• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO intervju: Srpskim inatom do "Broja 1" u Hrvatskoj

Autor mondo.rs

Hrvatski mediji dodelili su mu titulu "car Zaprešića", zvao ga je Dinamo - ali, umesto toga, srpski as Komnen Andrić je oko ruke stavio kapitensku traku Intera. Svoju priču ispričao je u intervjuu za MONDO.

 Komnen-Andric-kapiten-Inter-Zapresic-intervju-za-MONDO Izvor: MN PRESS

Kada bacite pogled na listu najboljih srpskih golgetera tokom minule jeseni u Evropi, jedno ime je posebno zanimljivo, zaintrigiralo bi vas za dalja istraživanja.

I jeste, sigurno. Komnen Andrić je bio veoma zapažen u dresu kragujevačkog Radničkog i OFK Beograda pre nego što je u leto 2016. godine otišao u Belenenses, gde je njegova karijera krenula silaznom putanjom.

Posle neuspeđne epizode u Portugalu, pa u Litvaniji gde je za Žalgiris igrao kao pozajmljen fudbaler, stigao je poziv iz Hrvatske koji će, ispostaviće se, promeniti sve.

Komnen Andrić je sada kao 23-godišnjak zaboravio na sve loše stvari koje su mu se desile u karijeri uz lažna obećanja i povrede, pa je kao kapiten - ili kako bi u Hrvatskoj rekli, kapetan - Intera iz Zaprešića jesen završio kao najbolji strelac tamošnjeg šampionata.

Postigao je deset ligaških golova, uz još jedan u Kupu, zaslužio je mesto i u idealnom timu HNL-a, a za MONDO je tim povodom govorio o iskustvu igranja u Hrvatskoj.

"Lepo mi je ovde, mogao sam da biram između Zagreba i Zaprešić i na kraju sam odabrao manji grad. Ima tek oko 30.000 stanovnika i zaista nikakvih neprijatnosti nije bilo. Naravno, uvek može da se nađe neka budala kao i kod nas, ali osećam da me ovde ljudi gledaju sa poštovanjem", ispričao nam je Andrić pred Novu godinu, kada je imao mnogo obaveza prema medijima.

Ističe da se dobro nosi sa tim, iako nije navikao da je u centru pažnje.

"Čvrsto sam na zemlji i pored toga što povećana pažnja traje već nekoliko prethodnih meseci, čak i od leta, ali sam ja miran. Treniram, radim i bez toga ništa ne bi bilo".

Komnen Andrić
Izvor: YouTube/Cro Footy


Teško da bi se neko pred početak sezone "opkladio" da će pored skupocenih igrača iz Dinama, koji se interesovao za njega tokom leta o čemu će kasnije biti reči, biti najbolje ocenjeni fudbaler prvog dela sezone u Hrvatskoj.

"Naravno da mi laskaju takve pohvale, eto u svakom razgovoru s novinarima čujem neku novu statistiku o meni, ali fokusiran sam na igru kao i pre svega ovoga.  Prija mi što se sav trud isplatio i što je sve sada izašlo na videlo. U nekom prethodnom periodu sam imao pehova i povreda, nisam bio u nekako centru dešavanja", priznao nam je ovaj momak iz Novog Pazara.

Za pomenuti statistički podatak nije znao do sada, ali za nadimak "Car Zaprešića" mu je već neko od prijatelja javio...

"Ha-ha! Čuo sam za to, to neka drugi pričaju i odlučuju tako, ali je i to verovatno zbog mog zalaganja na terenu i pružanja maksimuma u svakom trenutku, kao i same te pomenute kapitenske trake oko koje se diglo dosta fame u tamošnjoj javnosti", kazao je Andrić.

Neobično zvuči - Srbin kapiten u Hrvatskoj.


Bilo je primera da su igrači iz Srbije odlazili u Hrvatsku (Dragan Žilić, Marjan Marković, Marko Pavlovski...), kao i onih u suprotnom smeru (Matej Delač, Marko Šimić, Ante Pavlović...), ali niko od njih nije nosio traku oko ruke, bio "šef" tima.

"To se desilo letos kad mi je propao transfer u Belgiju. Vratio sam se tri dana pred početak sezone, nisam prošao ni dan priprema sa ekipom, a na prvom treningu mi je trener prišao i saopštio tu vest. Mi smo svakako imali odličan odnos i polusezonu pre toga kada sam bio na pozajmici, a iako su timu bili već momci koji su dva-tri puta igrali u klubu i dosta su stariji od mene, trener je želeo da to budem ja. Bilo je kao grom iz vedra neba kada mi je saoopštio...".

