• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kipar šokirao "zmajeve" (FOTO+VIDEO)

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je poražena od Kipra - 1:2 (1:1) poslije preokreta gostiju! "Zmajevi" poveli u 6. minutu preko Ibiševića, ali je Kristofi pogocima u 45. i 73. minutu potpuno šokirao "Bilino polje". Pjanić promašio penal u 90.

 Kipar šokirao "zmajeve" (FOTO+VIDEO) Izvor: MONDO/Samir Cacan

Poslije istorijskog nastupa na Mundijalu u Brazilu, Bosna i Hercegovina neslavno je počela novi ciklus kvalifikacija, 10. po redu za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. 

Na skoro dupke punom "Bilinom polju" u Zenici, "zmajevi" su izgubili od Kipra 1:2 i mnogo zakomplikovali put i konačni cilj da u okviru Grupe B izbore prvi nastup na EP u istoriji.

U Zenici, danas bila je neubičajno mirna navijačka atmosfera zbog tragične pogibije petorice rudara u jami Raspotočje, a ostalih 29 preživjelih bili su gosti na stadionu.

U ime njihovih poginulih kolega, utakmica je počela minutom šutnje, šutili su navijači prvih pet minuta, "zmajevi"su nosili i crni flor na rukama, a "crno" se i završila iako je igrački i rezultatski odlično počela.

Selektor BiH Safet Sušić odlučio se za formaciju 4-4-2 s dva isturena napadača - novim kapitenom Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem, koji su u prvih 10 minuta žestoko atakovali na gol Kiprana, ali su uspjeli samo jednom da matiraju golmana. I to napadač Štutgarta u 6. minutu poslije odličnog centaršuta Avdije Vršajevića (1:0).

Uprvih 45 minuta su "zmajevi" aspolutno dominirali, stvarali, ali i promašivali prilike, što je Kipar kaznio golom u sudijskom vremenu. Pogriješili su Toni Šunjić i Bičakčić, let lopte je pogrešno procijenio Asmir Begović i Demetris Hristofi je poslao loptu u mrežu za 1:1.

Izabranici Safeta Sušića nisu uspjeli da se oporave od šoka ni u nastavku i u drugom poluvremenu je viđena potpuno drugačija slika - Kiprani su dominirali, rutinski zatvarali jalove napade BiH i čekali šansu da dokusure grogiranog rivala u čije se noge i glave "debelo" uvukao strah od neuspjeha.

I to se dogodilo u 73. minutu - dubinska lopta, brzonogi Hristofi je lagano pobjegao čuvarima i našao se oči u oči sa Begovićem. Naravno, nije pogriješio napadač Omonije za 1:2!

BiH - Kipar
Izvor: YouTube

Probao je selektor Safet Sušić da rezervistima Izetom Hajrovićem i Harisom Medunjaninom "razdrma" svoj tim, ali i oni su se ukopili u sivilo drugog poluvremena.

I onda u 90. minutu penal - oboren je Edin Džeko u šesnaestercu i Miralem Pjanić je imao priliku da pogotkom sa kreča osigura jedan bod. Ali ni to nije bio gol, pa je Kipar, mora se priznati, ipak zasluženo pobijedio prvi put poslije tačno dvije godine!

Osim toga, izabranicima Pambosa Hristodulua ovo je bio prvi gostujući trijumf nakon OKRUGLO 30. utakmica! Tada su pobijedili San Marino minimalnim rezultatom, a interesantan podatak je i da su na posljednjih devet mečeva jednom pogodili mrežu, a večeras dva puta! Ukupno gledano, bila je ovo 13. pobjeda Kipra u istoriji!

I to baš baksuzna za BiH!

BiH: Begović, Vršajević, Bičakčić, Šunjić, Lulić, Bešić, Pjanić, Sušić (od 62 - Medunjanin), Prcić (od 62 - Hajrović), Ibišević i Džeko.

Kipar: Jorgildes, Dosa Junior, Merkis, Kirijaku (Haralambides), Antoniades, Aloneftis, Makridis (od 71 -Sielis, Laban, Efrem (od 71 - Aleksandru), Kristofi, Nikolau.

TOK UTAKMICE

1. minut - Počela je utakmica, srećno "zmajevi".

1. minut - Odmah šansa za BiH u prvom napadu. Avdija Vršajević je probio po desnoj strani i centrirao na Edina Džeku, koji je bio neprecizan.

5. minut - Navijači su prekinuli šutnju zbog pogibije rudara u Zenici i krenulo je žestoko navijanje.

6. minut - GOOOOL!!!! Vedad Ibišević ponovo je pogodio! Vršajević je odlično centrirao, a napadač Šturgarta se poklonio i pogodio mrežu Kipra - 1:0!

Ibisevic gol Kipar
Izvor: YouTube

10. minut - Džeko, prvi put kao kapiten u takmičarskoj utakmici, najprije se namještao na lijevu nogu, ali je bio izblokiran, da bi potem desnom "odapeo" sa 20-ak metara. Međutim, lopta je prohujala iznad prečke.

14. minut - Vršajević pravi gostima dosta problema Kipranima po desnoj strani. Poslije njegove akcije, u šansi se našao Sanjin Prcić, igrač francuskog Rena, ali je golman Jorgildes zaustavio njegov šut.

17. minut - Muhamed Bešić je ispobao svoju desnicu, ali je bez većih problema njegov šut po zemlji ukrotio golman gostiju.

19. minut - Lijepa akcija Sušića kroz sredinu, uslijedio je dobar centaršut do Džeke, koji je šutirao pored lijeve stative.

24. minut - Igrači Safeta Sušića potpuno kontrolišu zbivanja na terenu, stalno napadaju, a odlično zasad funkcioniše i vezni red, kao i odbrana pošto gosti sa Kipra praktično izgube loptu poslije svega nekoliko dodira.

29. minut - Prva šansa za Kipar. Iz slobodnog udarca, koji je skrivio Prcić i dobio žuti karton zbog igranja rukom, dobro je šutirao Aloneftis, ali je Asmir Begović "izvadio" loptu iz mreže i izbacio u korner.

39. minut - Posljednjih desetak minuta, igralo se uglavnom između dva šesnaesterca. Očekuje se završni pritisak "zmajeva" pred odlazak na odmor na poluvremenu.

43. minut - Poslije tri kornera - tri šanse za BiH. Najprije je na ubacivanje Miralema Pjanića najviši bio Ermin Bičakčić i šutirao pored gola, da i potom Edin Džeko u dva navrata nadskočio defanzivce gostiju, ali nije bio precizan jednom, a drugi put je odbranio golman Jorgilides.

45. minut - GOOOL! Kipar je izjednačio! Demetris Hristofi je između Bičakčića i Tonija Šunjića s pet, šest metara pogodio mrežu Begovića - 1:1. Mora se priznati da je pogotku kumovala i loša procjena Begovića poslije centaršuta.

BiH je imala u prvom dijelu 11 udaraca na gol gostiju, od toga četiri u okvir, a Kiprani su ka Begovićevoj mreži uputili dva udarca i oba u okvir gola. 

- poluvrijeme-

46. minut - Počeo je drugi dio utakmice u Zenici.

49. minut - Kiprani su bolje ušli u nastavak meča, potpuno dominiraju na terenu, a čuju se i zvižduci na "Bilinom polju". Stvorili su gosti već dvije polušanse, Begović je odbranio prvi dalekometni šut Labana, a u narednoj akciji samo je nespretnost napadača gostiju spriječila da se nađu u stopostonoj prilici.

52. minut - Nova prilika za Džeku. Prva u drugom poluvremenu i to opet poslije kornera Pjanića. Međutim, opet je novi kapiten i centarfor Mančester sitija bio najviši u kaznenom prostoru i opet neprecizan.

60. minut - Gosti su se opet spetljali poslije odličnog kontranapada i propustili šansu da se nađu oči u oči sa Begovićem.

61. minut - Reagovao je Sušić - Ušao je Izet Hajrović umjesto Prcića, a Haris Medunjanin umjesto Sven - Tina Sušića. Interesantno ukrajinskom arbitru je trebalo nekoliko minuta da "ukapira" kako radi semafor za izmjene...

67. minut - Promiješao je Medunjanin i izborio faul i žuti karton za Labana, ali je Pjanićev centaršut otkonjen bez većih problema iz šesnaestrca.

70. minut - Muhamed Bešić je žestoko opalio sa više od 25 metara, ali iznad prečke.

73. minut - GOOOOL!!!!Sijevnula je kontra Kipra i 1:2. Ponovo je strijelac Kristofi, inače napadač Omonije, koji je istrčao 50-ak metara i matirao nemoćnog Begovića!

83. minut - Stopostotna šansa za BiH! Poslije maesteralne akcije Ibiševića i petom duplog pasa, Bešić je pogodio prečku! Šteta!

89. minut - Penal za BiH poslije prekršaja nad Džekom! Šansa za izjednačenje, lopti je prišao Pjanić!

90. minut - Promašaj! Sjajna intervencija golmana Kiprana! Ostaje 1:2!

90. minut - Igraće se još pet minuta nadoknade.

- kraj utakmice-


Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ma zezas se gdje Zmajevi da izgube u Zenici

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC