Tesno na vrhu

Novak danas slavi, ali već u ponedjeljak pada na ATP listi!

Autor Goran Arbutina

Novak Đoković slavi 386. sedmicu na vrhu ATP liste, ali već narednog ponedjeljka pada.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je dočekao 386. sedmicu na ATP listi, ali neće još dugo ostati na tom mjestu! Nakon što je Karlos Alkaraz osvojio turnir u Madridu i tako odbranio svoju prošlogodišnju titulu sada je situacija na vrhu nikada tijesnija. 

Novak Đoković je prvi sa 6.775 bodova, dok mladi Španac Karlos Alkaraz ima 6.770 bodova. Naravno u naletu je i Danil Medvedev koji je opet u sjajnoj formi i sada je treći sa 5.330 bodova, ali dok on smanjuje zaostatak za vodećim dvojcem pred Rolan Garos i vrhunac sezone na šljaci sve oči su uprte u Novaka i Karlitosa.

Njih dvojica igraju u Rimu i sve i da se desi da srpski teniser osvoji turnir u prestonici Italije, on će pasti na drugo mjesto ATP liste nakon ove nedelje. Razlog za to je što Novak brani titulu osvojenu prošle godine kada je u finalu bio bolji od Stefanosa Cicipasa, dok je Alkaraz stigao na trunir bez bodova koje brani.

S obzirom da kao nosilac Alkaraz ide direktno u drugo kolo Rima i za to dobija 10 bodova, to znači da će čak i u slučaju da Novak osvoji turnir, a Alkaraz ispadne u prvom meču situacija sledeće nedelje biti takva da že Novak biti na 6.775, a Alkaraz na 6.780 bodova. Ipak, sva je prilika da će mladi Španac prilično odmaći Novaku pred Rolan Garos.

A TO ZNAČI I GUBITAK PRVE POZICIJE U PARIZU! 

To ujedno znači i da Novak Đoković neće biti prvi nosilac na Rolan Garosu! Poslije Rima ni Novak ni Alkaraz ne planiraju da igraju turnire, što znači da će mladi Španac biti prvi nosilac, a Novak najverovatnije drugij osim ako se ne desi nešto spektakularno pa ga do turnira u Parizu neko ne prestigne na drugom mjestu. 

Što se tiče dalje borbe za prvo mjesto ona će i dalje biti vrlo neizvjesna jer su i Novak i Alkaraz prošle godine na tom turniru stigli do četvrtfinala. Što se žrijeba tiče, obojica bi volela da se Rafael Nadal ne nađe u njihovom dijelu žrijeba, ma koliko da nespreman i bez mečeva u rukama dolazi na turnir...

Možda će vas zanimati