• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mamić ide u zatvor, oduzeti mu stan, bentli i šume

Autor mondo.rs

Zdravko Mamić osuđen je na šest i po, a njegov brat Zoran na četiri godine i 11 meseci zatvora. Optužen i Modrić?

"Alfa i omega" zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, osuđen je na šest i po godina zatvora, a njegov rođeni brat Zoran na četiri godine i 11 meseci, nakon što su zajedno sa još dvojicom pomagača proglašenim krivim danas tokom izricanja presude u Županijskom sudu u Osijeku.

Pored toga, stariji Mamić će morati da vrate zagrebačkom klubu sumu od 52 miliona kuna (oko sedam miliona evra) prisvojenu na nelegalan način.

"Skinuće mu se novac s računa i oduzeti nekretnine, ali nakon pravomoćnosti presude", piše "Index".

Popularni Maminjo je presudu saznao u Međugorju, u Bosni i Hercegovini, odakle će se obratiti hrvatskoj javnosti. Mamić je prilikom ulaska u BiH istakao da ne priprema bekstvo.

/MAMIĆ PORUČIO IZ MEĐUGORJA: MOJ ODGOVOR ĆE BITI NEVIĐENO ORUŽJE/

Zajedno sa nekadašnjim funkcionerom Hrvatskog nogometnog saveza i Dinama, Damirom Vrbanovićem (osuđen na tri godine zatvora) i poreznikom Milanom Pernarom (osuđen na četiri godine i dva meseca), Mamići su kroz transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena "izvukli 116 miliona kuna", piše Index i dodaje da je na taj način "oštećen državni budžet za 12,2 miliona kuna neobračunatog poreza".

Svoj četvorici je oduzeta stečena materijalna korist.

Konkretno, Zdravku Mamiću se - prema onome što je navedeno u obrazloženju presude - oduzima 52 milijuna kuna, kao i novac koji na bankovnim računima imaju on, njegova supruga i kćeri, jer se smatra da je to novac koji je Mamić nezakonito stekao. Kao i 7 milijuna kuna s drugog računa, oduzimaju im se i stan i garaža na Cvjetnom trgu u Zagrebu vredni 6,6 milijuna kuna. Takođe, još jedan stan i garaža na Cvjetnom vredni 2,7 milijuna, stan i zgrada na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge, vredni 3,3 milijuna kuna i još neke nekretnine poput dveju šuma, građevinskih zemljišta, livade, brod Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil "bentley" od 870.000 i "audi" od 374.000 kuna.

Ukratko, sud je utvrdio da je Dinamo protivpravno premirao Modrića i Lovrena prilikom njihovih transfera u Totenhem i Lion sa 50 odsto ukupne vrednosti transfera (!?), a da su sadašnje zvezde Real Madrida i Liverpula kasnije morale tu milionsku sumu da predaju Zdravku Mamiću. U suprotnom bi se smatralo da su se odrekli tog novca.

Lovren je prodat za osam, Modrić sa 21 milion evra.

U oba slučaja, sporni aneksi o isplatama Modriću i Lovrenu (čitaj: ispumpavanje klupskog novca) uneti su naknadno, kada su njihovi transferi u engleski i francuski klub već bili realizovani.

Obojica su svedočila na suđenju Mamiću u njegovu korist. Zbog promene delova iskaza datih tokom istrage u korist Zdravka Mamića, tužilaštvo je pokrenilo istragu protiv dvojice fudbalera, a u međuvremenu je protiv Modrića podiglo i optužnicu zbog davanja lažnog iskaza.

Suđenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila 2017. na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Sudi im se u Osijeku zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC