja pravo pitanje.

Englez, kojeg je samo težak i nepredvidiv temperament sprečio da uveliko postane rekorder u svakoj relevantnoj kategoriji, odškrinuo je vrata svojih rutina i navika u jednom od intervjua posle šefildskog remek dela u polufinalu sa Markom Selbijem i, potom, rutinske "egzekucije" u finalu sa Kajrenom Vilsonom.

Dok se konkurencija mahom priprema "španovanjem" udarca u nekoj od pomoćnih sala za trening, najtalentovaniji među njima gleda…

"Već neko vreme više volim da pustim sebi malo Del Boja i Rodnija, nego da idem na zagrevanje", rekao je O'Saliven i dodao da verenica Lejla i on "umiru" od smeha uz "Mućke", iako znaju napamet svaku epizodu (nisu jedini haha).

"Lejla priča da sam ja Rodni, a moj ćale Del Boj. Realno, i jesam se poistovetio sa serijom, poprilično. Nije više Rodni plonker, sada je Roni plonker", "prisvojio" je nadimak koji je zauvek smotani Rodni Troter dobio od Del Boja, ali i ostalih, koji ga smatraju tupanom.

"Gledam dosta dobrih stvari, gledao sam i 'Storage Wars', recimo. Onda se začuje kako neko lupa na vrata, kažem: 'Draga, mogao bih da odem i ubacim koju kuglu, red je'", govorio je sa osmehom, kao i uvek kada je trebalo pokazati koliko je drugačiji od rivala.

I detinjstvo mu je bilo značajno drugačije i daleko od srećnog. Njegovi roditelji Džon i Marija, bili su vlasnici nekoliko prodavnica "seksi igračaka" u centru Londona, poznatom kvartu Soho.

Džon O'Saliven osuđen je za ubistvo 1992. i iz zatvora je gledao kako njegov sin osvaja prve tri titule prvaka sveta. Izašao je tek 2010. godine. I njegova majka, Marija, Engleskinja katalonskog porekla, završila je na robiji 1996. zbog utaje poreza, tako da je 21-godišnji Ro(d)ni O'Saliven uporedo krčio put ka najvećem igraču snukera svih vremena i brinuo o osmogodišnjoj sestrici Danijel.

Enorman pritisak na psihu izazivao je i periode depresije kod O'Salivena, koji je u nekoliko navrata napuštao sport i vraćao se tek uz pomoć psihologa, uz koje je provodio više vremena nego sa klasičnim trenerima snuekra.

Legendarna scena iz "Mućki".
Izvor: YouTube/BBC

Međutim, kada je korona virus učinio da ceo svet na nekoliko nedelja bude praktično "zaključan" u četiri zida, O'Saliven je dočekao ono što je oduvek želeo - da provodi slobodno vreme daleko od očiju javnosti. Kaže da mu je upravo pandemija pomogla da ove godine osvoji 19 "mejdžor" trofej u karijeri.

"Svaki put kada me vidite u odelu pred kamerama, sigurno sam došao iz sale za trening, ali ne provodim više toliko vremena tamo. Imam aplikaciju na telefonu i gledam koliko će trajati meč pre mog, pa tako i znam do kada mogu da gledam 'Mućke'", nije želeo O'Saliven da ovo bude shvaćeno kao nepoštovanje protivnika.

"Jer, najgora stvar u svemu je iščekivanje. Kada ne znate kada počinjete, koliko još vremena morate da čekate. Našao sam način da se zabavim i opustim, to radim već godinama. Upravo to su trenuci u kojima misli mogu da vam odlutaju u pravcu u kom ne želite, a moj mozak je hiperaktivan i ne mogu uvek da ga 'obuzdam'", rekao je O'Saliven.

Koliko čekanje ume da bude nezgodno, govorio je nedavno i Novak Đoković, igrač koji je O'Salivenu poslužio kao inspiracija za "kambek" godine u polufinalu sa Selbijem, u kojem je morao da dobije poslednja četiri frejma za pobedu.

I dobio je.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC