Ostali sportovi

DK (finale): Novak završio posao, Srbija bolja od Japana

Autor mondo.rs

Teniska reprezentacija Srbije povela je 2:0 protiv Japana u prvom meču grupe A na finalnom turniru Dejvis kupa u Madridu

Izvor: MN PRESS

Najbolji teniseri Srbije uspešno su započeli takmičenje u Madridu - finalni turnir Dejvis kupa, koji se od ove sezone, posle 118 godina, igra po novom sistemu.

Srbija je povela nedostižnih 2:0 protiv Japana u prvom meču grupe A u "Kaha magiki".

Prvi bod Srbiji doneo je Filip Krajinović pobedom nad Juičijem Sugitom rezultatom 2:0, po setovima 6:2, 6:4, a onda je trijumfovao i Novak Đoković u duelu sa Jošihitom Nišiokom - 6:1, 6:2.

Đoković je ubedljivo slavio protiv 73. igrača sveta, ali je morao dobrano da se potrudi na tom meču.

Uporni Japanac potvrdio je, uprkos rezultatu koji to ne pokazuje na pravi način, da nije slučajno došao do trijumfa protiv Gaela Monfisa dan ranije (7:5, 6:2). U svakom gemu bio je borben, istrajan i uporan, pa je drugi teniser sveta žestoko radio za svaki poen.



Nišioka je u prvom setu uspeo i da napravi brejk, što je bio i jedini gem koji je dobio u tom delu igre. U nastavku se opet trudio da "skupo proda kožu". Đoković je već u trećem gemu napravio brejk, iskoristivši drugu šansu, a nakon toga bez problema je održao prednost.



Srbiju sada očekuje dubl meč protiv Japana za koji je selektor Nenad Zimonjić ranije prijavio Janka Tipsarevića i Viktora Troickog. Taj duel veoma je važan za ukupan broj bodova, odnosno osvojenih setova i gemova koji bi mogli da budu presudni za plasman u četvrtfinale.

Dan ranije u prvom meču grupe A Francuska je pobedila Japan rezultatom 2:1.

Plasman u četvrtfinale izboriće pobednici šest grupa i još dve najbolje drugoplasirane selekcije. Četvrtfinalni dueli igraće se 22. novembra, polufinala dan kasnije, a osvajač prve "salatare" po novom sistemu takmičenja u Dejvis kupu biće poznat posle finala koje je zakazano za 24. novembar.

Srbija je jednom u istoriji osvojila titulu Dejvis kupa, 2010. godine, i tada je nastupala u istom sastavu kao i sada u Madridu.

TOK MEČA - PRVI SET

Novak Đoković dobio je prvi set protiv Jošihito Nišioke rezultatom 6:1.

Najbolji srpski teniser prepustio je Japancu jedan gem, i to tako što što je napravio brejk (1:2).

Nakon toga Novak je pokazao svoje pravo lice, pre svega da je čvrst kao bedem, ali ni uporni Nišioka nije odustajao, pa je četvrti gem potrajao čak 11 minuta.

Đoković je tu "slomio" rivala, iskoristivši tek petu brejk loptu, a onda je nakon toga i tri naredna gema rešio u svoju korist i nakon 33 minuta igre dobio prvi set.