"Bilo je, s moje strane, u prvi mah malo tenzije, koja god druga zemlja da je bila u pitanju ili - bilo bi drugačije. Dobro sam se nosio s tim i znam da sam to zaslužio zbog zalaganja".

Da li to znači da je bilo nećkanja?

"Nisam se uopšte mnogo razmišljao, trener (Samir Toplak prim. aut.) je takav tip, beskompromisan, tako da bih njega razočarao da sam se nećkao, prihvatio sam to i na najbolji način sam svaki meč predstavljao ekipu", kazao je Andrić koji je od tada pod "posebnom lupom" javnosti.

"Ta kapitenska traka je digla pompu u Hrvatskoj, bilo je pozitivnih i negativnih komenara od strane njihove javnosti. Oni koji su dobro fudbalski upućeni su, znajući moje zalaganje na terenu, bili pozitivni. Meni je svakako ovo velika čast. U Interu su igrali Modrić, Lovren i Ćorluka i nisu nosili traku, a ja sam postao kapiten", kazao nam je Andrić koji na terenu deluje autoritativno.

NAJDRAŽI I NAJTEŽI MOMENAT U KARIJERI?

"Najdraži momenat je upravo ovo sada kada sam prvi strelac lige, zaista svaki igrač sanja o tome, ali najgori je bio onaj kad nisam otišao na Svetsko prvenstvo za mlade na i kada sam ostao bez zlatne medalje. Komentarisao sam sa drugarima s kojima sam blizak, ne volim da gledam toliko unazad, to mi je najtužniji momenat u karijeri kada sam ih ja ispraćao na Mundijal gde su osvojili zlato, to je neopisiv osećaj".

Ima li nešto u tom "srpskom" liderstvu, videli smo koliko je trebalo Luki Milivojeviću da ponese traku Kristal Palasa, povremeno i Aleksandar Mitrović predvodi Fulam...

"Sigurno da ima i toga. Proradi taj naš srpski inat, trener je prepoznao volju, želju, borbenost i vatru u meni i stavio me da bude kapiten, iako sam Srbin u hrvatskom klubu".

Kod nas se na takve stvari, zbog istorije u prethodnih tridesetak godina (i više?), gleda kao na nezamislive. Ima li nade da će to postati nešto uobičajeno?

Hrvatski klubovi su "krcati" strancima, tu je pre svega mnogo igrača iz EX-YU zemalja, ali, očekivano, najmanje je onih koji dolaze iz Srbije.  Kolege iz Srbije kažu da najveći problem klubovi imaju sa napadačima pošto su već godinama to igrači koji dolaze iz inostranstva - ili domaći fudbaleri u poznim igrčakim godinama.

Izvor: MN PRESS


Kada će doći do ozbiljnije saradnje klubova iz dve "susedne i rivalske" zemlje?

"Primećujem da se u Hrvatskoj dosta prati srpski fudbal, čak mislim da oni više prate našu ligu nego mi njihovu. U Interu sam zaista imao najbolji tretman u karijeri i više je to strah i 'neka priča' nego kako je zaista. Vidite, u našoj svlačionici su Danac, Nigerijac, Hrvat, Crnogorac, Srbin Albanac... Iz naše perspektive to su sve veštačke priče jer mi imamo vrhunski odnos, a tu su uvek i interne šale i fore na to sam ja Srbin, oni Hrvati ili Crnogorci", kazao je Andrić i dodao:

"Stekao sam mnogo drugara ovde, priča o netrpeljivosti je više napumpana u novinama i politici nego što je zaista tako".

Za tim iz Zaprešića ističe da je "stabilan klub" i da "funkcioniše vrhunski", uz ambicije ka što višem plasmanu i afirmaciji mladih igrača koji se još nisu dokazali.

Da li postoji nešto što bi u Srbiji mogli da "iskopiramo" iz njihovog takmičenja?

"Pratim stalno našu Superligu i mogu da kažem da bismo mogli da iskopiramo model od deset klubova. Ovde su su svi sličnog kvaliteta i tako svaki meč bude na 'nož'. Na prvom mestu je naravno to što u Hrvatskoj imaju vrhunske terene, hibridne, koje su letos gradili, tako da sam sad u decembru igrao kao da je leto, a kad pogledate meč Partizan - Mačva to je katastrofa. To je nešto što možemo da pozajmimo od njih".

Politika "keramičara" je jasna - dovedi, afirmiši, prodaj i zaradi.

Stoga se već uveliko priča o tome da bi Komnen Andrić mogao da napusti Zaprešić, a zanimljivo je da je to moglo da usledi još tokom leta, kada su uspostavljeni kontakti sa Dinamo iz Zagreba, no umesto transfera - dao im je gol.

"I klub i ja očekujemo ponudu, ako dođe - promeniću sredinu, u suprotnom se ne bih ni bunio ni da ostanem u Zaprešiću. Imao sam poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka ponudu Dinama, nismo se dogovorili, jednostavno nam se ideje nisu poklopile. To je najbolji klub u Hrvatskoj, ali eto ispostavilo se da to nije bio loš potez na kraju", prizŠnao je Andrić.

Da li su se možda raspitivali najveći klubovi iz Srbije?

"Otom-potom, to ćemo videti...", rekao nam je Andrić na kraju intervjua.

ŠTA U HRVATSKOJ KAŽU O KOMNENU?

Stadion u Zaprešiću tokom 2006. godine.
Izvor: MN PRESS


Pričalo se u Srbiji o njemu na kraju godine, ali i u Hrvatskoj.

Kako su splasnule priče o "kapitenskoj traci", tako su isplivali fudbalski kvaliteti Komena Andrića  koga je nekadašnji trener "modrih" Nikola Jurčević označio kao "malobrojne klasične napadače" prvenstva Hrvatske.

Ističe da je njegova najbolja uloga "mantinele", kada je okrenut leđima golu koji napada i tako vreba priliku za upošljavanje saigrača.

Mišljenje o nastupima Andrića potražili smo i kod kolege Dina Grgića, urednika na portalu "Tribina", koji je za početak želeo da istakne da je Inter iz Zaprešića - gledano kvalitativno - jedna od najslabijih ekipa HNL-a, koja ipak beleži solidne rezultate.

"S obzirom na kako ne igraju evropska takmičenja, praktično jedini ozbiljni izvor financiranja, izuzev javnog novca, su izlazni transferi. Mali klubovi kao što je Inter moraju rizikovati s dovođenjem igrača koji nisu provereni ne bi li preko toga 'oživili' njihovu karijeru i sebi zaradili novac za osiguravanje opstanka te sezone. Jedan od takvih je Andrić jer je u Zaprešić došao nakon što je kombinovano postigao jedan gol za Žalgiris i Belenenses. Takođe, s obzirom na sportsku politiku, Inter izmeni veliki broj igrača tekom sezone, ali Andrić se već na početku snašao. Štaviše, već je nakon nekoliko kola pokazao zavidan nivo igre te su počela pitanja što tako dobar igrač radi u jednom od najslabijih klubova HNL-a", kazao nam je kolega iz Hrvatske.

"Andrić je stasit napadač, no osim toga, ima dobru tehniku koja mu omogućava da sam sebi stvori priliku za udarac, te je prilično raznovrstan jer može biti opasan u skoku ili kroz dribling. Statistički, ima skoro 4 driblinga po utakmici sa 57% uspešnosti".

"Od ukupno 20 golova, Andrić ima 10, što ga ujedno čini najboljim strelcem HNL-a. Posebno treba istaknuti da je pet od ukupno 10 golova postigao iz penala. To je povezano s onom pričom da je Inter klub koji ako želi opstati mora uložiti sve u jednog igrača ne bi li na njemu zaradio. Andrić je "alfa i omega" kluba, a izvođenjem penala će posledično ostvariti veću cenu kada bude odlazio iz kluba. To je vezano i sa kapitanskog trakom, ali i činjenicom da je u toku sezone izgubio oko 12 poseda lopte, samo dva igrača imaju više od njega. To znači da se celi napadački koncept gradi oko njegove igre. Ako gledamo čistu statistiku, on je zasluženo u prvih 11 lige jer je prvi strelac lige", ispričao je Grgić.

Da li bi mogao da igra u Dinamu i da li može da nastavi u ovakvom ritmu?

"Dinamo trenutno ima 3 napadača, koja su prilično različita. Gavranović je kvalitetom najbolji napadač lige, Petković ima veći potencijal od Andrića, a Budimir je idealan 'backup', tako da se Andrić ne bi previše naigrao u Dinamu. Inter je trenutno sedmi u ligi, bez njega bi verovatno bio deveti, a Andrić može ponoviti ovakve igre jer ima dovoljno slobode u igri prostora za pogreške, što možda u nekom boljem klubu ne bi imao", zaključio je na kraju Dino Grgić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC