Ostali sportovi

NFL na MONDU: Plej-of je, a Lamar Džekson ne gubi ovog vikenda!

Autor mondo.rs

Pred nama je još uzbudljivih dana uz sjajan američki fudbal.

Izvor: Guliver, Jason Miller/Getty Images North America

Veliki favoriti su pali već u Wild Card rundi. Videli smo dva produžetka. Ostala dva meča su rešena sa razlikom od osam ili manje poena. Uzbudljiva sezona donela je još uzbudljiviji početak plejofa, a tek se zahuktava!

Tom Brejdi i Dru Bris su završili svoje putovanje za ovu sezonu, ali nisu još uvek rekli zbogom fudbalu. Zanimljivo je pomenuti da su oba favorita izgubila na domaćem terenu. Vikinzi i Titani su izvukli svoj maksimum u eliminaciji velikih.

O "Wild card" mečevima je dovoljno rečeno, posvetimo se sada analizi parova u utakmicama plej-ofa koje su na programu u subotu, nedelju i ponedeljak.

Minesota Vikings - San Francisko Fortinajners 


Minesota je još jednom u ulozi autsajdera. Ovog puta sigurno manjoj nego što je to bilo protiv Sejntsa. Kuk i ekipa su pokazali da su spremni da se nose sa najboljim timovima.

Kapetan Kirk je odigrao jednu sigurnu utakmicu. Poslednjim dodavanjem ka Adamu Tilenu, koji je u Wild Card analizi percipiran kao X faktor, pokazao je da je sazreo kao kvoterbek. Upravo je Tilen bio skriveno oružje, iskoristivši konstantna udvajanja prve hvatačke opcije, Stefona Digsa.

Iako je Digs tokom utakmice pokazao nezadovoljstvo, Kirk je znao kako da smiri svog prvog hvatača. Na kraju mu je uputio nekoliko sigurnih bacanja, koje je Digs pretvorio u nove napade sigurnim hvatanjima.

Dalvin Kuk je istrčao svoju kvotu jardi čemu je dodao dva sigurna tačdauna. Uloga Kuka je izuzetno značajna za tim VIkingsa. Fortinajnersi nisu najbolja odbrana od trčanja i upravo tu će VIkinzi tražiti svoju šansu.

Izvor: Guliver, Hannah Foslien/Getty Images North America

Sa druge strane, San Francisko zato ima najbolju odbranu protiv pasa. Predvođeni vaskrslim Šermanom, dopustili su protivnicima da im najmanje jardi osvoje dodavanjima. Na to treba dodati odličnu defanzivnu liniju, sa sjajnim rukijem, Nikom Bosom i Armstedom.

Garapolo je konačno dobio šansu i pokazao da San Francisko može da mu veruje. I dalje je prva hvatačka opcija tajt end, Kitl. To može biti problem protiv Vikinga kojima prija manjak hvatačkih opcija. Ni trčanje nije toliko impresivno, iako je Brejda u uzlaznoj formi.

Kada uporedimo dva kvoterbeka, od kojih na kraju sve kreće, Kazins igra mnogo bolje pod pritiskom od Garapola. Uzimajući u obzir snagu ofanzivne i defanzivne linije oba tima, Minesota je u prednosti. Da li će se Garapolo snaći i kako će se izboriti pod pritiskom defanzivne linije Vikinga koji su konstantno jurili Brisa i Kameru?

Šta može odlučiti ovaj meč na jednoj i drugoj strani? Kornerbekovi Minesote su u problemu protiv hvatača Najnersa, posebno Kitla. Videli smo protiv Sejntsa da su ranjivi protiv dodavanja, posebno kada je u pitanju duboka igra pasom. Svi će gledati u defanzivnu liniju koja bi trebala da izvrši još jači pritisak na Garapola nego na Brisa. Bili su sjajni, potrebno je da budu izuzetni u subotu.

Kao što sam napomenuo, Najnersi su i te kako ranjivi na zemlji. Dolazi im Kuk, koga nikako ne biste želeli protiv odbrane koja ne zna da kontroliše trčanje. Ako Kuk bude imao svoj dan, to će ostaviti mnogo prostora Tilenu, Digsu i Rudolfu. Ako Kazins stekne početnu sigurnost pasom, to može biti veliki problem za Najnerse, koji sigurno ne mogu kontrolisati istovremeno trčanje i pas igru. Pored toga, Vikinzi su mnogo bolje funkcionisali u crvenoj zoni od Najnersa.

MONDO kladionica stavlja novac na Minesota Vikingse!

Tenesi Titansi - Baltimor Rejvensi

Ovo je duel u kome niko ne očekuje preveliku neizvesnost. Rejvensi su apsolutni favoriti. Lamar Džekson pleše po terenu. Sve izgleda kao da gledate Madden, a ne pravu NFL utakmicu. Titansi su oborili na pleća favorizovane Patriote, ali da li imaju potreban kvalitet da savladaju Rejvense?

Džekson je postavio rekorde ove sezone, za koje su svi pre njegove pojave mislili da će jako teško biti oboreni. Bacao je. Trčao je. Nekim neverovatnim fintama bežao je defanzivcima kao da igra igru iz hobija.

Sve oči su uprte u Derika Henrija. Baltimor je ranjiv u igru po zemlji. Odlično brane igru kroz vazduh, ali su zato ranjivi kada tim ima jakog trkača. Henri je postizao izvanredne partije protiv timova koji se ne snalaze za branjenjem trčanja. Videćemo kakvu će taktiku iznedriti Baltimor kako bi ga zaustavio, iako jako dobro brane trčanje.

Kod Baltimora su upitni sjajni Ingram i Pro Bowl tajt end, Mark Endruz. Na drugoj strani, Tenesi ostaje bez odličnog obarača, Džejona Brauna. Čak i da igraju kompletni, nikako se ne mogu uporediti Patriote i Rejvensi. Patriote su pokazale da su ranjivi tokom sezone, Rejvensi gotovo da nisu. Posebno ne kada je na drugoj strani tim poput Tenesija.

Izvor: Guliver, Joe Robbins/Getty Images North America

Baltimor je u vrhu kada je u pitanju odbrana protiv pasa. Ako igra po zemlji ne krene kako je ekipa Tenesija zamislila, teško da mogu očekivati da ih pas igra dovede do toga da budu ozbiljna pretnja. Istina da Tanehil nije onaj igrač iz Majamija, ali je još veća istina da nasuprot sebe ima najozbiljnijeg protivnika do sada.  

Najveći problem za Titanse biće Džekson. Lamara Džeksona ne možete zaustaviti. Možete samo probati da ga limitirate. Završio je sezonu kao šesti po broju pretrčanih jardi. On je nešto što nismo videli do sada. Veliki upgrade Majkla Vika.  

Ako uspeju da mu zaustave trčanje, Tenesi je jedna od najlošijih odbrana protiv pasa. Loša vest je što Džekson ne samo da zna da baca, nego je itekako ubitačan kroz vazduh. Iako je tek na poziciji 22 kad je u pitanju broj bačenih jardi, Džekson je bacio čak 36 tačdaun pasova (najviše u ligi) uz rejting 113 na kraju sezone. Tenehil jeste najbolji po rejtingu, ali je bio manje ubojit od Lamara. Tanehil je sigurna, ali previše konzervativan za Rejvense.  

Videli smo kako je Nju Ingland limitirao Tanehila. Isto možete očekivati od Rejvensa. Henri je apsolutno jedina opcija i nada Tenesija da mogu nešto više uraditi.   Mark Enrdjuz je prva opcija Džeksona, a po svemu sudeći biće spreman za subotu, iako je upitan zbog povrede članka. Ako budu kompletni, sve sa Ingramom u postavi, Tenesi zaista nema šta da traži protiv prvih favorita za osvajanje Super Bowla.  

MONDO kladionica bez razmišljanja ide na Rejvense.

Hjuston Teksansi - Kanzas Siti Čifsi 

Po svemu viđenom do sada, ovo može zaista biti neizvestan duel. Kada bismo gledali iz ugla forme, jasno bi postavili Kanzas kao favorite. S obzirom da su izbegli Wild Card nestvarnom pobedom Delfina nad Patriotama, upitno je da li su zaista u prednosti.  

CBS je koristio model za simulaciju utakmica koji podrazumeva ogroman broj podataka. Na kraju, algoritam daje mogućeg pobednika duela. Do sada su u 96% slučajeva pogađali pobednika, ali sport obično zna da se sakrije u tih 4% pogrešnih pretpostavki.  

