Ostali sportovi

Mostarsko "plivačko čudo" nakon A norme za OI: "Presrećna sam, predstaviću BiH u Tokiju u najboljem svjetlu!"

Autor Dragan Šutvić

Lani Pudar, koja je prije nekoliko dana oduševila region, upriličen je prijem u rodnom gradu, u Gradskoj vijećnici

Izvor: FENA

Lana Pudar, 15-godišnja mostarska plivačica koja je isplivala A olimpijsku normu u disciplini 100 metara delfin i postigla najbolji rezultat u istoriji bosanskohercegovačkog plivanja, izjavila je u utorak na konferenciji za novinare da će dati sve od sebe da na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavi Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

"Ovaj rezultat je zaista jako velik i ja sam ponosna na to, zadovoljna i srećna. Za to je naravno potrebno mnogo rada, truda i odricanja, talent i mnogo ljudi od kojih imam neizmjernu podršku. To su prije svega moji roditelji, a zatim treneri, nastavnici, kolege i prijatelji", istakla je 15-godišnja plivačica u Gradskoj vijećnici, gdje ju je primio mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Predsjednik Kluba vodenih sportova "Orka" iz Mostara Damir Đedović rekao je kako je riječ o rezultatu svjetskih okvira.

"Ovo je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini u seniorskoj konkurenciji, a pričamo o djevojčici od 15 godina koja nema olimpijskog bazena. To je nešto nevjerojatno samo po sebi", rekao je Đedović.

Istakao je da su u klubu svjesni da je Lana napravila ogromnu stvar, ali da ni u kom slučaju ne misle stati na ovome niti se zadovoljiti ovim rezultatom, jer, kako ističe, uvjeren je da Lana može puno više.

Đedović je zahvalio mostarskom gradonačelniku Kordiću na prijemu i obećanoj pomoći za olimpijske pripreme, kao i drugim koji su ponudili pomoć da bi se Lana što bolje pripremila za nastup u Tokiju.

Konferenciju za novinare u Gradskoj vijećnici organizirao je Sportski savez Grada Mostara koji će Lani i timu uručiti 5.000 maraka kako bi se pripremili za olimpijski nastup.

Predsjednik Upravnog odbora Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj rekao je da Lana ima ogroman potencijal.

"Drugi najbolji rezultat u godini na 100 metara delfin je nešto se ne događa svaki dan, posebno na ovim prostorima. To je nešto što je učinilo srećnim ne samo građane Mostara nego i građane BiH u ovim teškim i tmurnim vremenima."

Gradonačelnik Kordić na prijemu u Gradskoj vijećnici čestitao je Lani Pudar i uručio joj priznanje za sportski rezultat koji je ostvarila, a za njezin uspjeh i odlazak na Olimpijske igre u Japan najavio je i konkretnu financijsku podršku.

Ono što je važno, istakao je gradonačelnik, jeste da se mladima i nadarenima stvore uslovi za bavljenje sportom, a to podrazumijeva izgradnju sportske infrastrukture.

"Ono što svakako treba sagraditi u Mostaru jesu sportska dvorana i olimpijski bazen", poručio je gradonačelnik.

Na prijemu u Gradskoj vijećnici čestitke Lani uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

(mondo.ba/agencije)