Ostali sportovi

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu izjave Anđele Karini nakon predaje borbe Iman Helif

Autor Bojan Jakovljević

Ispravljamo prvobitnu verziju teksta, koja je sadržala netačne informacije.

Izvor: Eurosport/Printscreen

Portal Mondo.ba je 1. avgusta objavio tekst naslova "Nikada nisam tako jako udarena!" Italijanka se oglasila poslije meča sa biološkim muškarcem!" u kojem je navedeno da je italijanska bokserka Anđela Karini predala meč Iman Helif iz Alžira, koja je biološki muškarac.Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

Kelif je biološki gledano žena sa XY hromozoma i samo prisustvo XY hromozoma nije dovoljno da bi neko bio muškarac, već postoje primarne i sekundarne karakteristike.

"Nikada u životu nisam tako jako udarena. Na Međunarodnom olimpijskom komitetu je da procijeni", rekla je u prvoj izjavi nakon meča Anđela Karini.

Ona je nakon samo 46 sekundi podigla ruku i otišla u ugao gdje su joj bili treneri, a zatim potvrdila da više ne želi da se bori. Na sredini ringa pala je na koljena i zaplakala, a sa Iman Helif nije željela da se pozdravi nakon "poraza".

Pogledajte detalje sa meča:

"Ovog puta nisam uspjela da na najbolji način predstavim Italiju jer više nisam mogla da se borim. Stavila sam tačku na ovaj meč poslije drugog udarca. Nakon godina karijere i bokserskog života, osjetila sam ovoliko jak bol u nosu. Rekla sam 'Dosta je'... Nisam mogla n privedem meč kraju, pa sam odlučila da stavim tačku", izjavila je italijanskim medijima Anđela Karini.

Iman Helif je obezbijedila palsman u četvrtfinale, a još jedna pobeda će joj sigurno donijeti medalju jer oba poražena učesnika polufinala dobijaju bronze. Protivnica u borbi za polufinale biće joj Luka Hamori iz Mađarske ili Marisa Vilijamson iz Australije, a njihov okršaj na programu je nešto kasnije u toku dana.