Iako je napad Čifsa četvrti u ligi po igri pasom, Mahoms nije bio impresivan kao sezonu pre. Povrede i nedostatak idealne forme nije nam doneo čudesnog kvoterbeka koji je samo sezonu ranije bacio 50 tačdauna. Doduše, i takav napad može biti veoma veliki problem za Teksanse, koji su jedna od najgorih odbrana lige.  

Na drugoj strani, Čifsi su jako dobri u branjenju pasa, ali očajni kada je igra trčanjem u pitanju. Dešon Votson, koji itekako zna da trči, udružen sa Karlosom Hajdom može dobro da ošteti odbranu Čifsa. Kao što svi znamo, kada ste ranjivi po zemlji, onda otvarate igru pasom, a tu čekaju Hopkins, Fuler i Stils.

Izvor: Guliver, Peter Aiken/Getty Images North America

Kako nijedna od ovih odbrana nije sjajna, dva mlada kvoterbeka rešiće ovu utakmicu. Pitanje je samo kako će koji koristiti svoja ofanzivna oružja. Ne treba zaboraviti da su Teksansi dugo bili bez Džej-Džej Vata, koji je sigurno razlog slabih partija defanzive.  

Glavno pitanje je da li Hjuston bilo kako može zaustaviti Trevisa Kelsija. Postao je prvi tajt end u istoriji koji je u četiri uzastopne sezone imao više od 1.000 jardi hvatanjem. Prestigao je čak i Tonija Gonzalesa, legendu Čifsa. Tridesetogodišnjak je sjajna hvatačka opcija koju mnogo bolje odbrane nisu uspele da zaustave.  

Kada na to dodate Tajrika Hila, koji se definitivno probudio, Kanzas ima pravo da se nada da će se naći u finalu konferencije. Lišon Mekoj nije na nivou iz Iglsa, ali uvek može da se probudi i iznenadi protivnika. Možda je upravo ovo ta utakmica. Nikako ne treba zaboraviti rukija, Mekoli Hardmana, koji je već sada Pro Bowl igrač. Iako je bio starter u samo pet utakmica, ostao je ispred Kelsija po broju tačdauna. Posebno treba obratiti pažnju na njega kada je specijalni tim u pitanju. Njegovim trčanjem sa loptom Čifsi mogu zauzeti početne pozicije duboko u terenu.  

Po svemu sudeći Teksansi će se suočiti sa mnogo više problema nego u utakmici protiv Bilsa. Protiv sebe će imati najbučnije navijače u ligi, koji pravezaglušujuću buku. Merenja su utvrdila da je buka solidno iznad one koja postoji na trkama Formule 1. Onda vam je jasno šta čeka Teksanse.  

Da li se talentovani Votson može izvući kao što je to uradio protiv Bilsa? Čifsi su baš veliki zalogaj, za koji verovatno još uvek nije spreman. Sačekaće još koju sezonu.  

MONDO kladionica tipuje Čifse kao pobednike ove runde.

Sijetl Sikohsi - Grin Bej Pekersi

Ovo će biti najzanimljivija utakmica ove faze plej-ofa. Sihoksi su odbili napad Iglsa u utakmici u kojoj nije toliko letelo ptičje perje koliko smo mislili da hoće. Iglsi su rano izgubili Karsona Venca, da bi poslednju šansu izgubili kada je gotovo sigurno hvatanje ispalo u četvrtom pokušaju za dve jarde.  

Vilson je ovu sezonu počeo sjajno, pa je naprasno usporio. Protiv Filadelfije je uspeo da povede Sihokse do pobede na gostujućem terenu, što je samo po sebi poduhvat koji može pokazati da se vraća na pravi put. Glavna meta je bio Dekajlin Zakarijus Metkelf. Ruki koji je fantastično odigrao protiv odbrane Iglsa, a to treba znati.  

Maršon Linč je bar u jednom drajvu upalio svoj "Beast mode" i doneo tačdaun Sihoksima. Pored svega toga, odbrana na čelu sa Bobijem Vagnerom (izabran u najbolji tim lige), čak šest puta je sekovala veterana Mekkauna.  

Šta da očekujemo na Lembo Fildu? Eron Rodžers igra svoj konzervativni napad. Malo presečenih lopti, ali se ne razmeće ni sa tačdaunima. Davonte Adams je tu jedina velika opasnost. Druga dolazi po zemlji, a to je Rodžersov imenjak, Eron Džons. Eksplodirao je ove sezone i nadoknadio one utakmice u kojima nisu imali Adamsa.  

Šansu će oba tima tražiti u trčanju. Iako imaju Bobija Vagnera, Sihoksi su tek mesto iznad Pekersa po branjenju trčanja, a oba tima su u donjem delu tabele. Džons će imati dovoljno prostora da pokaže u kakvoj je formi. Ruki Sihoksa, usled povrede Karsona, imaće dosta problema protiv odbrane Pekersa. Linč će uglavnom biti korišćen u crvenoj zoni i na trećem pokušaju kada nedostaju jard ili dva.  

Kada je pas igra u pitanju, Pekersi su malo iznad zlatne sredine. SIhoksi su i tu u donjem delu tabele. Ako se pitate kako onda, odgovor je napad. To je bilo presudno da nadoknade sve ono što odbrana ne bi stigla da spreči da upadne u end zonu. Zaista je mali broj utakmica koje su Sihoksi dobili glatko. Više je loš NFC doprineo da se nađu u Wild Cardu, nego sam kvalitet ekipe.

Izvor: Guliver, Otto Greule Jr/Getty Images North America

Bar protiv Iglsa je izgledalo da se odbrana budi. Klouni je bio jako opasan, za razliku od regularne sezone. Kvandre Digs je posle povratka iz povrede totalno drugi igrač. Ne treba mnogo pričati o Bobiju Vagneru, jer brojke same govore.  

Na drugoj strani Blejk Martinez odlično rukovodi odbranom Pekersa. "Braća" Smit, koji uzgred zaista nisu braća, ni rođaci, terorisali su protivničke kvoterbekove. Igrajući kao spoljni lajnbekeri ukupno su 25 puta sekovali kvoterbekove, a zadali im čak 60 udaraca. Kornerbekovi su fizički dovoljno jaki, posebno King, da može da prati Metkelfa.  

Metkelf je prava zver. Ako pogledate njegove slike, videćete da više liči na lajnbekera nego hvatača. Sigurno da je King jedino koji može da ga isprati. Ali je veliko pitanje da li Sihoksi mogu da pas igrom osvoje Lembo Fild? Pre će biti trčanjem. Tvrdoglavost opet može doći na naplatu, poznavajući ekipu Sijetla. Tvrdoglavost koja može da im se obije o glavu.  

Okršaj Erona Rodžersa i mlađeg kolege, Rasela Vilsona, biće izuzetno zanimljiv. Rodžers igra mnogo bolje na domaćem terenu. Sreća je što se ova utakmica igra na čuvenom Lembo Fildu. Držanje Rodžersa "u džepu" može biti ključ, ali je zaista veliko pitanje da li su momci iz Sijetla sposobni za tako nešto. Pekersi imaju mnogo efikasnije jurišnike u svojim redovima.  

Pekersi su sjajni u odbrani crvene zone, kada im protivnik priđe tako blizu. Sihoksi moraju rešavati stvari pre dolaska do 20 jardi od end zone. Ako bude snega, Sijetlu će biti još teže. Sneg nije kiša.

Na sve to, iako je Vileson možda i najkompletniji kvoterbek današnjice, imaće naspram sebe "Smit tandem", koji će krvožedno juriti za njim sa obe strane.  

Rodžers će morati da pronađe još neku metu osim Adamsa i svog imenjaka, kako bi dovoljno jako protresao Vagnerovu družinu. Forsiranjem play akcija, u kojima se Sijetl ne snalazi, može doći na korak do odbrane Lembo Filda. Rodžers će jednim okom gledati teren, drugim kretnje Bobija Vagnera.  

MONDO kladionica igra konzervativno na Pekerse.  

U komentarima pišite vaše prognoze pobednika divizijskih rundi.

U utorak čekamo kompletne rezultate i parove finala konferencija. NFL Priče se nastavljaju odmah posle Super Bowla sa jednim od vaših omiljenih hvatača, koga ste toliko tražili.

Tagovi

NFL