• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dinosaurus" Serđo Pelisije

Autor mondo.ba

Napadač Kjeva Serđo Pelisije je sa 39 godina i 178 dana juče postao šesti najstariji igrač koji je postigao gol u Seriji A.

Kjevu su zbog povreda nedostajali Emanuele Đakerini i Filip Đorđević pa je priliku da predvodi napad po prvi put u prvih jedanaest ove sezone dobio Serđo Pelisije.

I Italijan sa francuskim prezimenom nije razočarao. Naprotiv, on je u 63. minutu postigao počasni gol "leteće magarce" koji su na "San Siru" poraženi sa 3:1.

To je bio njegov 109 gol u 443 nastupu u Seriji A, ali još impresivnija je činjenica da je Pelisije bio strijelac barem jednog gola u svih 16 sezona koje je odigrao u "Kalču".

Prvi je postigao u pobjedi Kjeva u gostima kod Parme 3. novembra 2002. godine, kada je imao 23 godine, šest mjeseci i 22 dana.

Od tad, Pelisije je ostavio trag u svakoj sezoni Serije A i u svakoj sezoni Kjeva čiji je kapiten i živa legenda. Klub nije napustio čak i kada je 2007. ispao u Seriju B u kojoj je postigao 22 gola.

Gol protiv Milana takođe znači da je postao šesti najstariji strijelac u elitnom rangu italijanskog fudbala.

Ali, ipak on je "beba" u poređenju sa Paolom Maldinijem koji je bio strijelac sa 39 godina i 278 dana u pobjedi Milana protiv Atalante 30. marta 2008. godine ili Frančeska Totija sa 39 godina i 364 dana u duelu Rome protiv Torina 25. septembra 2016. godine.

Na trećem mjestu je Pjetro Vijrkovud, koji je bio član reprezentacije Italije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1982. godine. Defanzivac je bio strijelac za Pjaćencu protiv Salernitane 23. maja 1999. sa 40 godina i 47 dana.

Još dalje "unazad" je Silvio Piola, koji je posljednji od svoja rekordna 274 gola u Seriji A postigao 7. februara 1954. u remiju Novare i Milana kada je imao 40 godina i 131 dan.

Seriju A pratite na kanalima TV Arena Sport

Međutim, najstariji igrač koji je ikad dao gol u Seriji A je Alesando "Bili" Kostakurta kojem je bilo "dozvoljeno" da izvede jedanesterac u svom posljednjem meču u karijeri protiv Udinezea 19. maja 2007. godine.

Štoper se oprostio od "igre" sa 41 godinom i 25 dana u porazu od 3:2.

Pelisije i dalje "jaše"....

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC