SKANDAL!

Nevjerovatno! Rukometni savez BiH priznao dopisani gol!? U Vogošći ogorčeni!

Autor Nebojša Šatara

Nezapamćen skandal dogodio se na meču drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Krivaje i Vogošće u Zavidovićima.

Izvor: Anadolija/Kemal Zorlak

Rukometni klub Vogošća saopštio je da sa gnušanjem i ogorčenjem obavještava javnost o nevjerovatnim i neprihvatljivim neregularnostima koje su obilježile utakmicu protiv Krivaje.

"Naš klub je, u 48. minuti susreta, bio žrtva nečuvenog propusta službenih lica. Pri rezultatu 22:20 za domaći tim, RK Vogošća je postigla gol za 22:21, ali ta promjena nije bila prikazana na semaforu nakon što je RK Krivaja zatražila tajmaut. Uprkos našim hitnim prigovorima, rezultat na semaforu je bezobzirno izmijenjen na 23:21 u korist domaćina, čime je direktno narušena regularnost susreta i sportski integritet.

Nakon pauze od 12 minuta, tokom koje su se sudije bezuspješno pokušavale opravdati, utakmica je nastavljena s neispravnim rezultatom. Ovakvo flagrantno kršenje pravila, gdje su se zvaničnici oslonili na ručno vođenje netačnog rezultata, ne samo da je ponižavajuće za naš klub, već baca ozbiljnu sumnju na nepristranost i kompetentnost službenih lica.

Nepravilnosti tu ne prestaju. Od našeg kluba je traženo da uplati žalbu u gotovini - čin koji je u potpunoj suprotnosti sa članom 85. Propozicija takmičenja Rukometnog saveza BiH. Ovaj neprihvatljivi zahtjev je dodatno pogoršao situaciju, jer smo primorani da svjedočimo očitom pokušaju manipulacije pravnim procesom, dok se ključna pitanja poput ove novčane ucjene nisu ni spomenula u konačnoj odluci voditelja takmičenja.

Odluka voditelja takmičenja, da se ova utakmica registruje sa rezultatom 31:29 u korist RK Krivaja, uprkos dokazanim greškama i disciplinskim postupcima protiv sudija i delegata, predstavlja otvoreni napad na principe fer igre i sportsku pravdu. Pored toga što je i zvanično potvrđeno u biltenu i kroz disciplinski postupak da je učinjena greška, naš klub je ponovo dobio negativan odgovor na žalbu. Ova odluka je sramotna i pokazuje potpunu nesposobnost, ali i volju odgovornih da se postave iznad pravila.

Želimo napomenuti da za ovaj propust nije kriva ekipa RK Krivaja.

Dodatno, obavještavamo javnost da je nakon odluke komesara takmičenja, Zdenka Alpeze, podnesena žalba Takmičarskoj komisiji u sastavu Goran Sušić (Čapljina), Damir Hasanović (Banjaluka) i Nedim Šehić (Zenica).

Odgovor Takmičarske komisije je sljedeći:

Poštovani,

Takmičarska komisija RS BiH je donijela Odluku po žalbama RK Vogošće i gospodina Saše Sarajlića. Odluka je donesena sa dva glasa ‘ZA‘,

-Žalba RK Vogošća se odbacuje kao neosnovana i potvrđuje se Odluka Komesara takmičenja donesena u prvom stepenu.

-Utakmica RK Krivaja - RK Vogošća se registuje postignutim rezultatom.

-Žalba delegata – kontrolora gosp. Saše Sarajlića se odbacuje zbog propusta u postupku i proceduri definisanih Propozicijama takmičenja i ostalih normativno-pravnih akata RS BiH

Mišljenje trećeg člana komisije, Nedima Šehića, prenosimo u nastavku:

Poštovane kolege,

Nisam bio obaviješten o održavanju sastanka između članova komisije niti sam bio kontaktiran u vezi s tim. Moram istaći da se ne slažem sa kolegama koji su donijeli odluku da se žalbe odbace. Terminologija u odluci je neadekvatna, a obrazloženje ne sadrži relevantne informacije o žalbenim razlozima niti propise na osnovu kojih je odluka donesena.

Smatram da je došlo do materijalne povrede igre od strane službenih osoba i da bi ova utakmica trebala biti ponovljena, uzimajući u obzir trenutak u kojem se povreda desila i rezultat utakmice.

Rukometni klub Vogošća neće tolerisati ovakve neregularnosti i tražit će hitnu reakciju nadležnih organa kako bi se očuvala čast i integritet sporta koji volimo, a mi ćemo poduzeti sve pravne i institucionalne mjere kako bismo zaštitili interese našeg kluba i našeg sporta.

O svim daljnjim koracima blagovremeno ćemo obavještavati javnost. Ovaj slučaj neće biti ignorisan, i naš klub će se boriti do kraja za pravdu", navodi se u saopštenju koje prenosi "Oslobođenje".

(MONDO)