BICIKLIZAM

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" stub jedinstva Srbije i Srpske: Ponos svih nas, ali i ovog dijela Evrope

Autor Bojan Jakovljević

Iz Beograda sutra startuje 17. izdanje međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka", koja startuje sutra po 17. put, dodatno spaja narod iz Srbije i Republike Srpske i više je od sporta, poručili su danas gradski sekretar Nikola Penić i direktor BS RS Vladimir Kuvalja.

Trka startuje sutra sa Trga republike u Beogradu, te preko Obrenovca karavan stiže u Bijeljinu. Dan kasnije start je iz Bijeljine, prolazni ciljevi u Zvorniku i Šekovićima, a cilj u Vlasenici. Doboj je 21. aprila domaćin starta treće etape koja završava u Prijedoru, a posljednjeg dana biciklisti startuju iz Novog Grada, te poslije Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške i Laktaša dolaze u Banjaluku, odnosno autodrom u Zalužanima gdje će ove godine biti cilj.

"Grad Beograd i gradonačelnik Aleksandar Šapić odlučni su u namjeri da podrže ovu trku. Za nas je izuzetno značajan odnos sa Banjalukom i Srpskom, to je za nas više od sporta. U Banjaluci se trenutno održava teniski turnir na kojem učestvuje Novak Đoković, a ova trka će značajno osnažiti naše odnose i siguran sam da će, kao i svih prethodnih godina, biti vrhunski organizovana", izjavio je Penić.

Kuvalja je istakao da je trka, kako za Srbiju, važna i za Srpsku i sve gradove kroz koje prolazi.

"Trka je od Vlada Srbije i Srpske proglašena za događaj od najveće važnosti kad su u pitanju specijalne i paralelne veze u oblasti sporta. Ona je ponos svih nas, ali i ovog dijela Evrope. Trka je stub jedinstva Srbije i Srpske, pogotovo kada prilikom prelaska granice ta granica simbolično nestaje na nekoliko minuta", poručio je Kuvalja.

Na trci učestvuje 25 timova od kojih su najpoznatiji Bardijani, Asana i Koratek, dok će se tradicionalno predstaviti i reprezentacija Srbije.

"Ove godine smo u malo podmlađenom sastavu, jer smo imali dosta pehova sa povredama i bolesti. Ipak, vjerujemo u mlade momke koji su naša budućnost", rekao je selektor Srbije Miloš Miladinović.

Biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" već dugi niz godina nalazi se u kalendaru Svjetske biciklističke unije i predstavlja najveći sportski događaj koji zajednički organizuju Srbija i Republika Srpska. Održavanje su podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

STOP NUKLEARNOM OTPADU

Posljednja etapa trke koja startuje iz Novog Grada, a biciklisti dolinom prelijepe rijeke Une voze preko Kostajnice i Kozarske Dubice biće svojevrsna opomena da je ovo područje park prirode i da se nijedna od 20 i više opština pored Une ne slažu sa odlukom Hrvatske da u komšiluku podigne odlagalište nuklearnog otpada.

"I ovim putem poslaćemo jaku poruku da nuklearnom otpadu tu nije mjesto. Siguran sam da će svi koji budu u Novom Gradu 22. aprila vidjeti kako lijepu prirodu imamo, a putem ove trke i biciklizma kao vrlo zdravog sporta želimo da poručimo da ćemo učiniti sve da sačuvamo ono što imamo", rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

(MONDO)