• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Pohod na Ligu šampiona - Kil

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Rukometaši Barselone, Flensburga, Kila i Vesprema boriće se narednog vikenda u Kelnu za titulu evropskog prvaka u rukometu. MONDO vam donosi očekivanja iz sva četiri tabora, a prvi je njemački Kil i srpski reprezentativac Marko Vujin.

Evropa će ovog vikenda dobiti novog klupskog šampiona u rukometu!

Pobjednik Fajnal fora koji se igra 31. maja i 1. juna u „Lankses Areni“ u njemačkom Kelnu preuzeće krunu od aktuelnog šampiona Hamburga koji je eliminisan od Vardara o osmini finala i nije uspio da se plasira na završni turnir.

Za razliku od Hamburga, Barselona, Flensburg, Kil i Vesprem su uspješno završili takmičenje u grupnoj, a zatim i nokaut fazi Lige šampiona i ove četiri ekipe odlučiće ko je pobjednik 54. izdanja najvažnijeg klupskog rukometnog takmičenja u Evropi.

Od sezone 2009/10 Lige šampiona igra se u ovom formatu sa završnim turnirom na kojem učestvuju četiri ekipe i igraju po jednu utakmicu polufinala i finala čime se dobilo na neizvjesnosti pa su se dešavala i iznenađenja, a vjerovatno najveće napravio je upravo aktuelni prvak Evrope, Hamburg koji je prošle godine iznenadio favorizovanu Barselonu.

Ljubitelji rukometa na ovim prostorima imaće razloga da prate završni turnir jer će na njemu učestvovati dva rukometaša iz BiH, Danijel Šarić (Barselona) i Mirsad Terzić (Vesprem) te petorica Srba - Momir Ilić i Uroš Vilovski (Vesprem), Marko Vujin (Kil) te Draško Nenadić i Bogdan Radivojević (Flensburg), a tu je i bivši selektor Srbije Ljubomir Vranješ koji sa klupe vodi Flensburg.

Voljom žrijeba određeno je da se u polufinalu, u subotu, sastanu Kil i Vesprem, te Barselona i Flensburg, a MONDO vam u ova četiri dana donosi očekivanja iz sva četiri tabora.

Prvi u nizu je Kil, ekipa koja je 19 puta osvajala šampionsku titulu u njemačkoj Bundesligi, uključujući i njeno ovogodišnje izdanje, te bila pobjednik prvog Fajnal fora Lige šampiona, održanog u sezoni 2009/10.

Predvođeni Filipom Jihom, rukometaši Kila, među kojima je bio i srpski reprezentativac Momir Ilić, 2010 godine su u finalu savladali Barselonu rezultatom 36:34 i osvojili drugu od svoje tri titule šampiona Evrope.

Prva je osvojena u sezoni 2006/07, kada se igralo po starom sistemu i u dvije utakmice finala Kil je bio bolji od Flensburga (28:28, 29:27), a posljednja na Fajnal foru 2012. godine kada je Kil u finalu bio bolji od Atletiko Madrida – 26:21.

Kil se održao u vrhu evropskog rukometa i u posljednje dvije godine plasmanima na završni turnir, ali je u međuvremenu klub promijenio politiku i odlučio da podmladi ekipu. Uprava kluba prošle godine odlučila je da pusti četiri iskusna i važna igrača; Momira ilića,Danijela Narcisa, Markusa Alma i Tijerija Omejea, dok je zadržan iskusni golgeter Filip Jiha.

Napravljena je nova ekipa koja je praktično skandinavsko-njemačka mješavina sa Sjestrandom, Palickom, Ekbergom (Švedska) Palmarsonom, Sigurdsonom (Island), Cajcom, Vinčekom i još nekoliko domaćih igrača, te Tunižaninom Valuzom i Srbinom Markom Vujinom.

Reprezentativac Srbije Marko Vujin u razgovoru za MONDO iznio je svoja očekivanja i očekivanja šampiona Njemačke na ovogodišnjem Fajnal foru.

