• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"I dalje ne znamo ko je ukrao milione dolara od Useina Bolta"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Dvije godine nakon skandala o krađi više od 30 miliona dolara od oko 30 klijenata, uključujući i slavnog jamajčanskog sprintera Useina Bolta, još nije poznat epilog.

 Ko je ukrao milione dolara od Useina Bolta Izvor: MN PRESS

Legenda svjetske atletike Usein Bolt, koji je u pravari izgubio skoro 13 miliona dolara odnosno veliki dio svoje ušteđevine, i dalje ne zna gdje je i na koji način nestao njegov novac.

Boltov advokat Linton Gordon je to potvrdio za medije na Jamajci.

"(Dr. Najdžel) Klark (ministar finansija i javnih službi Jamajke) objavio je da istražioci dolaze iz Kanade, Engleske, Timbuktua i iz Sjedinjenih Država. Nismo imali ni mrvicu informacija o ishodu tih istraga. Dakle, ne znamo ko je uzeo novac, kome da se obratimo, jer je sada sve sakriveno", rekao je Gordon.

Bilo je to u januaru 2023. godine kada je Klark objavio da su istražioci, predvođeni Odjeljenjem za finansijske istrage, "odlučni i odlučni" da razotkriju složenu šemu koju je orkestrirala kompanija "Stoks i Sekjuriti Limited" i da će odgovorne da privedu pravdi.

Ali skoro dvije godine kasnije, prozvani investitori još uvijek čekaju odgovore.

Bolt, koji je od 2009. godine vlasnik svjetskih rekorda na trkama na 100 i 200 metara, na društvenim mrežama je postavljao dvosmislene komentare pa su se njegovi pratioci zapitali da li je nagovijestio da je u pitanju zavjera.

"Oni tvrde da vole svoju zemlju, ali zapitajte se da li vole svoju zemlju ili sebe", napisao je Bolt, dok se u drugom postu požalio na "lažne vijesti" u vezi s izvještajem o SSL isplati i dodao jamajčansku poslovicu: "Vrijeme je duže od užeta", kojoj je samog sebe pozvao na strpljenje.

"Usein je jednostavno šokiran i razočaran s obzirom da je proslavio svoju zemlju, ostavio novac u instutuciju Jamajke, a ne za da li ga je izgubio i hoće li ga ikad vratiti", dodao je advokat Gordon.

Boltova kompanija je otvorila račun kod SSL-a sa početnim ulaganjem od 6,2 miliona dolara. U tužbi podnesenoj protiv SSL-a i bivše menadžerke Džin En Panton, Bolt je naveo da su sredstva bila namijenjena njegovom penzionisanju.

"Ono što želimo da znamo je ko je uzeo novac...?", naglasio je Gordon.

Panton je jedina osoba koja se tereti. Ona se suočava sa optužnicom od 21 tačke nakon što je optužena za falsifikovanje, krađu kao sluškinje i umiješanost u transakciju koja uključuje kriminal.

Ona je u početku izrazila žaljenje zbog svoje uloge u skandalu, izjavivši da je svjesno krala novac "tokom nekoliko godina". Priznala je da je koristila "različite mehanizme da uzima novac od klijenata" i "kreirala lažne izjave kako bi klijentima pružila ono što bi trebalo da imaju na svojim računima, a ne sumu koju su stvarno imali".

Ali nekoliko mjeseci kasnije promijenila je priču, rekavši da je samo priznala zločin jer je njen bivši šef, Hju Kroskeri, osnivač kompanije, obećao da će joj se isplatiti ako padne.

Kroskeri je sve porekao.

U martu je kancelarija direktora javnog tužilaštva Jamajke objavila da nije odlučila da li će biti podignute nove optužbe u slučaju prevare. Prošle sedmice, SSL je naznačio da ide naprijed s planovima za nadoknadu troškova svojim klijentima, prenijeli su jamajčanski mediji.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC