• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlići" srušili šampiona, Srbija ide na EURO!

Autor mondo.rs

Mlada reprezentacija Srbije u šok-završnici pobedila Špance u Kadizu i plasirala se na EP u Češkoj - 1:2 (0:1).

Skoro pet godina je U-21 selekcija Španije bila bez poraza u zvaničnim utakmicama, ali svakoj seriji jednom dođe kraj.

Fenomenalna vest je da su pozitivan niz Španaca od čak 35 utakmica prekinuli srpski fudbaleri pod vođstvom selektora Radovana Ćurčića!

Posle 0:0 u prvom meču baraža u Jagodini, "orlići" su dobili revanš u Kadizu rezultatom 2:1.

Poveli smo u 31. minutu, autogolom Huana Gaje posle centaršuta Aleksandra Pešića. Izjednačio je Serđi Roberto u 91. minutu, ali je Filip Kostić dva minuta kasnije iz kontranapada otklonio sve dileme i postavio konačan rezultat.

Srbija bi i sa remijem prošla na Evropsko prvenstvo u Češkoj, ali ovako je još slađe!

"Orlići" su poslednji put bili učesnici EP 2009. godine u Švedskoj.

Nakon toga nismo prošli kvalifikacionu grupu za turnir u Danskoj 2011, a na putu do Izraela 2013. zaustavili su nas Englezi u onom čuvenom baražu, završenom tučom i incidentima na stadionu pod Bagdalom.

ENGLEZI BOLJI OD HRVATA

Hrvatska - ENGLESKA 1:2 (prvi meč 1:2)
NEMAČKA - Ukrajina 2:0 (3:0)
PORTUGAL - Holandija 5:4 (2:0)
ITALIJA - Slovačka 3:1 (1:1)
Island - DANSKA 1:1 (0:0)
Švedska - Francuska od 20.00 (0:2)

ČEŠKA se direktno plasirala kao domaćin

Oba puta kada smo izostali sa EP, titule su uzimali Španci, ali sada baš njih neće biti među osam najboljih na kontinentu - zaslugom oslabljene selekcije Srbije, u kojoj je ovog utorka pre svih briljirao golman Marko Dmitrović, a onda i svi ostali.

Štoperi Ćirković i Veljković dobili su na desetine vazdušnih duela, Stojković i Petrović zatvorili bokove, Radoja, Kovačević i Čaušić "preorali" sredinu terena, Kostić i Srnić predvodili kontre, a Pešić se borio sa Gomezom i Munijesom, uspevši da jednim begom donese vođstvo, koje je ekipi omogućilo da mirno izdrži brojne nalete danas prilično nemoćnih Iska, Munira i drugova.

Odnos šuteva u okvir gola 6:3 pokazuje da domaći fudbaleri nisu na pravi način iskoristili znatno veći posed lopte, a to je rezultat Ćurčićeve "murinjovske" taktike, kojom ih je puštao da dođu na 20-30 metara od gola i onda ih frustrirao disciplinovanom odbranom.

Treba podsetiti da je naša ekipa u samom finišu utakmice u petak ostala bez kapitena Marka Petkovića, koji je pokidao prednji ukršteni ligament kolena.

To je bio samo poslednji u nizu pehova mlade selekcije, u čijim redovima nije bilo ni suspendovanog Pantića, povređenih Spajića, Živkovića i Brašanca, kao ni brojnih fudbalera koji su u "A" reprezentaciji kod Dika Advokata.

Španci su kvalifikacionu grupu osvojili sa sedam pobeda i samo jednim remijem, u poslednjem kolu protiv Austrije, dok su "orlići" prošli u baraž kao drugi u grupi, iza Italije i ispred Belgije.

ŠPANIJA: Arizabalaga - Mankiljo, Gomez, Munijesa (od 69' Tores), Gaja - Nigez, Serđi Roberto, Isko - Deulofeu (od 62' Sarabija), Munir, Munijain (od 55' Ramirez).

SRBIJA: Dmitrović - Stojković (od 64' Filipović), Ćirković, Veljković, Petrović - Radoja (od 85' Mijailović), Kovačević - S. Srnić, Čaušić, Kostić, Pešić (od 70' Čavrić).

IZ MINUTA U MINUT

13' Prva dobra šansa za Špance! Isko je tukao sa desetak metara iskosa sa leve strane, gađao pod prečku, a Marko Dmitrović odbranio vrhovima prstiju.

