• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klinac (16) srušio rekord Useina Bolta: Pogledajte dječaka bržeg od najboljeg svih vremena (VIDEO)

Slavni atletičar ostao je bez jednog od rekorda, ali ako mu je za utjehu oborio ga je njegov zemljak.

 Nikekoj Bramvel oborio rekord Useina Bolta Izvor: MN PRESS

Jedan od najdominantnijih sportista svih vremena, trkač Usein Bolt sa Jamajke postavio je rekorde koje njegovi nasljednici godinama ne mogu da obore na najvećim svjetskim takmičenjima. Iako je uvijek djelovalo da trči slabije od svog maksimuma, Bolt je ljestvicu podigao visoko, pa rijetko stižu informacije da je pao nekih od njegovih rezultata - sada imamo tu situaciju jer je zemljak Nikekoj Bramvel (16) pokazao sav svoj talenat.

Bramvel je 400 metara istrčao za 47,26 sekundi, što je za 0,07 brže nego Bolt. Time je srednjoškolac sa Jamajke postavio svjetski rekord za takmičare do 17 godina, što je bilo dovoljno da ga proglase nasljednikom jednog od najvećih atletičara svih vremena. Istina, moraće još mnogo da radi kako bi ostvario barem djelić Boltovih uspjeha.

"Divan je osjećaj oboriti rekord. Od prošlog ljeta sam ga vrebao i sjajno je što sam izašao na stazu i uspio da ga dosegnem. Usmjerio sam um ka tome i fokusirao se na rekord", rekao je učenik srednje škole Kalabar u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke. On je rekord postavio na 51. Karifta igrama na atletskom stadionu Kirani Džejms u Grenadi

Rekordna trka mladog atletičara.
Izvor: Youtube/SportsMax TV

Podsjećamo, Usein Bolt je tokom godina dominirao svjetskom atletikom i bio je nedodirljiv za konkurente na svim velikim takmičenjima. Bolt je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine osvojio zlatne medalje na 100 i 200 metara, četiri godine kasnije u Londonu osvojio je zlatne medalje na 100 i 200 metara, a u Rio de Žaneiru 2016. godine ponovo je osvojio zlatne medalje i na 100 i na 200 metara. Na svakom od ta tri takmičenja stizao je do zlatne medalje i u štafeti Jamajke 4x100, ali su mu samo dva odličja ostala u kolekciji - ono izboreno u Pekingu oduzeto je jer je jedan od trkača bio dopingovan.

Takođe, Bolt je u disciplinama 100 metara, 200 metara i 4x100 metara osvajao zlatne medalje na Svjetskim prvenstvima u Berlinu 2009. godine, Daeguu 2011. godine, Moskvi 2013. godine i Pekingu 2015. godine. Na ta četiri takmičenja osvojio je ukupno 11 zlatnih medalja, a jedini izuzetak je zlato na 100 metara sa Svjetskog prvenstva 2011. godine, kada je diskvalifikovan zbog preranog starta. Na Svjetskom prvenstvu u Osaki 2007. godine osvojio je srebra na 200 i 4x100 metara, dok je u Londonu 2017. godine osvojio bronzu na 100 metara.

Tokom seniorske karijere Bolt gotovo da nikada nije trčao distancu od 400 metara, na kojoj je do skoro bio svjetski rekord u uzrastu do 17 godina. Ostaje da se vidi da li će mladi Nikoj Bramvel ostati vjeran toj disciplini ili će se poput starijeg i daleko trofejnijeg zemljaka prebaciti na kraće relacije.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC