Kako?

Ruskinji oduzela zlatna medalja sa Olimpijskih igara: Optužili je za doping poslije 10 godina pa je brutalno kaznili!

Autor Dragan Šutvić

Natalija Antjuh će ostati bez zlatne medalje!

Izvor: Profimedia

Ruskinja Natalija Antjuh će po svemu sudeći izgubiti zlatnu medalju osvojenu 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu kada je bila prva u trci na 400 metara sa preponama. 

Komitet za integritet atletike (AIC) joj je poništio sve rezultate od jula 2012. do juna 2013. godine, a ako se ova odluka potvrdu i u Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) to će značiti da će zlato biti dodijeljeno drugoplasiranoj Amerikanki Lašinde Demus, srebro će ići Čehinji Žuđani Hejnovoj, a bronza Jamajčanki Kalis Spenser.

AIC je kaznio Nataliju Antjuh jer je po njihovim navodima bila pozitivna na nedozvoljene supstance u 2012. i 2013. godini, ali se otvara pitanje kako je to otkriveno tek deset godina kasnije. Ruska atletičarka je inače završila karijeru tako što je 2021. godine zbog dopinga dobila četvorogodišnju zabranu takmičenja, a ako izgubi svoje zlato to joj neće biti jedina oduzeta medalja.

Ona je 2012. u Londonu uzela i srebro u štafeti 4x400 metara, ali je ta medalja oduzeta pošto je Antonina Krivošapka bila pozitivna na doping. Ostaju joj sada sigurne samo medalje sa Olimpijskih igara u Atini 2004. godine kada je osvojila bronzu na trci na 400 metara i srebro na štafeti 4x400 metara.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!