• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fašistima ćemo čitati delove knjige Ana Frank"

Autor mondo.rs

Pred svaku utakmicu u Italiji ovog vikenda biće čitani odlomci "Dnevnika Ane Frank", s ciljem da se osudi antisemitizam navijača Lacija i ukaže na užase holokausta u Drugom svetskom ratu. Lacio šalje navijače na ekskurzije u Aušvic!

Fenomenalna odluka čelnika italijanskog fudbala!

Nakon što su navijači Lacija šokirali italijansku javnost (mada, oni svojim fašističkim postupcima teško da mogu više nekoga da iznenade) izlepivši nalepnice sa likom Ane Frank u dresu njihovog velikog gradskog rivala Rome, Fudbalski savez Italije odlučio je da im "udari kontru".

Sve utakmice koje će se ove nedelje igrati u Seriji A, B i C, kao i amaterskim i omladinskim ligama Italije počeće minutom ćutanja, a ujedno će biti čitani odlomci "Dnevnika Ane Frank", jevrejske devojčice rođene u Nemačkoj, žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.

ŠTA SE DOGODILO NA STADIONU OLIMPIKO?

Roma i Lacio dele isti stadion, a najžešći navijači Lacija, poznati po ekstremnodesničarskim stavovima su u poslednjoj utakmici protiv Kaljarija bili na južnoj tribini, rezervisanoj za navijače Rome, pošto je njihova severna tribina zatvorena zbog rasističkih ispada na jednoj od prethodnih utakmica.

Boravak na "neprijateljskoj" tribini, "lacijali" su iskoristili da polepe nalepnice sa likom Ane Frank, kako bi "uvredili" (uslovno rečeno) navijače Rome, a uz to su uzvikivali uobičajene antisemitske slogane.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni izjavio je da ne treba potcenjivati opasnost koju predstavlaju navijači Lacija i dodao da su nalepnice s Anom Frank "neverovatne i neprihvatljive".

Šef Evropskog parlamenta Antonio Tajani, takođe Italijan, snažno je osudio ponašanje navijača Lacija. 

"Korišćenje lika Ane Frank za vređanje drugih je veoma ozbiljna stvar. Evropska unija mora ostati mesto verske tolerancije, a antisemitizam fenomen zarobljen u prošlosti", rekao je Tajani u Evropskom parlamentu. 

I Fudbalski klub Lacio je osudio ponašanje dela svojih "navijača". Predsednik kluba Klaudio Lotito je inicirao, a uprava prihvatila odluku da SVAKE GODINE 200 mladih navijača će ići o trošku kluba u logor Aušvic, kako bi se obrazovali.

Izvor: Samir Cacan/MONDO

"Distanciramo se od bilo kakvog oblika ksenofobije i antisemitizma. Ogromna većina navijača Lacija deli naše mišljenje. Imaćemo mnoge akcije kako bismo suzbili ovakve incidente", rekao je Lotito prilikom posete sinagoge u Rimu.

On je naveo da u svakom društvu "postoje loše jabuke" i da nije u mogućnosti da odredi po jednog redara za svakog navijača. 

"Nemojte koristiti ovakve stvari da omalovažavate naš klub i dobro koje smo do sada uradili", dodao je predsednik Lacija. 

Oglasili su se i organizovani navijači Lacija koji su u saopštenju naveli da "nalepnice nisu kriminal".

"Zatečeni smo ovolikom medijskom bukom. Prema zakonu, nije kriminal reći suprostavljenom navijaču da pripada drugoj religiji", navodi se u saopštenju koje su potpisale vođe navijača grupe pod nazivom "Irudićibili" (Nesalomivi).

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cole

Sramota za takve antisemitske poruke!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC