• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu da je Italijanka predala boks meč protiv biološkog muškarca

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ispravljamo prvobitnu verziju teksta, koja je sadržala netačne informacije.

 Anđela Karini odbila da boksuje protiv muškarca Iman Helif iz Alžira Izvor: X/ESPN

Portal Mondo.ba je 1. avgusta objavio tekst naslova "Skandal na Olimpijskim igrama: Italijanka predala boks meč protiv biološkog muškarca (VIDEO)" u kojem je navedeno da je italijanska bokserka Anđela Karini predala meč Iman Helif iz Alžira, koja je biološki muškarac.Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.
Kelif je biološki gledano žena sa XY hromozoma i samo prisustvo XY hromozoma nije dovoljno da bi neko bio muškarac, već postoje primarne i sekundarne karakteristike.

Prema italijanskom Institutu za zdravlje, kako piše platforma za provjeru činjenica iz te zemlje, Facta, primarne polne karakteristike uključuju gonade, gdje se nastaju reproduktivne ćelije i polni hormoni. Sekundarne karakterstike, kao što su dubina glasa, raspored dlaka na tijelu, mišićna masa, razvoj grudi, pojavljuju se tokom puberteta i akcentuju razliku između žena i muškaraca.

„Slučajevi u kojima se polne karakteristike ne uklapaju u tipične i ustaljene pojmove i šablone nazivaju se „razvojne polne razlike“ ili „varijacije u polnim karakteristikama“, a poznate su i kao „interseksualnost“. Do 1,7 odsto ljudi može imati takve varijacije, a najčešći oblik je sindrom androgene neоsjetljivosti ili AIS. On potiče od genetske mutacije koja utiče na androgene receptore i dovodi do smanjene virilizacije, odnosno prekomjerne proizvodnje androgena (muških polnih hormona poput testosterona) u nadbubrežnim žlijezdama. Uvećani nivoi testosterona kod sportistkinja može predstavljati problem zbog mogućih fizičkih prednosti koje on donosi. Ipak, testosteron nije ekskluzivan za muškarce, žene mogu prirodno da imaju visok nivo testosterona, to se naziva hiperandrogenizam“, objašnava italijanska zdravstvena institucija.

Neslaganje MOK i IBA

Međunarodna bokserska organizacija (IBA) diskvalifkovala je alžirsku bokserku 2023. nakon genetskog testa. Ipak, kako piše Gardijan, IBA je od tada dobila zabranu organizovanja boskerskog turnira na Olimpijskim igrama, ove godine ga organizuje Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Gardijan objašnjava i da je MOK objasnio da su i Kelif i Tajvanka Lin Ju-Ting ispoštovale pravila učešća i da se godinama bore u ženskoj kategoriji. Takođe, MOK je optužio IBA da je promijenila pravila u sred Svjetskog prvenstva u boksu 2023.

„Trenutna agresija protiv ove dvije sportistkinje bazira se na proizvoljnoj odluci koja je donešena bez valjane procedure, posebno kada se uzme u obzir da se ove sportistikinje takmiče na visokom nivou dugi niz godina“, naveli su iz MOK-a.

Imane Kelif nije prva žrtva, sjećate li se Kaster Semenje?

Sličnu sudbinu poput bokserki dijeli i južnoafrička atletičarka Kaster Semenja. Dvostruka olimpijska šampionka optuživana je da je muškarac, a zapravo je samo imala visok nivo testosterona. Primorana je da radi polni test, a dozvljeno joj je da se vrati atletici tek nakon godinu pauze.

Semenja je kroz svoju borbu došla i do Evropskog suda za ljudska prava, koji je presudio u njenu korist i ukinuo diskriminatorne granice testosterona kod sportistkinja.

Semenja je, da ponovimo, bila hipoandrogena, i imala je prirodno visok nivo testosterona, baš kao i Imane Kelif – obje su biološke žene.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Мислим ако има такмичење за мушкарце и за жене, кад сте толико великодушни што то не организујете и за те ваше универзалне

Gz

Хаха, пише и на пармаку да је али није

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC