• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubio najbitniju trku na svijetu: On je sportista sa premalo sreće, a karijera mu je promijenila dva sporta!

Autor mondo.rs

Najbolji biciklista u istoriji Slovenije je poražen, ali njemu to nije prvi put. Prethodni put je napravio zaokret koji ga je odveo do novih pobjeda.

 Primož Roglič gubitnik Tur d Frans ski skokovi prije biciklizma Izvor: Chris Graythen/Getty Images Europe, Getty Images/Chris Graythen

Impresivna priča stiže iz Francuske, gdje se do posljednjih metara 20. etape Tur de Fransa za žutu majicu i osvajanje trke borio čovjek koji je prilično kasno počeo da se bavi ovim sportom.

Pobjednik najprestižnije trke na svijetu postaće slovenački biciklista Tadej Pogačar, koji je juče, na posljednjoj takmičarskoj etapi preuzeo lidersku poziciju. ''Oteo'' je to mjesto drugom Slovencu.

Zbog toga bismo mogli da kažemo da je Primož Roglič najveći gubitnik trke oko Francuske. Ali, da li je baš tako?

Vjerovatno nije, jer je samo učešće ovog čovjeka na najvećim biciklističkim trkama veliko iznenaženje.

Za one koji ne znaju, radi se o Slovencu koji je tek prije osam godina, sa skoro 22 godine, počeo da se bavi biciklizmom.

Razlog za tako kasni ulazak u sport bili su ski skokovi, jedan od najpopularnijih sportova u Sloveniji i Rogličeva zanimacija u ranijem dijelu karijere.

Slovenački biciklista je bio jedan od najvećih talenata u zemlji, pa čak i u Evropi u svom uzrastu. Skakao je dobro, bio dio ''štafete'', nastupao za reprezentaciju i zajedno sa kolegama iz nacionalnog tima osvojio je juniorsko zlato na Svjetskom prvenstvu.

Bilo je to 2007. godine, a iste godine se desio i najtraumatičniji događaj u njegovom životu.

Na ''Letalnici bratov Gorišek'' na Planici, omiljenom mjestu svih slovenačkih skakača, Primož je doživio katastrofalan pad.

Danas najbolji svetski biciklista je doživeo strašan pad 2007. godine.
Izvor: Youtube/Sergeant

Možda je već tada pomislio da napusti ski skokove i prestane da skače, ali nije to uradio. Zvanično, takmičio se još četiri godine, da bi tokom 2011. prestao i okrenuo se nekim drugim stvarima u životu.

Naredne godine je shvatio da mu je bicikl suđen, pa se sa skija prebacio na njega i počeo da se takmiči u potpuno novom sportu.

Uspjesi su se odmah vidjeli. Počeo je da beleži dobre rezultate u regionu, izbori se za profesionalni ugovor i polako je napredovao ka svjetskoj slavi.

Uslijedile su manje trke, pobjede na njima, pa one najveće trke i etapne pobjede koje su samo nekoliko godina ranije djelovale nezamislvo. A onda je Primož Roglič osvojio ''Vueltu''. Trka oko Španije je jedna od tri najcjenjenijih u svijetu i ovo je bila prva tako velika pobjeda slovenačkog biciklizma.

Izvor: Chris Graythen/Getty Images Europe, Getty Images/Chris Graythen

Vjerovatno nije ni mislio da će popularizovati sport u zemlji, tada kada je počeo da se bavi biciklizmom.

U rijetkim trenucima kada se takmičio u regionu, Primož Roglič je izazivao ogromnu pažnju medija iz Slovenije. Postao je zvijezda, postao je slavan i postao je idol mladih.

Kao što bismo mogli da navedemo Đokovića i tenis u Srbiji, tako je Rogličev biciklizam pomjerio granice biciklizma u Sloveniji. Dječaci su počeli da voze i da budu posvećeni vožnji.

I obično se ljubav prema ovom sportu tako stvara, svi oni najveći u istoriji biciklizma počeli su veoma rano.

Žutu majicu je, na pretposljednjoj etapi Tur de Fransa, Primožu Rogliču skinuo njegov zemljak Tadej Pogačar. Taj momak će, sa samo 21 godinom, završiti trku kao najbolji u generalnom plasmanu, najbolji na brdskim ciljevima i najbolji mladi vozač. Pitanje je da li bi se uopšte bavio ovim sportom da nije bilo Primoža.

A opet, pitanje je i čime bi se Primož Roglič bavio da nije bilo onog strašnog pada na Planici prije 13 godina...

Izvor: Getty images/Bryn Lennon, Bryn Lennon/Getty Images South America

Do sljedećeg Tur de Fransa i nove prilike za osvajanje najvažnije biciklističke trke, Primož Roglič će morati da se zadovolji onim što ima. Osvajanje Vuelte, tri etape na Turu i tri etape na Điru, uz prvo mjesto na svjetskoj rang listi biciklista, uopšte ne djeluju loše za nekog ko je više volio skokove na Planici.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC