• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo se čekalo devet godina!

Autor mondo.rs

Od 2005. godine nije se dogodilo da u nekom grend slem finalu ne igraju ni Novak Đoković, ni Rafael Nadal, ni Endi Marej, a ni Rodžer Federer. U ponedeljak Japanac ili Hrvat podižu pehar na US Openu.

Kako će ponedeljak biti neobičan. Tog dana će prvi put od 2005. godine neko tenisko grend slem finale proteći bez nekog od najboljih tenisera današnjice - Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Rodžera Federera ili Endija Mareja.

Nadal zbog povrede nije ni došao na US Open, Đoković je izbacio Mareja u polufinalu, ali je potom pooražen od Japanca Kaija Nišikorija, a ni Rodžer Federer neće biti u prilici da se bori za svoj 18. grend slem trofej, jer ga je u polufinalu počistio Hrvat Marin Čilić. 

Poslednji put kada je finale grend slema igrano bez jednog od ovih igrača bilo je 2005. godine na Asutralijan openu, kada su se sastali Marat Safin i Lejton Hjuit. Tada je Safin dobio 3:1.

Od tada pa do US Opena odigrano je 38 grend slem turnira - Nadal je osvojio 15, Federer 12, a Đoković sedam. Samo četiri puta trofej nije išao u ruke nekom od njih trojice. Del Potro je 2009. godine osvojio US Open, Marej US Open (2012) i Vimbldon (2013), dok je Vavrinka do prvog grend slem trofeja došao na ovogodišnjem Australijan openu.

Nadal je ove godine osvojio Rolan Garos, a Đoković Vimbldon.



Ako Nišikori u ponedeljak savlada Čilića to će biti prvi put da neki japanski teniser osvoji grend slem turnir.

Hrvati sada imaju jednu grend slem titulu. To je uspelo Goranu Ivaniševiću 2001. godine na Vimbldonu. Zanimljivo, Ivanišević je sada Čilićev trener.

"Imamo dvojicu igrača kojima je ovo prvo finale, a obojica su odigrali mečeve života u polufinalu. Biće strašno nervozni u ponedeljak, ali ovo je velika prilika obojici da se popnu na Mont Everest. Biće interesantno, ovakvo finale niko nije očekivao, ali ovo je dobro za tenis. Naravno, Nišiikori i Čilić nisu nepoznati igrači, ali naravno da niko nije očekivao da će oni igrati u finalu", rekao je Ivanišević.

Čilić i Nišikori do sada su igrali sedam puta, a Japanac je pet puta bio bolji, uključujući njihova poslednja tri duela.

Osim Čilića i Ivaniševića, još dvojica Hrvata su igrali finale nekog grend slema. Željko Franulović i Nikola Pilić su svojevremeno igrali finale Rolan Garosa, ali su obojica izgubili.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC