• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WADA osudila napade: Podrivanje sistema!

Autor mondo.rs

Svetska anti-doping agencija izdala zvanično saopštenje povodom ataka ruskih hakera i iznošenja poverljivih dokumenata u javnost.

I najveći svetski mediji posvećuju u utorak veliku pažnju hakerskom napadu na sajt i bazu podataka Svetske antidoping agencije (WADA).

Bi-Bi-Si (BBC) objavio je u večernjim satima da su zaista "procureli" poverljivih američkih sportista, među kojima su Serena Vilijams i gimnastičarka Simon Bajls.

Uz to, britanski javni servis preneo je važnu informaciju:

"WADA je osudila napad ruskih hukera kojim su dokumenta izašla u javnost. Krovna antidoping agencija navela je da su ti napadi pokušaj podrivanja globalnog antidoping sistema".

Nekoliko sati ranije, hakeri su poručili da su objavljeni fajlovi samo "vrh ledenog brega" i da će svetska javnost biti šokirana onim što će uslediti na kraju leta tokom kojeg je praktično svim ruskim atletičarima, uključujući i Jelenu Isinbajevu, bilo zabranjeno da učestvuju na Olimpijskim igrama u Riju.

Generalni direktor WADA-e Olivije Nigli izjavio je da su napadi definitivno došli iz Rusije.

"Neka se zna da ovi kriminalni postupci veoma kompromituju napore Svetske anti-doping agencije da ponovo stekne poverenje u Rusiju", izjavio je on.

WADA je precizirala i da napade shvata veoma ozbiljno, da sprovodi 'unutrašnje' i 'spoljašnje' bezbednosne provere i da preduzima neophodne mere.

Prema saopštenju, napad je proistekao iz incidenta koji se dogodio početkom avgusta, u kojem je zloupotrebljena šifra naloga ruske sprinterke Julije Stepanove. Njenim nalogom moglo ući u postojeći profil zvaničnog administrativnog i organizacionog sistema anti-doping agencije.

Stepanova je, podsetimo, ruska atletičarka koja je "razotkrila" sistemski doping u Rusiji, tako što je sa suprugom predala dokaze Svetskoj anti-doping agenciji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC