• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan je pisana istorija atletike! Revolucionarni skok uvis na Olimpijskim igrama (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U tom finalu učestvovao je i jedan Srbin, a više od imena finalista i postignutog olimpijskog rekorda pamti se tehnika koja je zauvijek promenila skok uvis.

 Dik Fosburi promijenio skok uvis Izvor: Profimedia

Na današnji dan prije 55 godina promijenjena je istorija atletike!

Na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju Amerikanac Dik Fosburi osvojio je zlatnu medalju u skoku uvis nakon što je preskočio 2,24 metra što je bio novi olimpijski rekord. Ali taj olimpijski rekord biće brzo zaboravljen, ali način na koji je do njega došao neće nikad!

Do tada su skokovi uvis izgledali potpuno drugačije, a mladi Amerikanac je tada sve šokirao novom tehnikom, tehnikom koja se sastojala iz toga da je skakao leđima okrenut zemlji i leđima okrenut šipci koju preskače. Uskoro su svi skakači i skakačice prihvatili ovu inovaciju i danas je to standard, ali sve do tada skakalo se mnogo drugačije. 

U tom finalu inovaciju je uživo mogao da vidi i jedan Srbin, Kraljevčanin Miodrag Todosijević koji je skokom od 2,06 metara završio kao posljednji 13. u finalu. Pogledajte taj istorijski skok Dika Fosburija:

Kasnije je Fosburi isticao da je sa 16 godina počeo da eksperimentiše sa novom tehnikom jer se mučio da sa tadašnjom tehnikom skoka postigne prave rezultate. Pošto je tadašnja tehnika bila jako kompleksna i zahtijevala je da se svaka noga posebno prebaci preko šipke.

"Znao sam da moram da promijenim poziciju svog tijela i to je započelo revoluciju, a moja tehnika je evoluirala u naredne dvije godine", ispričao je on.

Na ruku mu je išlo i to što se mijenjala podloga na koju se naskakalo, pa je tako umjesto dotadašnje piljevine ili pijeska sve češće podloga za skokove je bila mekša i to mu je omogućilo da na kraju patentira skok u kome prvo glava ide preko šipke, pa tijelo i na kraju noge. 

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC