• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Huliganski pir na derbiju - ružna slika Srbije

Mediji u regionu i u svetu poklonili su veliku pažnju užasnim scenama na 156. "večitom derbiju" koji je odigran u sredu uveče na stadionu Partizana. Huligani opet "važniji" od igre. NOVOSTI: "Uključene i strane službe u nerede!".

 156. vječiti derbi FK Partizan FK Crvena zvezda 1:1 huligani Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Slike prebijenih huligana, krvavih glava, oteklih lica, golih i polugolih, obišle su svet.

"Najveći praznik fudbala" u Srbiji, kako se često naziva "večiti derbi", odnosno duel Partizana i Crvene zvezde, još jednom je ostao u senci gotovo nestvarnih scena.

SAOPŠTENJE POLICIJE: Povređeni i stranci!


Mnogi u regionu i u svetu izvestili su o ovom meču, ali ne, nažalost, iz ugla rezultata, već iz ugla mračne strane - tuče huligana na južnoj tribini stadiona Partizana.

"Beogradski derbi pretvorio se u erupciju nasilja...", naslov je u britanskom "Dejli mejlu", a "San" navodi: "Partizanovi navijači se okrenuli jedni protiv drugih u brutalnom beogradskom derbiju u kojem je bilo 17 povređenih"... Slično pišu i mediji u Italiji, kao i Španiji, gde, recimo, madridski "As" piše: "Masovna tuča između navijača Partizana"...

Naravno, i mediji u komšiluku nisu propustili priliku da zabeleže nerede i nasilje. "Jutarnji list" piše o "nezapamćenim scenama na beogradskom derbiju", uz objašnjavanje događaja i pozadine svojim čitaocima, portal Index.hr navodi da je "grupa navijača upala na tribinu sa Grobarima, izašli su pretučeni i goli".

Za sada su se od predstavnika vlasti o ovim nemilim scenama oglasili jedino ministarka Zorana Mihajlović, koja je sve to nazvala "sramotom" i dodala da "vlast čini sve da spreči ovakve stvari", kao i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić koji je osudio ponašanje "pojedinaca" i istakao da to "nije prava slika sporta u Srbiji".

Doneti zakoni daju rezultate, kaže Udovičić i dodaje da je u poslednje četiri godine smanjeno nedolično ponašanje na sportskim dešavanjima.

"Ne želim da budem ministar koji negativno ističe u prvi plan već želim da budem ministar kom su sportski rezultati na prvom mestu", rekao je Udovičić.

KAMERE NA STADIONU PARTIZANA

Pred meč sa Skenderbegom u Ligi Evrope, FK Partizan instalirao je stotinak kamera unutar stadiona koje, prema rečima čelnika kluba, mogu da zumiraju zenicu oka. Svakako je da će i one pomoći u identifikaciji učesnika nereda.

Mnogo je verzija povoda i pozadine neverovatne tuče na južnoj tribini. Svakako je reč o jednom od najžešćih sukoba "navijača" viđenih poslednjih godina, i jedna od najbrutalnijih između navijača Partizana (ako su samo oni učestvovali).

Nikome na stadionu u trenutku izbijanja žestokih sukoba, a sve je počelo baš u trenutku kada su navijači Zvezde na severnoj tribini stadiona napravili veliku bakljadu, nije bilo jasno šta se to uopšte dešava.

Da je planirana tuča potvrđuje i podatak da je do pojedinih novinara pred derbi stigla informacija da se na južnoj tribini, među Grobarima, priprema puč, odnosno da su neke grupe ekstremnih pristalica Partizana rešile da uzmu prevlast na tribini.

Tačno u 15. minutu utakmice, u trenucima kada su navijači Zvezde počeli da pale pirotehnička sredstva, na južnoj tribini je otpočeo obračun većeg broja huligana.

Sukob se ubrzo pretvorio u najbrutalniji ikada viđen na našim stadionima. Navodno, s jedne strane bili su pripadnici iz nekoliko podgrupa od kojih su najznačajni "Vandal bojs" i "Jang bojs", ali i državljani Hrvatske, iz Splita i Zagreba, koje su upućeni prepoznali na atletskoj stazi.

Uniformisani, u crnim duksevima sa izražene belim prugama na rukavima, pučisti su upaljenim bakljama i kajiševima krenuli na najbrojniju grupu i dugo godina najuticajniju grupu među Grobarima - "Alkatraz". Gazeći i paleći sve pred sobom prvim udarom potisnuli su "Alkatraz" ka istočnoj tribini.



Međutim, vrlo brzo otpočeo je kontraudar, potpomognut i grupama koje važe za neutralne. U prvim trenucima moglo se čuti da su Zvezdini navijači ušli na tribinu, što je izazvalo reakciju kod navijača koji nemaju veze sa sukobima unutar Grobara.

Napadači su postali plen. Masa ih je opkolila i saterala u dno tribine, gde su ih tukli, gazili i pržili bakljama. Masovna tuča trajala je preko deset minuta. Deo pobunjenika je izbačen sa tribine bez garderobe, a neki i bez donjeg veša. Dok je tuča trajala kola Hitne pomoći su odvozila povređene, od kojih su neki bili u kritičnom stanju.


Prema saznanjima "Večernjih novosti", koje citiraju neimenovane "dobro obaveštene izvore", u režiju nemilih scena na Partizanovom stadionu, uključene su i pojedine strane službe, iako se reflektor javnosti usmerava na priču o sukobu zavađenih frakcija među pristalicama crno-belih.

Prema istom mediju, "u organizaciju tuče na derbiju bilo je uključeno najmanje stotinu ljudi, a srpske bezbednosne službe trenutno operativno obrađuju najmanje šestoricu Hrvata, i po jednog Grka i Bugarina".

Isti izvor citira svoje izvore navodeći da su navijačke podgrupe "Vandal bojs" i "Zabranjeni", koji su godinama u sukobu sa krovnom organizacijom "Grobari 1970"", zaista hteli juče na silu da pruzmu primat na "jugu", ali su praktično poslužili kao batina u tuđim rukama.

"Sve indicije govore da nije reč samo o sukobu navijačkih frakcija i da su pojedine grupe huligana upotrebljene kao oruđe stranih obaveštajaca, koji su od početka godine značajno pojačali prisustvo u našoj zemlji. Neko je očigledno imao nameru da se neredi sa stadiona preliju i na ulice Beograda i da se na taj način naruši bezbednost i stabilnost ne samo glavnog grada. Uostalom, ružne slike sa stadiona Partizana već su obišle svet, tako da je ukaljano lice ne samo srpskog fudbala već i naše države", citiraju "Večernje novosti" svoje neimenovane izvore.

Sukobi među Grobarima, sa kraćim mirenjima, traju godinama. Na Novom Beogradu je 22. oktobra 2011. u navijačkom ratu "Alkatraza" i "Zabranjenih" usmrćen iz vatrenog oružja Ivan Perović. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC