• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pop" u Beogradu: Samo da me Paspalj ne vozi nigde

Autor mondo.rs

Posebnu pažnju u kampu "Košarka bez granica" izazvao je i dolazak čuvenog trenera Grega Popovića, koji vodi tim San Antonio Sparsa. Evo šta je sve rekao novinarima.

 "Pop" u Beogradu: Samo da me Paspalj ne vozi nigde Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

On je živa legenda i enciklopedija NBA lige i jedan od najcenjenijih košarkaških trenera svih vremena.

Greg Popovič, Amerikanac koji "vuče" korene sa ovog prostora", privukao je veliku pažnju u kampu "Košarka bez granica" koji je otvoren u Beogradu i koji je ugostio velika imena srpske i svetske košarke. Trener San Antonija je, svakako, jedno od najvećih imena.

"Uvek uživam kad se vratim ovde. Imam mnogo prijatelja ovde, bivših igrača, trenera…dođem svaki put kad imam priliku. Večerao sam sinoć sa Dudom Ivkovićem, to je uvek divno iskustvo. Između trenera i igrača, uvek se osećam kako treba kada sam ovde. Volim i hranu i piće i uvek znaju gde da me odvedu... Kampovi poput ovog su sjajna prilika da se okupe mnogi bivši igrači, treneri, da pomognu i vrate nešto zajednici i siguran sam da će mladi momci i devojke uživati", rekao je Popović.

Američki trener ume da se sporazumeva na srpskom jeziku. Tamo gde je najpotrebnije - u kafani :)

"Mogu da pratim šta se dešava, da naručim večeru, ali ne govorim tečno srpski", kaže Popović, koji je veliki zaljubljenik u istoriju, kulturu i srpske manastire.

Upotan da li će stići da poseti neki od njih, odgovorio je i nasmejao sve:

"Idem gde god samo da ne vozi Žarko Paspalj, samo ne njegovim kolima".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović


Ne samo da je zainteresovan za srpsku kulturu, istoriju i običaje, Popovič je, takođe, i veliki poštovalac srpske košarke. Posle Divca, Danilovića, Paspalja, Stojakovića, Rebrače, Jarića... "lozu" srpskih igrača nastavili su Nikola Jokić, Boban Marjanović, Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica.

Za sve njih, Popovič ima samo reči hvale i poštovanja. U razgovoru sa novinarima upotrebio je reč "fantastično".

"Još od osamdesetih godina i posle, kada sam došao da gledam Evropsko prvenstvo u Kelnu, video sam da ima mnogo stranih igrača koji treba da budu u NBA. Sada smo u Beogradu, a ovo je bivša Jugoslavija ima mnogo dobrih igrača koji su ostavili trag i igrali dobro u NBA. Nova generacija mladih ovde u Srbiji je fantastična. Mnogo su pobeđivali u mlađim kategorijama, U17, U18, ovo je i dalje je veliki, veliki sport i siguran sam da će biti još igrača odavde u NBA", rekao je Popovič.

Smatra i da će ovaj kamp pomoći da košarka dobije nove poklonike.

"Ove vrste kampova su sjajna prilika zbog ljudi koji će pomagati. Zbog bivših igrača, mnogo trenera, svi oni zaista osećaju da je ovo način da vrate nešto u zajednicu i pomognu deci da razumeju ne samo košarku, već šta je to što čini tim, kako biti dobar saigrač, kako da se razviju veštine i sve te stvari. Košarka je samo deo života i neće svi koji su ovde provesti život igrajući košarku. Zato je važno da se nauče društvene veštine, kako da se slažete sa ljudima, kako da učestvujete na pravi način. Biće ovo dobrih par dana za momke i devojke", rekao je popularni "Pop".

Isti princip, dakle razgovor o svemu, ne samo o košarci, Popovič primenjuje i u svom klubu - San Antoniju. Kada novi igrač dođe u Teksas, tačnije u taj klub, Popovič sa njim razgovara o životu, o porodičnim stvarima...

"Prvo što uradimo jeste da ko kod dođe van SAD u naš tim da se oseća udobno…Prvo rešimo sve lične stvari, to je najvažnije pre nego što počne košarka", kaže američki trener.

Što se tiče trenutnog stanja u NBA ligi, jasno je, a to msatra i iskusni trenerski stručnjak, da je Zapadna konferencija sada mnogo jača od Istoka. Golden Stejt je trenutno bez premca, ali i Los Anđeles Lejkersi sa Lebronom Džejmsom poručuju da se vraćaju...

"Zapad je borba u klinču i bojno polje već dobrih 10-15 godina, a sada imamo jedan tim, Golden Stejt, koji je bolji od svih ostalih. Sada mi svi pokušavamo da ih stignemo, ali to je divna organizacija, divan tim. Stiv Ker radi sjajan posao sa igračima, igra na pravi način. To je još jednom tim koji treba juriti. Lejkersi se popravaljaju svake godine i biće bolji iz godine u godinu, a svaki tim u koji dođe Lebron Džejms će biti bolji, to se podrazumeva", kaže Popovič.

Osim Popoviča, u radu kampa učestvzje zaista veliki broj velikih košarkaških imena:

Žarko Paspalj, Arturas Karnišovas, Peđa Stojaković, Nikola Jokić, Saša Pavlović, Nikola Vučević, Raša Nesterović, Dejan Tomašević, Ana Dabović, Gordan Giriček, Rut Rajli, Predrag Drobnjak, Geri Heris, Fred Kaminski, Sonja Petrović, Boban Marjanović, Vladimir Radmanović, Boštjan Nahbar, Dragan Tarlać, Dalibor Bagarić, Beno Udrih, Andrea Trinkijeri...    

Stojaković je oduševljen radom kampa, za koji kaže da može da bude dobra baza za srpsku reprezentaciju u budućnosti:

"Ovaj kamp je dostigao jedan neverovatan nivo i jako mi je drago da smo danas ovde u Beogradu. Kao jako mlad maštao sam o NBA, verovatno kao i većina polaznika kampa danas, uvek sam iščekivao All Star utakmice i sanjao sam da jednog dana učestvujem u tome. U Srbiji i regionu imamo dosta mladih igrača sa velikim potencijalom i jako je bitno da upravo mlađi dobiju prostora kako bi se gradile nove generacije koje će nositi našu košarkašku reprezentaciju. Možda mladi igrači imaju malo drugačiju perspektivu od nas starijih, ali su nam vrednosti i ciljevi isti. Pogledajte samo naše momke u NBA, Jokić je jedan od najboljih mladih igrača, Nemanja i Bogdan su isto tu i od njih se takođe mnogo očekuje. Verujem u naše momke i u našu reprezentaciju", rekao je Predrag Stojaković.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nikola Jokić se rado odazvao pozivu:

"Ovaj kamp je sjajna stvar za klince iz Srbije. Odličan način da se momci i devojke takmiče, treniraju i vide ko je bolji. Verovatno će mnogi od njih jednog dana i završiti u NBA. Sećam se sebe kao klinca. Ja im možda i nisam najbolji primer, jer me u njihovim godinama nije toliko zanimala košarka, ali mislim da je odlično što oni danas imaju priliku da upoznaju neke od najvećih košarkaških zvezda. Upravo zato mi je drago što ovde vidim Bobija, on je moj jako dobar prijatelj već godinama. Što se mene lično tiče, i karijere u NBA, kada se osvrnem na to šta smo sve prošli prethodne sezone zadovoljan sam. Mi smo spremni kao pojedinci, ali i kao kolektiv. Trudim se da napredujem u svakom segmentu, pa ćemo videti kako će biti", istakao je član Denver Nagetsa.

Boban Marjanović je zbog svoje visine bio "viđen" da se bavi košarkom. Ali, morao je mnogo da radi i to je njegova glavna poruka.

"Izuzetno mi je drago da je ovakav kamp organizovan u Srbiji. Mi smo zemlja puna talenata. Deci će sigurno mnogo značiti da čuju savete svojih omiljenih košarkaša. Sva deca treba da se bave sportom i da prate svoje idole. Svi igrači sa naših prostora su u NBA veoma složni, družimo se čak i kada igramo jedni protiv drugih, to nam pomaže da napredujemo. Nadam se da će se i današnji mladi košarkaši voditi našim primerom", poručio je Marjanović. 

Kamp BWB Evropa 2018 traje do subote, a više od 60 dečaka i devojčica uzrasta do 17 godina moći će da uči razne košarkaške veštine, da prođe kroz brojne seminare, i nauči stvari koje mogu da im koriste u budućim profesionalnim karijerama

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC