• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović: Kao Čak Noris sam jednom došao dva puta!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Trener PPD Zagreba i selektor Slovenije Veselin Vujović za MONDO govorio o sportskim „čudima“, Ligi šampiona, regionalnom SEHA takmičenju, poređenjima sa Čakom Norisom, otkrio čiji je fudbalski navijač i šta je za njega Borac m:tel...

Proslavljeni rukometni trener Veselin Vujović je ove sezone sa mladim timom PPD Zagreba napravio „čudo“ u Ligi šampiona, sa selekcijom Slovenije, čiji je selektor, takođe je uspio da napravi čudesan uspjeh i odvede „zmajčeke“ na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro preko Španije, Švedske i Irana.

Vujovićev Zagreb je osigurao plasman među osam najboljih u evropskoj eliti izbacivši Rajn Nekar Leven (31:29) i to u Manhajmu tadašnjem prvom timu njemačke Bundeslige. A uprkos porazu u prvom meču u Hrvatskoj (24:23).

U prvom dvoboju protiv supermoćnog Pari sen Žermena je sa desetkovanom ekipom bio u „egalu“ do desetak minuta prije kraja, kada su pariski „sveci“ predvođeni Nikolom Karabatićem uspjeli da prelome i završe utakmicu sa „plus osam“ razlike i praktično eliminišu hrvatskog šampiona.

Međutim, rukometni stručnjak koji je bio evropski prvak (tri puta), svjetski šampion i osvajač zlatne olimpijske medalje se ne predaje tako lako iako je priznao da „ne vjeruje u čuda“.

„Čuda ne postoje, ne vjerujem ni u kakve čudesne stvari, već u rad, red, disciplinu, zalaganje i naporan trening da bi se ostvario sportski uspjeh. Rezultati Zagreba ove sezone nisu čudo iako smo mlada ekipa. Čudo su možda malo napravili mediji zbog dugogodišnjih izostanaka velikih uspjeha, ali za mene koji sam osvajao zlata u svim takmičenjima, plasman među osam najboljih nije nikakvo čudo“, počeo je Vujović priču za MONDO.

I nastavio:

„Naravno, uspjeh jeste jer smo izuzetno mladi tim i malo ko je očekivao da ćemo uspjeti izbaciti vodeći tim Bundeslige ili igrati skoro 50 minuta u ‚egalu‘ sa Pari sen Žermenom iako smo bili bez petorice standardnih igrača. Kako ja sad da mladim momcima kažem da je PSŽ bolji od nas i da nije sramota izgubiti. Ne, pokazali smo da možemo igrati s njima i u revanšu očekujem žestoku borbu, a što se tiče rezultata, nadam se minimalnoj pobjedi ili barem remiju. Na žalost, i sad imamo kadrovskih problema i moraću da improvizujem, a to je protiv vrhunskih ekipa izuzetno opasno. Nadam se da nećemo dozvoliti da prospemo sve dobro što smo napravili ove sezone“.

LIČNA KARTA

Veselin Vujović (Cetinje, 18. januara 1961) je kao rukometaš osvojio dvije titule prvaka Evrope sa Metaloplastikom i jednu s Barselonom. Godine 1986. bio je najbolji igrač bivše Jugoslavije, a 1987. od strane IHF-a proglašen je za najboljeg na svijetu. Sa selekcijom bivše države kao igrač bio je prvak svijeta i osvajač zlatne olimpijske medalje osamdesetih godina prošlog vijeka. Kao trener osvajao je s skopskim Vardarom regionalnu SEHA ligu, a pored Zagreba, vodio je i španski Siudad Real i selekciju Srbije i Crne Gore.

Rezultati koje je ostvario doveli su Vujovića i do nominacije za evropskog trenera godine od strane Međunarodne rukometne asocijacije.

„Nominacija za najboljeg trenera naravno imponuje, ali takve stvari nisu realne. Nije realno da treneri Vesprema ili PSŽ budu u konkurenciji kad pogledate njihov igrački kadar. Meni je veće priznanje kad je u ‚Areni‘ u Zagrebu 17.000 ljudi skandiralo moje ime, a posebno velika nagrada je za mene, kad jednog mladog igrača, kojeg su svi otpisali kao netalentovanog, dovedem do statusa reprezentativca. To je za mene priznanje! Ali, ponavljam imponuje i ovo, ali meni sa mojom karijerom i godinama života, svakako nije posebno potrebno“.

U skladu s rezultatima i brojim sportskim uspjesima u karijeri, po društvenim mrežama krenula su i poređenja sa američkim glumcem i majstorom borilačkih vještina Čakom Norisom, zbog njegovog izgleda i brade, ali i temperamenta. Vujović je priznao našem portalu da mu ni takva vrsta „promocije“ ne smeta, čak i kad je na njegov račun.

„Najnoviji vic koji sam čuo na foru Čaka Norisa je da sam poput njega‚ jednom došao dva puta‘“, dodao je uz osmijeh i naglasio da nema nikakav problem s humorom ni na vlastiti račun.

„I to je dobra stvar za promociju i mene i rukometa. Davno je rečeno da u novinama pišete šta god hoćete, ali stavite što veću sliku. Sad sam u poziciji da me zovu mnogi veliki klubovi i reprezentacije da radim u njihovim zemljama. Možda je i Čak Noris zaslužan“, našalio se ponovo legendarni Vuja.

Radio je u trenerskoj karijeri u gotovo cijeloj bivšoj Jugoslaviji i nikad nije krio da se još uvijek osjeća kao Jugosloven.

„U Zagrebu sam se našao nekako i ljudski i trenerski, dobro mi je u prestonici Hrvatske. I hrvatski mediji su me ‚ispoštovali‘, nije bilo problema iako sam Jugosloven i time se ponosim. I sad mislim da je i nesretni rat uvezen iz inostranstva i želim da vjerujem da se takvo zlo više nikad neće ponoviti na ovim prostorima“.

„Zagrebaši“ su ove sezone osvojili treću poziciju u SEHA ligi na „Fajnal-foru“ u Varaždinu, a Vujovića još boli poraz od njegovog bivšeg kluba Vardara u polufinalu.

„Izgubili smo na jednu loptu, ali na neregularan način i u neregularnim uslovima. Skopski tim je imao igrača manje, ali je Arpad Šterbik bio u terenu kad su postigli dva gola, a samo im je jedan poništen“.

SEHA SJAJNA, BORAC VELIKI

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Iako smatra da je Zagreb oštećen, izuzetno je pohvalno govorio o regionalnom takmičenju.

„Sjajna ideja i odlično takmičenje. Sljedeće sezone će nam se pridružiti i slovenački klubovi Celje i Gorenje Velenje, i s postojećim ekipama, ćemo biti jači od njemačke Bundeslige. Nadam se da će se banjalučki Borac dodatno pojačati i učvrstiti svoj status u SEHA ligi“.

Na pomen crveno-plavih, prisjetili smo se njegovih izjava o Banjaluci koje su prilikom dolaska u grad na Vrbasu bile uvijek u superlativu.

„Nije to nikakva kurtoazija, govorio sam i govorim ono što mislim. Borac je za mene zaista veliki klub i Banjaluka jedan od najrukometnijih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Publika u Banjaluci izuzetno poznaje ovaj sport i stvarno bih volio da nekad postanem trener Borca. Bio sam blizu prije nekoliko godina i tad se nisu složile kockice. Moguće da hoće u budućnosti“.

Vujović je na kraju dodao da pored rukometa prati gotovo sve kolektivne sportove i kao „jugonostalgičar“ uvijek navija za klubove iz bivše države.

A kao dijete?

„Za Crvenu zvezdu, i danas sam veliki zvezdaš, a na svjetskom nivou za Barselonu“, zaključio je legendarni Veselin Vujović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC