Ostali sportovi

Oboren svjetski rekord i ispisana istorija atletike: Prvi put žena istrčala maraton ispod dva sata i 10 minuta!

Autor Nebojša Šatara

Nevjerovatan rezultat Kenijke, u znak sjećanja na stradalog šampiona!

Izvor: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Kenijska atletičarka Rut Čepngetič (30) oborila je u nedjelju svjetski rekord za skoro dva minuta kada je istrčala maraton u Čikagu u vremenu od dva sata, devet minuta i 56 sekundi. Dosadašnji rekord bio je u vlasništvu Tigst Asefe iz Etiopije, koja ga je 2013. postavila u Berlinu, gdje je istrčala maraton za dva sata, 11 minuta i 53 sekunde.

Čepngetič postala je prva žena koja je istrčala maraton za manje od dva sata i 10 minuta, a Čikago je već godinama mjesto njenih velikih uspjeha. Pobijeđivala je na njemu 2021. i 2022. godine, a 2023. bila je druga.

U muškoj konkurenciji, u Čikagu je bio najbrži Kenijac Džon Korir, sa vremenom 2:02:04, ispred Etiopljaniina 2:04:39.

Ovo je bilo za Kelvina Kiptuma

I Čepnegetič i Korir trčali su u čast poginulog Kelvina Kiptuma, koji je 2023. u Čikagu oborio svjetski rekord istrčavši nestvarnih 2:00:35. Četiri mjeseca kasnije, poginuo je u saobraćajnoij nesreći udarivši u drvo u Kaptagatu, u Keniji. U tom udesu poginuo je i njegov trener.

U znak sjećanja na stradalog šampiona, organizatori su ovog vikenda održali minut ćutanja prije trke i ponudili su učesnicima skoro 50.000 memorijalnih "stikera", u znak sjećanja na velikog atletičara.

(MONDO)

Tagovi