20' Lazar Ćirković posle prekida "skida" loptu sa glave jednog od domaćih igrača, a Slavoljub Srnić u nastavku akcije bespotrebno grubo ruši Gomeza i dobija žuti karton.

21' Štoper Serđi Gomez ponovo je u centru pažnje. Posle dobre kombinacije našao se sam pred Dmitrovićem, ali je naš golman odlično skratio ugao i lopta se od njegovog tela odbila u polje.

31' GOOOOOL! 0:1! Hoze Gaja smestio je loptu u sopstvenu mrežu i "orlići" su time poveli i u ukupnom skoru.

Bila je to jedna od retkih situacija pred golom Arizabalage, ali je urodila plodom. Filip Kostić uposlio je Aleksandra Pešića na levom krilu, a doskorašnji napadač Jagodine centrirao po zemlji, paralelno sa gol linijom.

Gaja je na petercu uklizao ispred Srnića, lopta je odmah do njega udarila Saula Nigeza u nogu i odsela u donjem desnom uglu!

Orlići gol
Izvor: YouTube


39'
Panika u šesnaestercu "crvene furije". Kostić se izborio za loptu, ona je nasumice izbačena na 20 metara, gde je Aleksandar Kovačević pokušao "iz prve" i bio neprecizan.

42' Mankiljo se "na petoparcu" oslobodio Nemanje Petrovića, oštro centrirao, ali Munir El Hadadi je na sreću zakasnio, a onda nije bilo više nikoga da podmetne nogu i skrene loptu u mrežu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! "Orlići" su na putu ka završnom turniru u Češkoj.

49' Opasan centaršut Srnića sa desnog boka, ali je Gomez intervenisao ispred Pešića.

51' Španci pokazuju prve znake nervoze. Iker Munijain dobio je žuti karton zbog prigovora.

52' Filip Stojković grubo zaustavlja Munijaina u punom trku i zasluženo biva javno opomenut. Kartone imaju još Čaušić i Srnić... Munijain je pao na rame i ne može da nastavi utakmicu.

61' Naša reprezentacija na svojoj polovini mirno čeka napade Španaca, kojima su za prolaz dalje potrebna dva pogotka.

65' ŠANSA ZA ŠPANIJU! Isko je na malom prostoru prevario Ćirkovića, lukavo je tukao po zemlji sa 12-13 metara, savladao Dmitrovića, ali nas je spasila stativa.

69' Radovan Ćurčić tek je obavio prvu (Aleksandar Filipović umesto Stojkovića), a Albert Selades i treću izmenu. Ofanzivni vezni Oliver Tores ušao je umesto štopera Marka Munijese. Zatim Aleksandar Čavrić menja Pešića.

77' Ponovo Isko, šutira gotovo sa istog mesta u kaznenom prostoru i opet u donji levi ugao, ali ovog puta Dmitrović brani.

78' Nigez glavom sa šest-sedam metara, parada sigurnog Dmitrovića. Ali, sabijeni smo duboko na svojoj polovini. Odgovara nam i 1:1...

83' Sjajan start Nemanje Radoje, koji je malo potkačio loptu ispred Toresa, ali dovoljno da ga potpuno omete u pokušaju šuta iz izgledne pozicije. Ostaje 1:0 za Srbiju.

84' ŠANSA ZA ŠPANIJU! Saul Nigez bio je najviši u skoku posle kornera, odlično je zahvatio loptu i poslao je tik pored desne stative. Srđan Mijailović je na terenu umesto Radoje.

89' "Orlići" su sve češće u polukontrama, ovog puta je tukao Kostić, ali je Arizabalaga bio priseban pošto je lopta zakačila njegovog igrača i promenila pravac.

90' Igraće se pet minuta nadoknade.

90+1' GOL - 1:1! Serđi Roberto! Šut iskosa, sa "špica" šesnaesterca, prošao je kroz "šumu" nogu i odseo u donjem desnom uglu.

90+3' GOOOOL - 1:2! FILIP KOSTIĆ! Idemo dalje!

Malo je nedostajalo da Španci preokrenu rezultat, ali je Dmitrović fenomenalno nadmudrio El Hadadija, koji je iznenada ostao sam pred njim.

Odmah je usledila kontra, koju je poveo Čavrić, dodao Kostiću polulevo, a nekadašnji fudbaler Radničkog iz Kragujevca istrčao još dvadesetak metara i kada je došao do kaznenog prostora odmerenim udarcem zapečatio sudbinu "crvene furije".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC