• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Falilo mi nerviranje, zato sam u Partizanu": Crno-beli imaju novog direktora i hoće hibridni model, kao kod Duleta!

Autor Dragan Šutvić

Ostoja Mijailović predstavio novog sportskog direktora Zorana Savića.

 KK Partizan novi sportski direktor Zoran Savić Izvor: MONDO/Pavle Knežević

Partizan je odlučio da napravi promene korenite promene zbog veoma loše sezone na svim frontovima, pa je tako na mesto sportskog direktora došao Zoran Savić.

Legendarni košarkaš vodiće brigu o sportskom sektoru umesto Nikole Lončara, a na današnjoj konferenciji za medije govorio je više o svojoj viziji kluba u budućnosti, ponovivši više puta da crno-beli moraju da iskoriste svoj brend i da će koristiti "hibridni model".

Možda će vas zanimati

To u praksi znači da će Partizan gledati da ima spoj mladih i iskusnih igrača, kao i da neće preterano obraćati pažnju na pasoš košarkaša, podsećajući na primere Veselog i Lovernja.

Zoran Savić je takođe istakao da "neće otkrivati ime novog trenera čak iako to bude dogovoreno" pošto pre svega želi da ispoštuje sve iz aktuelnog igračkog kadra i stručnog štaba, dok je istog stava kada su u pitanju eventualni dolasci i odlasci igrača.

Svi će imati priliku da se dokažu, a Savić je konkretnije samo odgovorio na pitanje o potencijalnom dolasku Vojislava Stojanovića, rekavši samo da "o njemu nije bilo priče".

Kompletno izlaganje Zorana Savića i predsednika kluba Ostoje Mijailovića pročitajte ispod.

IZ MINUTA U MINUT:

- Mijailović o Saviću...

"Ne govorim o mojim savetnicima, nego onih koji savetuju navijače, prethodnima se niko od legendi nije mešao u posao. Po zakonu su dužni toga da se pridržavaju. Sportski direktor predlaže predsedniku i to dolazi na odobrenje. Nisu mene savetovali koga da dovedem, niko me nije savetovao za Savića, pričali smo već dve godine, uvek su to bili dvosmerni razgovori i nikada nisam osetio da neko gleda svoj interes i bez obzira imao kumove u klubu. Dopala mi se ta doza objektivnosti. Niko me nije savetovao... Bila je tema da uprava nije htela da dovede pojačanja, ali smo mi direktoru i treneru omogućili budžet, ali oni nisu uspeli to u adekvatnom roku", dodao je Mijailović.

- Neko drugi na čelu kluba?

"Slušam dosta savetnika koji su savetovali javnost, da li su to legende kluba ili drugi, kažu da je nešto loše urađeno. Za to Saviću skidam kapu jer je došao kada je teško, za to treba hrabrost. Nismo se predali, preuzeli smo odgovornost - ako ima neko ko može više, bili bi nepravedni da ih ne pustimo da preuzme klub", zaključio je Mijailović.

- O krivici Ostoje Mijailovića...

"Niko nije hteo da dođe 2017. godine u KK Partizan, kao i prošle, znao sam kada se sezona onako prekinula da dolazi teško vreme za nas. Znali smo da će biti teško da prebolimo jer smo puno uložili. Da sam mislio na sebe, podneo bih ostavku i otišao kao neko ko je protekle decenije najviše uradio, ali nisam mogao da ostavim da Partizan potone do dna. Moja porodica i ostali koji trpe lošije moju nervozu, pošto biti napadan i budete krivi, teško je funkcionisati. Ja sam rekao da sam ja najveći mazohista u Srbiji jer trošim svoj novac i trpim uvrede za nešto što nisam direktno kriv, ali smo krivi jer smo dali nekome poverenje jer nije mogao to da uradi", dodao je Mijailović i podsetio na prethodnu sezonu rekavši da je bilo nemoguće napraviti moćan tim zbog prethodnih obaveza.

Izvor: MONDO/Pavle Knežević

- O medijskim svađama...

"Postojalo je to i pre mog dolaska, nisam želeo da se uvučem u blato, ali postave vam pitanje da kada napadnu igrače i stručni štab, pa kada ih zaštitite, onda budete isti koji vas je napao. To se poistoveti u medijima i prevede u mržnju, nisam napao nikoga, doneo sam odluku da više nećemo da se raspravljamo - ko ima nek se raspravlja, s nama neće. Ako bude napao nekog od nas, reagovaćemo", rekao je Mijailović.

- O ekstremima...

"Svuda ima ekstrema, tako je i u Grčkoj, svi znaju šta se dešava, svi hoće model kao NBA, ne žele da se dešavaju takve stvari. Bivši igrač Zvezde/Partizana ne može da odigra utakmicu protiv rivalskog kluba, pa to ne može", dodao je Zoran Savić.

- O Trinkijeriju...

"On je naš bivši trener, nije samo moj. Pre nekoliko dana sam dao izjavu da mu je plaćeno sve što je zaradio, a sada potražuje šta nije. O tome će odlučivati BAT. Oni sude po pravičnosti, kad zarađujete u drugom klubu mislim da nemate pravo da naplatatite. Nismo očekivali, a ne želim pre suda da presuđujem. Dobio je sve što je tražio, rekli smo mu šta su naši ciljevi, svako ima svoje pravo", rekao je Ostoja Mijailović.

- O tome da je navijao za Zvezdu...

"Živim 30 godina vani, igrao sam za Fortitudo i Virtus, za Barselonu i otišao u Real Madrid, vratio sam se i kao generalni menadžer i niko mi nije postavio tu neko pitanje. Poštujem sve gde sam igrao. U Bolonji sam imao transparent navijača Fortituda - Zoran radi za nas, on ne igra za nas. Zbog problema sa Fućkom u Virtusu i tako dalje... Izgubimo prvu utakmicu kod kuće i došli smo u situaciju pred derbi da pričaju sa mnom. Nisam obećao da ćemo dobiti, a rekao sam im da ništa ne bih promenio što je bilo pre. Borio sam se za Virtus kao i Fortitudo. Ja sam Hercegovac, navijao sam za Čelik, otac za Velež, voleo sam i Džaju i Pižona, išao sam na utakmice, ali sam u Partizanu bio mnogo bliži kad sam odlazio iz Jugoplastike. Imao sam tada i kontakte sa Cveletom, imao sam neverovatnu ponudu da igram 2000. godine, ali nisam hteo zbog politike i drugih stvari. Isto bi bilo i da je Partizan. Neću da pričam u vezi toga, svi su mi prijatelji Partizanovci i niko nije rekao ružnu reč: Obradović, Mačvan, Lončar...".

- O Vojislavu Stojanoviću

"Nismo pričali o njemu".

- O karakteru ekipe...

"Nema šta tu puno da se napravi, moramo da oporavimo igrače i dobijemo neku utakmicu. Najgore je kad igrač izgubi samopouzdanje. Što kaže moj drugar, treba ti karakter i banku da opljačaš. Sve u sportu je karakter - ne dolazi do lopte najbrži, ne skače onaj najviši... Karakter je pola, trener su tu da usade pobednički mentalitet i to se ne stiče na utakmicama, nego treninzima".

"Ne razmišljamo o promenama".

- Kad će novi trener?

"Ekipa može da pruži više od onoga što daje sada. Ovo je svima ispit, ne mogu da kažem ko će ostati ili ne... Sve što budem govorio za novine - nisam siguran da je to ono što mislim. Svaka organizacija je ona kod koje 99% ne izađe. Ako izađe, onda imamo problem. Mora da se napravi atmosfera i ako budemo potpisali trenera nećemo da kažemo. Prva stvar je da završimo sezonu kako treba i nije fer prema igračima koji nisu tako loši, kao i za ostale ljude u klubu, a nije topla voda da igrač mora da se dokaže", dodao je Zoran Savić.

- O mladim igračima...

"Mladi igrači moraju da se ovde razvijaju. Ne smemo da dozvolimo da igrač neće da dođe u Partizan jer misli da neće da dobije šansu, ili da će negde drugde da dobije šansu. Ne možeš da zaspiš sa 17, a probudiš se sa 25. Mora da postoji neko ko će da ih vodi, bitno je da se ide stepenica po stepenica. Trener će apsolutno da odlučuje ko će da igra, ali radićemo svi zajedno".

- Filozofija kluba...

"Moje neko shvatanje košarke je da svi moraju da žive kao porodica. Klub mora da funkcioniše kao porodica. Ne možemo kao fudbalski klub trenera za aut linije, za kondicije, košarka je deficitiran sport bilo gde. Pitajte to porodicu Janakopulos, koja je uložila više od 300 miliona evra. Poštujem svakog ko hoće da uloži jedan jedini dinar. Jer novca u košarci nema. Kad daš pare, to je kao da ih baciš u bunar. Svi u košarci vole to. I napolju klubovi gube novac, Evroliga zato ubacuje klubove koji su vezani za fudbal", rekao je Savić.

- O novom treneru i igračima...

"Najbitniji čovek u klubu je trener. Ja sam bio spreman da dam i 15-20% budžeta... Ne smemo da pogrešimo oko trenera, ne može da se desi da niko od nas bude iznad igrača, oni moraju da obavljaju svoj posao, sada je 99% zna ko su predsednici, a ne znaju ko su igrači. Moramo da vratimo to vreme da dolaze zbog igrača. Neće da dolaze zbog mene, Ostoje ili predsednika druge ekipe - moraju da vide spektakl na terenu", rekao je Savić.

"Situacija nije lagana, ne smemo više da pričamo šta se dešavalo, sezona je bila uspešna do tada, opet došao bi taj plej-of... Rekao sam da ne mogu nikakve garancije da dam, samo da ćemo da radimo maksimalno. Da li sam najbolji - nisam! Ovo je za mene nova situacija, zanima me samo teren, pet centimetara van terena me ne zanima. Znam šta se ovde dešava, ali moramo samo košarci da se okrenemo. Da napravimo mlade igrače jer znam da postoji tendencija dece da odlaze odavde i to ne jer ne vide budućnost, nego ima mnogo razloga - želja za školovanjem, obrazovanjem. Moramo da se postavimo da ako hoće da napravi karijeru ovde - ima primer Bogdana Bogdanovića. Dolaziće ovde jer će imati šansu da igraju, niko im neće dati nešto što ne mogu da izbore".

"Pravićemo hibridni model da mladi igrači iz Evrope dolaze, da iskoristimo taj brend, svi bi voleli da se Partizan vrati na stari nivo. Svi bi voleli da se Partizan vrati u Evroligu, to je bio model kod Vujoševića i Danilovića, niko se nije žalio što su došli Lovernj ili Veseli. Pasoš ništa ne znači".

- Šta je motiv da se vratite u srpsku košarku?

"Po mom mentalitetu više sam čovek koji radi u klubu nego sportskog agenta. Nemam mentalitet čoveka koji će da okrene nekoga sto puta da budeš dosadan i navalentan, ne vidim da imam taj mentalitet. Već pet godina nisam regrutovao igrače, radio sam u Dubaiju na razvoju košarke... Imao sam niz familijarnih odnosa kao što je Ćavi Paskval, Milan Mačvan... Ali, došlo je do zasićenja, a kad radiš u klubu je najveći stres. Zovu te jer je uvek neki problem, ma koliko bio uspešan ili ne - uvek će te zvati jer je problem, a ne da čestitaju".

"Poslednje dve-tri godine sam razmišljao, a doneo sam odluke prošle godine kada sam bio sa Obradovićem na večeri u Valensiji. Tada sam video da mi fali taj stres, da li si dobio ili izgubio, to nerviranje, to mi je bilo prelomno".

"Za mnogo ljudi je iznenađenje, govorio sam otvoreno i o problemima, a vratio sam se jer svi moji prijatelji kao što su Antić, Loki, video sam da nikad ružnu reč nisu rekli za bivši klub. Da li im se duguje, da li su išli na suđenje, ali nikada ništa ružno nisu pričali. Za pet dana smo završili sa Ostojom, bilo je teško jer mi je Loki prijatelj. Sad smo na limitu da završimo ovu sezonu i nastavimo dalje".

- "Klub treba da se vrati na stare staze, da se iskoristi brend Partizana, da nađemo razmer igrača koji će dignu kvalitet stranaca i ako nema domaćih igrača - da ih napravimo. Ovde nisu problem stranci ili domaći igrači, ekipa mora da bude napravljena od igrača koji imaju duh Partizana, to ne sme da se izgubi", naglasio je Zoran Savić.

- "Igrači koji su bili potpisani za ovu sezonu, neki su imali drugačije mentalno stanje jer su očekivali da igraju Evroligu, pa nisu ispunili očekivanja. Napravili smo raskide, neki su ostali, sada se okrećemo novoj filozofiji. Gledamo budućnost, više se ne vraćamo u prošlost", rekao je Mijailović.

- "Zorana Savića zna cela svetska košarkaška javnost, dosta toga je radio u ovom svetu kao direktor i menadžer, ali ukratko ću da se osvrnem na sadašnju sezonu... Završetak prošle sezone, o kome ćemo samo još danas govoriti, to je bila jedna od najnesrećnijih. Pored svih ulaganja, onakav prekid sezone zbog koronavirusa, je bila loša situacija za klub. Ova je posledica prošlogodišnje. Imali smo sezonu da je prekinuto kada smo u svim bili prvi i kada je trebalo da se vratimo u Evroligu, ali Bože moj dešava se i drugima, a ne samo nama".

- Ostoja Mijailović izjavio je saučešće porodici Đuričić zbog smrti poznatog bubnjara.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC