Vaterpolo

Kapiten zlatnog srpskog tima iskren do kraja: "Većinu puta smatram da to ne zaslužujem"

Nikola Jakšić došao je u Pariz kao dvostruki uzastopni olimpijski šampion. Ipak, smatra da novi tim Srbije ne brani, već napada zlato.

Izvor: MN PRESS

Nikola Jakšić došao je na Olimpijske igre u Parizu kao kapiten dvostrukih uzastopnih zlatnih vaterpolista Srbije. Poslije drastične smjene generacija nakon Tokija, njegova ekipa i dalje traži veliki usjpeh i još nije osvojila medalju, a pred turnir u Parizu spremala se mirno i tiho - uz blagoslov patrijarha Porfirija.

"Meni su ovo treće Olimpijske igre, a bio sam dio onog sjajnog tima koji je osvojio Igre u Tokiju. Iako sam već osvojio dvije zlatne medalje, ništa se nije promijenilo. Došlo je do smjene generacija, ali svi smo spremni i fizički i mentalno da damo sve od sebe i siguran sam da ćemo svi dati sve od sebe da uradimo najbolje za svoju zemju".

"Svakako smo imali pritisak prije dolaska, ali sada je još veći. Koristimo ga u najboljem smislu i mogu da kažem da su momci spremni da se pokažu u njajboljem svjetlu. Biće veoma naporno, imamo osam nevjerovatnih utakmica, ali vjerujem u ekipu. Nadamo se najboljem i idemo korak po korak".

Kako se osjeća kao kapiten?

"Da budem iskren, meni je velika čast što sam kapiten ovakvim momcima, većinu puta smatram da ne zaslužujem to. Trudim se da ih saslušam i razumem, jer mnogo toga znaju bolje nego ja. Stvarno, nevjerovatno. Jeste da smo dva puta osvojili zlatnu olimpijsku medalju, ali kao što je selektor rekao ovo je nova ekipa i mi ne idemo da odbranimo Olimpijsku medalju, nego da je osvojimo".

"Što se tiče takmičenja nikada nije bio ujednačeniji turnir. Prve dvije utakmice su nam jako bitne, ako ih pobijedimo obezbijedili smo prolaz u četvrfinale, što je najbitnije. Kao i prethodnih iskustava što smo imali, u Riju smo jedva prošli grupu. Najvažnije je da taj prvi korak bude kako treba, te dvije prve utakmice, a onda da se pripremimo za četvrtfinale".

Ambijent u ekipi je sjajan. "Što se tiče samih priprema trenirali smo malo povučeno jer smo se fokusirali na Olimpijske igre i sve što slijedi. Što se tiče našeg zajedništva stvarno vjerujem da je sve kako treba da bude. Ali nije na meni da o tome pričam".

Srbija će na Olimpijskim igrama igrati u Grupi B i rivali će joj biti Japan (28. jul), Australija (30. jul), Španija (1. avgust), Francuska (3. avgust) i Mađarska (5. avgust). Plasman u četvrtfinale izboriće četiri ekipe iz svake grupe.