„Kil ide na najviši plasman i želimo da osvojimo Ligu šampiona. Biće teško jer igramo protiv Vesprema koji je ove godine pokazao da igra dobar rukomet. Mislim da je naša ekipa možda malo slabija u odnosu na prošlu godinu, ali napravili smo jako dobre rezultate ove sezone i mislim da bi kruna mogla biti u Kelnu. Igramo u Njemačkoj, u mađarskim medijima pišu da je to naša prednost što kao igramo kod kuće, ali mislim da to ne mora ništa da znači“, rekao je Vujin za MONDO.

Iako su klub napustila četvorica vrlo bitnih igrača, Kil je uspio da se plasira na završni turnir Lige šampiona, ali i dođe do šampionske titule u Bundesligi, poslije nevjerovatne sezone koju je odlučila gol razlika! Poslije 68 odigranih kola Kil i Rajn-Neker Loven završili su sezonu sa istim brojem bodova, da bi Kil imao gol razliku +236, a RNL +234 i Kil je stigao do treće uzastopne titule.

„Bundesliga nikada nije bila interesantnija, takmičili smo se sa RNL na gol-razliku što u zadnjih 15-20 godina nije bio slučaj. To je bilo skroz interesantno i za gledaoce. Ove sezone napravili smo rezultate i iznad nekih očekivanja, prevazišli smo sami sebe. Niko nije očekivao poslije odlaska četiri bitna igrača da nastavimo tim istim ritmom i dosada je bila dobra sezona i krunisali smo je titulom prvaka Njemačke“, rekao je Vujin.

Poslije jedne sezone igranja on i Momir Ilić sada će biti na suprotnim stranama, a obojica su svjesni da od onog drugog prijeti velika opasnost. Zanimljivo je da će i Vujin i ilić igrati protiv svojih bivših klubova, dok će Nijemac Kristijan Cajc iz Kila po završetku Fajnal fora pojačati upravo Vesprem.

„Momo je moj veliki prijatelj privatno, dugo smo igrali zajedno u reprezentaciji i godinu dana u Kilu i mogu da kažem samo sve najbolje o njemu kao o čovjeku i kao igraču. Mislim da je on pravo pojačanje za Vesprem i da je ove godine pokazao da je s pravom četiri godine bio u Kilu osvajao trofeje s Kilom i sigurno je da će biti jako motivisan u polufinalu protiv Kila. Zanimljivo je da i ja igram protiv svog bivšeg kluba, on protiv svog bivšeg, ali to su neke stvari iza nas. Taj dan će biti najbitnije ono što radiš za svoj sadašnji klub. Što se tiče Cajca, kroz njegove izjave ne možete zaključiti da li je to nešto posebno za njega ili ne. U sportu je sasvim normalno da igrači mijenjaju klubove, ali svi su profesionalci i žele da odrade maksimalno ugovor do kraja tako da sam uvjeren da će dati 100 posto od sebe u finalu“, istakao je Vujin.

Najbolji strelac Kila u ovoj sezoni Lige šampiona prokomentarisao je i drugi polufinalni par, u kome ne daje preveliku prednost Barseloni nad Flensburgom.

„Mislim da je Hamburg dokazao prošle godine da otkad se igra Fajnal for nema favorita, praktično to je dva sata dobrog rukometa i ta trenutna forma može da odredi mnogo toga u ta dva dana. Iako svi favorizuju Barselonu mislim da Flensburg takođe ima dobre šanse, jer Flensburg je igrao do kraja svaka tri dana jake utakmice, a Barselona je završila odavno sezonu i dvadeset dana nema utakmice i to može biti otežavajuće. Neki igrači mogu da izađu iz forme, neki da ne znaju uopšte u kakvoj su formi prije Fajnal fora. Mislim da Flensburg ima jakog dobrog golmana i ako on bude imao dobar dan protiv Barselone Flensburg takođe ima šanse. Svi pričaju da ih Barselona lako dobija, ja ne bih tako rekao, Flensburg je takođe njemačka ekipa, igra se u Njemačkoj, imaće mnogo veću podršku nego Barselona, a i to je bitno i mislim da imaju šanse ako odigraju kako najbolje mogu“, rekao je Vujin na kraju razgovora za MONDO.

Sutra vam donosimo i očekivanja iz suprotnog tabora, ekipe Vesprema, kojoj će ovo biti prvo učešće na Fajnal foru, uz jedno izgubljeno finale od Magdeburga 2002. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC