• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko u nastavku srušio kiparski zid!

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je savladala Kipar rezultatom 2:0 (0:0) u Zenici u okviru kvalifikacija za Mundijal 2018. godine u Rusiji. Oba gola postigao je kapiten "zmajeva" Edin Džeko.

 BiH - Kipar 2:0 Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zbog teškog poraza u Briselu, selektor "zmajeva" Mehmed Baždarević je malo promiješao karte protiv uslovnog rečeno lakšeg rivala Kipra, ali su gosti došli na "Bilino polje" da se brane na sve moguće načine kako bi ostvarili zacrtani cilj - da odu kući neporaženi.


Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević napravio je četiri izmjene u odnosu na utakmicu u Belgiji, pa su od prvog minuta na terenu zeničkog "Bilinog polja" bili Ognjen Vranješ, Milan Đurić, Toni Šunjić i Edin Višća umjesto Vedada Ibiševića, Ervina Zukanovića, Ermina Bičakčića i Mate Jajala.


Međutim, promjena i nije donijela ništa posebno iako su "zmajevi" bili neuporedivo bolji rival koji je stvarao, ali i promašivao šanse. Najbolju u prvom poluvremenu propustio je Miralem Pjanić u petom minutu, kad je sa nekih 11 metara šutirao pored gola.


Do odlaska na odmor pokušavali su Edin Džeko i Milan Đurić u nekoliko navrata, ali mreža se samo jednom zatresla i to sa vanjske strane nakon udarca kapitena "zmajeva".


Nisu bili zadovoljni gledaoci u Zenici, čak su se čuli i poneki zvižduci prilikom odlaska igrača u svlačionicu, ali su u nastavku stvari došle na svoje najviše zahvaljujući Pjaniću i Džeki.


Prvi je bio asistent, a drugi egzekutor najprije u 70, a onda i 81. minutu za drugu pobjedu u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Jedan od heroja trijumfa bio je i Izet Hajrović, koji je ulaskom s klupe u 64. minutu podigao nivo igre i sigurno je dao veliki doprinos osvajanju tri nova boda.

...
Izvor: YouTube

...
Izvor: YouTube

BiH: Begović, Vranješ, Spahić, Kolašinac, Šunjić, Pjanić, Medunjanin, Lulić, Višća, Džeko, Đurić

Kipar: Panaji, Dosa Junior, Demetriu, Sotiro, Hristofi, Aleksandru, Laban, Artimatas, Laifis, Kastanos, Makris

Utakmicu u Zenici, gdje je padala jaka kiša, sudila je španska trojka na čelu sa Havijerom Estradom sa pomoćnicima Migelom Martinezom i Teodorom Sobrinom.

Ni u ostalim utakmicama Grupe H nije bilo iznenađenja. Favoriti su odradili posao po planu.

Prema očekivanjima Belgija se poigrala sa Gibraltarom i poslije tri utakmice ima devet bodova uz gol-razliku 13:0! Ovaj meč ostaće upamćen po najbržem golu u istoriji kvalifikacija za svjetska prvenstva. Naime, Kristijan Benteke je zatresao mrežu protivnika poslije samo sedam sekundi.


Grčka je nastavila da niže trijumfe. Takođe, treći uzastopni u kvalifikacijama ostvarila je na gostovanju Estoniji - 2:0. Torosidis je olakšao posao Helenima, jer je već u drugom minutu postigao vodeći gol. Sve je bilo mnogo lakše kada je Stafilidis duplirao prednost poslije 16 minuta igre u drugom dijelu.

Grupa H

Bosna i Hercegovina - Kipar 2:0 (0:0)
/Džeko 70, 81/

Estonija - Grčka 0:2 (0:2)
/Torosidis 2, Stafilidis 61/

Gibraltar - Belgija 0:6 (0:3)
/Benteke 1, 43, 56, Vicel 19, Martens 51, Azar 79/

TABELA: Belgija 9, Grčka 9, BiH 6, Estonija 3, Kipar 0, Gibraltar 0.

TOK UTAKMICE

1- Počeo je meč u Zenici. Srećno "zmajevi".

5 - Prva šansa za BiH, Pjanić je sa desetak metara šutirao pored gola. Šteta.

11 - Edin VIšća je dobro prošao po desnoj strani, ali je samo izborio korner. Poslije centaršuta iz ugla Pjanića, najviši u skoku bio je Đurić, međutim, kiparski golman Panaji je odbranio njegov udarac.

14 - Zaprijetili su i gosti preko Hristofija, nakon što je "ispao" Spahić, ali lopta je prozujala pored stative Begovićevog gola.

22 - Višća je agilan po desnoj strani, osvojio je mnogo prostora, pa se odlučio na udarac iskosa, ali je uspio samo da izbori korner.

25 - Đurić je nadskočio svoje čuvare i šutirao iznad prečke.

27 - Golman Kipra Panaiji je ponovo bio na visini zadatka i odbranio udarac Đurića nakon centaršuta Lulića. Možda je napadač Ćezene mogao da glavom uposli i Džeku, ali se odlučio da sam završi akciju.

31 - Đurić je bio za malo neprecizan poslije novog nabacivanja Pjanića. Ovog puta iz slobodnog udarca, ali je lopta prošla tik iznad prečke.

32 - Stadion "Bilino polje" skandira ime Milana Đurića, koji je u ovom trenutku najveći ljubimac navijača BiH.

35 - Đurić je uposlio Džeku, koji je iz teške situacije iskosa sa lijeve strane pogodio samo spoljni dio mreže.

39 - Ponovo su zaprijetili Kiprani preko Kristofija, koji je nakon kontranapada pokušao da savlada Begovića, ali je golman Čelsija izbacio loptu u korner.

45 - "Zmajevi" očekivano imaju više od igre, ali Kipar se zasad dobro brani.

- poluvrijeme -

46 - Nastavljena je utakmica u Zenici.

48 - BiH je preko Džeke prva zaprijetila međutim udarac napadača Rome je završio visoko iznad prečke.

53 - Odlična šansa za "zmajeve": Višća je probio desnu stranu i centrirao, Džeko je nadskočio defanzivca i golmana gostiju, ali nije bio precizan sa pet metara.

58 - Pjanić za Džeku, velika šansa, ali brani kiparski golman.

60 - Uvidio je Baždarević da će ovaj tim teško probiti kiparski zid, pa je podigao nekoliko fudbalera na zagrijavanje. Po svemu sudeći prvi će na teren Izet Hajrović.

62 - Hajrović, član Verdera, zamijenio je Kolašinca.

63 - Nova šansa! Prvi kontakt Hajrovića i "bomba" iskosa sa lijeve strane, golman je krajnjim naporom odbranio, a ispred Đurića je sa nekoliko metara ispred prazne mreže izbacio defanzivac gostiju.  

70 - GOOOL! Džeko je postigao svoj 48. gol u dresu "zmajeva" i stigao na samo pet pogodaka razlike u odnosu na Andreja Ševčenka na vječnoj listi golgetera u kvalifikacijama za svjetska prvenstva.

Pogriješili su Kiprani i izgubili loptu, Pjanić je uputio povratnu loptu na 11 metara, a Džeko je rutinski pospremio u mrežu - 1:0.

...
Izvor: YouTube

72 - Džeko je ponovo bio u mat poziciji, ali je pokušao da predribla golmana nakon što ga je Hajrović "spojio" sa čuvarom mreže gostiju, koji je uspio da zaustavi kapitena "zmajeva".

80 - GOOOL! Džekooooooooo! BiH vodi sa 2:0! Ponovo je asistent bio Pjanić.

...
Izvor: YouTube

90 - Igraće se još tri minuta sudijske nadoknade. "Zmajevi" su od drugog DŽekinog gola, bez problema priveli utakmicu svoj kraju.

90+2 - Mogao je i Spahić da se upiše u strijelce, ali je ostalo 2:0.

- kraj -

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC