• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak u Abu Dabiju uzeo "i jare i pare"

Autor mondo.rs

Dok se o visini honorara za egzibicije širom sveta uglavnom šapuće, Đoković je na Mubadala turniru glasno poručio konkurenciji da je spreman za start 2019. godine.

Svetski "Broj 1", narodski rečeno, "uzeo je i jare i pare" u Abu Dabiju ove nedelje.

Odluka Novaka Đokovića da se pojavi na egzibiciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uoči selidbe u "rivalski" Katar i starta sezone na turniru u Dohi sledeće sedmice, ispostavila se kao odlična.

Pored jakog honorara za učešće na nezvaničnom Mubadala turniru, srpski as je u dva dana dobio i dva jaka protivnika, sa kojima je prošle sezone igrao masters i gren slem finala.

Posle sat i sedam minuta borbe sa Karenom Hačanovim u polufinalu (6:4, 6:2), Đoković je ove subote u finalu savladao Kevina Andersona posle dva sata i 16 minuta pravog takmičarskog tenisa i teško izvojevanog preokreta - 4:6, 7:5, 7:5.

NOVAKOVIH PET MEČ LOPTI



Ovakva provera bila je više nego korisna za obojicu rivala, koji poput ostalih tempiraju formu za 14. januar i početak Australijan opena, na kom će se igrati na tri dobijena seta.

U reprizi finala Vimbldona od prošlog jula, u kom je Đoković deklasirao visokog servera iz Južne Afrike u tri seta i započeo retko viđenu dominaciju u drugom delu ATP sezone, viđeno je malo brejk lopti, a svaki set rešen je brejkovima u završnicama - Anderson je iz prve brejk šanse na meču stigao do vođstva, dok je Đoković "lomio" rivala ritern udarcima u 11. i 12. gemu naredna dva seta.

Publika koja je ispunila tribine stadiona u "drugom gradu" UAE bila je oduševljena borbom koja se razvila u finišu trećeg seta, u kom je Anderson uspeo da spasi tri meč lopte pri rezultatu 5:4, ali ne i dve pri vođstvu Đokovića od 6:5.

KOLIKO NAJVEĆE ZVEZDE ZARAĐUJU OD EGZIBICIJA?



Od kada je 2008. savladao Novaka na Mastersu u Majamiju, trenutno 6. teniser sveta vezao je devet poraza od Srbina, a jedinu pobedu ostvario je prošlog septembra na još jednoj egzibiciji - Lejver kupu.

I, dok su nagrade na ITF i ATP turnirima javne, o premijama za učešće na nezvaničnim susretima širom sveta najčešće se ne govori javno, pa se tako mogu naći veoma oprečne procene o visini honorara koju dobijaju najveće zvezde muškog tenisa, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Đoković.

Više relevantnih izvora navodi da Švajcarac, kao i dalje "najskuplji" teniser za zainteresovane sponzore, zahteva oko milion evra za pojavljivanje na turnirima Serije 250 i 500, odnosno dva miliona evra za nastupe na egzibicijama poput Mubadala turnira, Lejver kupa, IPTL šampionata, itd.

TAJGER VUDS ODBIO TRI MILIONA DOLARA

Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominik Tim, Kevin Anderson, Karen Hačanov i Hjeon Čung učestvovali su ove sezone na Mubadala turniru, što je - poređenja radi - daleko jača konkurencija nego na zvaničnom ATP turniru u Dohi naredne nedelje, gde su pored Đokovića, Tima i Hačanova za nosioce postavljeni još Nikoloz Basilašvili, Marko Čekinato, David Gofan, Roberto Bautista Ahut i Fernando Verdasko. Nagradni fond u Kataru iznosi 1.313.215 dolara, od kojih pobedniku pripada 219.755 (i 250 bodova).

Slične informacije za Nadala i Đokovića dosta je teže pronaći, ali je nedavno objavljeno da je prva zvezda svetskog golfa, Tajger Vuds, odbio honorar od tri miliona dolara kako bi se pojavio u Saudijskoj Arabiji i to na zvaničnom takmičenju.

Razlog za Vudsovu odluku nije mali honorar, već ubistvo novinara "Vašington posta" Džamala Kašogija, za koje se sumnjiče saudijske vlasti. Upravo je to bio razlog zbog kog su, pod pritiskom javnosti, Đoković i Nadal otkazali egzibicioni meč u ovoj zalivskoj zemlji.

Iza egzbicije u Abu Dabiju, koji za razliku od "prvog grada", Dubaija, nema zvaničan ATP turnir, stoji moćni investicioni fond Mubadala, čiji je predsednik šeik Mohamad bin Zajed Al-Nahjan, a izvršni direktor Kaldon Kalifa Al-Mubarak.

Ova kompanija u državnom vlasništvu "obrnula" je 225 milijardi dolara prošle godine i ostvarila bruto prihod od 10,7 milijardi, iako ima samo 700 zaposlenih.

Mubadala, zvanično, odvaja 250.000 dolara za pobednika turnira.

Nezvanično...

Rezultati:

četvrtfinala

Anderson - Čung 6:7 (4:7), 6:2, 6:1
Hačanov - Tim 7:6 (7:3), 6:3

polufinala

Anderson - Nadal 4:6, 6:3, 6:4
Đoković - Hačanov 6:4, 6:2

za 5. mesto

Čung - Tim 6:2, 6:3

za 3. mesto

Hačanov - Tim 6:3, 4:6, 10:3

finale

Đoković - Anderson 4:6, 7:5, 7:5

*napomena: Nadal se povukao posle poraza od Andersona

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC