NA DANAŠNJ DAN

Znam da niste navijali za mene! Prije 14 godina Novak je "utišao" Australiju: Rasplakao im Federera, pa održao lekciju!

Autor Bojan Jakovljević

Novak Đoković je na današnji dan prije 14 godina osvojio prvi od devet trofeja na Australijan openu. Da nije bilo politike, sada bismo čekali novo polufinale...

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je najbolji teniser koji je ikada igrao na Australijan openu, osvajač je rekordnih devet trofeja, ali mu je ove godine uskraćena prilika da se bori za deseti iz isključivo političkih razloga.

Kada vidimo kvalitet tenisa koji trenutno prikazuju Nadal, Medvedev, Cicipas i Beretini, čije partije opasno "osciliraju", djeluje da bi Đoković bez problema nastavio svoju strahovladu u Melburnu gdje je neporaženu finalima. Sve je počelo na današnji dan 2008. godine kada je prvi put utišao navijače na "Rod Lejver areni".

Đoković je prije 14 godina na Savindan osvojio prvi od devet pehara Australijan opena, ujedno i prvi od 20 grend slem titula koje su mu pripale do danas, a ne sumnjamo da će ih biti još...

Imao je tada Novak samo 20 godina, postao je najmlađi osvajač "srećnog slema" u istoriji, a na putu ka zvijezdama stajali su mu ozbiljni asovi.

Na cijelom turniru izgubio je samo jedan set, i to u finalu od Conge, a bez većih problema je "tukao" Bendžamina Bekera (6:0, 6:2, 7:6), Simonea Bolelija (6:1, 6:2, 6:2), Sema Kverija (6:3, 6:1, 6:3), Lejtona Hjuita (7:5, 6:3, 6:3), Davida Ferera (6:0, 6:3, 7:5), pa onda i velikog Rodžera Federera u polufinalu (7:5, 6:3, 7:6).

Upravo taj meč protiv Federera mu je promijenio karijeru, pošto je Švajcarac bio u "prajmu", htio je 11. uzastopno finale grend slem turnira, da bi se pojavio "Mali od Srbije" i gotovo ga ponizio.

Poslao ga je kući za samo dva i po sata na terenu, i to kada mu niko nije davao šanse, a pritom je čak i "zaratio" sa publikom koja je bila na strani Švajcarca. Osjetio je Đoković da su uz njega, ali imao je uz sebe svoju porodicu, prvi i jedini put u Melburnu, pa je sa njima burno proslavljao svaki težak poen.

Na kraju je čak i skinuo majicu i "podivljao", a to koliko je Federeru teško pao poraz najbolje govori i to što je na konferenciji za medije zaplakao. Očekivao je da osvoji grend slem, ali...

"Đoković je uradio fenomenalan posao, četiri polufinala gren slem turnira u njegovim godinama, ja nikada nisam bio blizu tome u njegovim godinama. Napradovao je mnogo u posljednjih nekoliko godina", priznao je tada Federer koji je protiv Novaka vodio i 4:0 u međusobnim duelima, a Srbin je nakon polufinala Australije došao na 2:5.

Publika nije oprostila suze, tako da se u finalu odigranom 27. januara 2008. godine stavila na stranu Žo-Vilfrida Conge.

Francuz je bio iznenađenje turnira, uspio je kao nerangiran da izbaci igrače poput Južnog, Nadala i Mareja, pa i da povede u finalu protiv Đokovića. Bilo je mnogo treme kod Srbina, izgubio je prvi set 6:4, ali onda je "dodao gas" i pokazao da nije slučajno došao do finala Australijan opena.

Sljedeća tri seta pripala su Novaku (6:4, 6:3, 7:6 (7:2)), a dodatno se "hranio" negativnom energijom sa tribina, sličnu onoj koju viđamo i danas na njegov pomen, što je pokazao Danil Medvedev u srijedu.

"Da je Žo pobijedio, bilo bi zasluženo... Znam da je publika htjela da Žo pobijedi. To je u redu, i dalje vas volim, nemojte da se brinete", rekao je nasmijani Novak Đoković i zbog toga konačno izmamio aplauze publike koja nije ni slutila da će još osam puta gledati kako podiže pehar u Melburnu.

Novak govor u Australiji
Izvor: YouTube/dare2dreamjc

Od tada je Đoković u finalima pobjeđivao četiri puta Endija Mareja, dva puta Rafaela Nadala, po jednom Dominika Tima i Danila Medvedeva, ali navijači ga i dalje nisu zavoljeli, posebno zbog kontroverzi ovog januara.

Možda je i to dobro, narednog januara će se time "hraniti" kao što je to bilo i 2008. godine...