• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP BiH: Borac izgubio, ali ide u polufinale!

Autor mondo.ba

Fudbaleri Borca izborili su plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine! Crveno-plavi su poraženi od Sarajeva na Gradskom stadionu (0:1), ali idu dalje zbog više postignutih golova u prvom meču "Lešinari" prije meča napali policajca.

 KUP BiH: Borac izgubio, ali ide u polufinale! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Kad je žrijeb parova četvrtfinala spojio sarajevski i banjalučki klub, sportski direktor Borca Slobodan Starčević i trener Vinko Marinović su istakli da je cilj crveno-plavih da osvoje Kup BiH, čiji je trofej do večeras branio bordo klub.

Na tom putu morao se preskočiti Sarajevo, branilac pehara, nesumnjivo veliki klub i možda u ovom trenutku ponajbolji u BiH, kako u igračkom, tako i u organizacionom smislu.

Ali nije za džabe nadimak Borca "Velikan iz Platonove" - pokazao je Borac u prvom meču pobjedom na "Koševu" (1:2) da je to istina, a utakmicom na Gradskom stadionu da zna odigrati pametno, stpljivo, taktički vrlo zrelo, ne srljati ka golu rivala uprkos gromoglasnoj podršci "Lešinara" koji su tražili pobjedu i koja zna da "ponese" posebno mlađe igrače.

Pobjeda jeste izostala zahvaljujući pogotku rezerviste sarajevskog tima Krste Velkoskog u 62. minutu. Haris Duljević je odlično prošao po desnoj strani i centrirao, a najviši u skoku bio je Velkoski i glavom pogodio mrežu odličnog golmana Borca Branislava Ružića.

Čovjek koji u kup utakmicama brani mrežu Banjalučana više nego dostojno je odmjenio iskusnog Asmira Avdukića, bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine, pošto je u nekoliko navrata spasio crveno-plave svojim odličnim odbranama.

Imali su gosti više od igre, imali su i više šansi da zatresu mrežu, ali je osim gola Velkoskog, bliži postizanju pogotka bio Borac i to u prvom dijelu.

Ko zna kako bi se završilo da je projektil Joce Stokića odsjeo nekoliko centimetara bliže golmanu Mateju Delaču umjesto na lijevoj stativi?

Ali, o tome više neće razmišljati ni fudbaleri, niti navijači banjalučkog tima jer je Borac časno i pošteno poslije više od 180 minuta igre izborio plasman među četiri najbolja tima najmasovnijeg takmičenja.

A tamo su ranije u srijedu svoje mjesto našli Široki Brijeg, Olimpik i Zrinjski, koji su u revanšima eliminisali Mladost, Zvijezdu i Velež.

Utakmici na banjalučkom Gradskom stadionu prisustvovala su brojna velika fudbalska imena među kojima i selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, dok je iz Zagreba specijalno za ovaj dvoboj doputovao i bivši trener crveno-plavih Zvezdan Cvetković.

Osim standardnih navijačkih prepucavanja, incideneta nije bilo, osim što su prije početka meča pristalice Borca, tzv. "Lešinari" napali policajca. Srećom sve se brzo smirilo.

Borac: Ružić, Pilipović, Jevtić, Predragović, Jović, Stokić, Žeravica, Subić, Kostić, Bečelić, Grujić. Trener: Vinko Marinović

Sarajevo: Delač, Protić, Rustemović, Okić, Alispahić, Tatomirović, Mihojević, Duljević, Benko, Kallasi, Cimirot. Trener: Meho Kodro

Utakmicu je solidno vodio sudija Edin Jakupović iz Bihaća.

TOK UTAKMICE

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

1. Počela je utakmica na Gradskom stadionu, na kojem se okupilo oko 8.000 ljubitelja fudbala.

5. Početno ispitivanje snaga, ali utisak je da su gosti s Koševa zbog "minusa" iz prvog dvoboja krenuli očekivano mnogo agilnije ka golu Banjalučana, na kojem kao i u prvom susretu stoji Branislav Ružić.

7. Prvi je zaprijetio domaćin preko Joce Stokića, ali je njegov udarac bio neprecizan pa golman Matej Delač nije imao potrebu da interveniše.

10. Sjajna šansa za Sarajevo, koju je propustio Leon Benko. Snašao se nakon centaršuta i glavom pokušao da savlada Ružića, ali je golman Borca odlično odbranio.

11. U narednom napadu, nova prilika za goste sa Koševa. Edin Rustemović je probao šut, ali je lopta završila pored gola Banjalučana.

15. TIm Mehe Kodre je očekivano bolji i ima više loptu u posjedu, a domaći svoju priliku čekaju iz nekog prekida ili eventualnog kontranapada.

25. Zasad se sve odvija kako je zamislio trener Borca Vinko Marinović - loptu imaju gosti, ali osim šanse Benka, riječ je uglavnom o jalovoj inicijativi. Jedino podrška "Lešinara" s tribina ne prestaje, a stadionom najčešće odjekuje: "Hoćemo pobjedu!".

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

30. U ovim trenucima na Gradski stadion došlo je i oko 150 navijača gostiju, tzv. "Hordi zla" uz salve zvižduka i pogrdnih skandiranja, koja su uobičajena na našim stadionima.

34. Najbolja prilika za Borac u dosadašnjem dijelu susreta! Joco Stokić je odapeo projektil sa 20-ak metara i pogodio lijevu stativu! Okvir gola, ovog puta bio je saveznik Sarajlijama!

36. Stopostna prilika i za goste sa Koševa! Mehmed Alispahić se našao "oči u oči" sa golmanom Ružićem, ali je odlično reagovao čuvar mreže Banjalučana poslije udarca iz peterca!

45. Banjalučani su igrali čvrsto i zgusnuto i bez većih problema do odlaska na odmor sačuvali 0:0. Gosti su stvorili dvije dobre šanse u prvom dijelu, ali su crveno-plavi bili ipak bliži pogotku nakon što je Stokić pogodio stativu.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

- kraj prvog dijela -

46. Počelo je drugo poluvrijeme. Kodro je izvršio jednu izmjenu - umjesto Ševka Okića u igri je Krste Velkoski.

50. Zaoštrila se igra, pa su Rustemović i Benko zaradili po javnu opomenu nakon prekršaja nad fudbalerima Borca. Zasad sudija Jakupović solidno obavlja svoj posao.

60. Ništa specijalno se ne događa na terenu Gradskog stadiona, gosti jalovo pokušavaju da ugroze domaću mrežu, ali osim nekoliko udaraca Duljevića, nije bilo neke posebne opasnosti za crveno-plave.

62. Fedor Predragović se odvažio na udarac, ali je odbranio golman Sarajeva Delač!

62. GOOOOL! Sarajevo vodi! Duljević je prošao po desnoj strani i uputio centaršut, a na drugoj stativi je glavom pogodio Velkoski. Odličan potez trenera bordo tima koji je izveo indisponiranog Okića, a Makedonac mu je uzvatio pogotkom za nadu u prolaz u polufinale!

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

67. Poslije gužve u šesnaestercu, lopta se na ivicu kaznenog prostora odbila do Duljevića, koji je visoko šutirao iznad prečke Borčevog gola.

70. Trener gostiju je odlučio da sve karte baci u napad - umjesto Rustemovića u igru je ušao ofanzivni vezista Miloš Stojčev.

75. Zbog prigovara požutio je Stokić, kao u prvom dijelu kapiten Vladan Grujić. Prvu izmjenu napravio je i trener Banjalučana Marinović - umjesto Predragovića na terenu je Petar Ilić. Do kraja je ostalo još 15-ak minuta nade i za jedne i za druge da će uspjeti da prođu u polufinale Kupa BiH.

77. Slobodan udarac u zoni šuta pred golom Borca. Alispahić je šutirao preko živog zida, ali je Ružić bez poteškoća odbranio.

84. U posljednjih nekoliko minuta, Borac igra pametno i strpljivo  - napada goste, sakuplja kornere dok vrijeme prolazi.

86. Ružić je spasio Borac! U dobroj šansi se našao Protić i šutirao, ali je krajnjim naporom golman Banjalučana izbacio loptu u korner.

90. Kodro i Marinović spremili su izmjene - za Borac Nebojša Runić umjesto Stokića, a Amer Bekić za Sarajevo umjesto Mihojevića. Igraće se još sudijska nadoknada vremena.

- kraj utakmice -

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC