• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hajde da budemo optimisti: Srbija POLOŽILA u Nemačkoj

Autor mondo.rs

Tražili smo injekciju samopouzdanja pred početak kvalifikacija za EURO, u vrlo šarenom sastavu protiv Nemačke, a dobili smo možda i više od toga. Luka Jović postigao prvenac, Marko Dmitrović briljirao - rezultat po meri oba tima!

Više nego korektna partija "orlova" u Volfsburgu!

Srbija se iz Nemačke vraća neporažena i sa velikim brojem pozitivnih utisaka pošto je mlada ekipa, koju je na teren poslao Mladen Krstajić, dostojno zamenila nosioce naše reprezentacije koji su propustili "generalku" pred kvalifikacije zbog povreda.

Bilo je straha da bi u tako šarenom sastavu, u meču protiv jedne od jačih reprezentacija sveta, mogli da budemo i poniženi, a umesto toga "orlovi", ili "orlići", su pružili partiju za aplauz.

Pamtiće se prvi pogodak Luke Jovića u dresu seniorskog tima iz 12. minuta, kao i to što je Srbija do poluvremena mogla da postigne bar tri gola Nemcima, da bi "panceri" u nastavku "dodali gas" i nadmašili nas u broju stopostotnih prilika.

Tu se iskazao prvi golman Marko Dmitrović koji je u velikom broju situacija fantastično ulazio u šut Sanea, Vernera, Rojsa i drugih, za remi koji daje nadu pred kvalifikacije.

S ovakvom igrom - Srbija definitivno može na EURO2020.

NEMAČKA - SRBIJA 1:1 (0:1)


Posle početnog sudijskog zvižduka uopšte nije delovalo da ćemo toliko uspešno parirati Nemcima pošto su kao od šale rešavali naš neubičajeno visok presing i koristili to što je samo Nemanja Maksimović igrao ispred odbrane, koja je prvi put i igrala u tom sastavu, sa debitantom Miroslavom Bogosavcem na levom beku.

ZA KOGA BRAVO?

Dvojica fudbalera koji su iskočili u prvi plan svakako su Luka Jović i Marko Dmitrović, ali uz njih bi trebalo dodati i Mijata Gaćinovića, za koga tek sada nije jasno kako nije otišao na Mundijal, i "povratnika" Darka Lazovića. Doneli su živost u igri naše reprezentacije i bili nepredvidivi za odbranu Nemačke. Nemanja Maksimović je takođe nastavio da pruža odlične igre u reprezentaciji i odlično zamenio Nemanju Matića. Očekujemo da se ne uplaši ni Portugala!

Ipak, ta nonšalancija i loše biranje rešenja u uvodnih pet minuta koštalo je Nemce gola zaostatka kada se Luka Jović "prerušio" u Filipa Inzagija i postigao gol za 1:0.

Njegov prvenac u dresu Srbije došao je posle prvog dodira na meču kada je Nemanja Maksimović skočio na prvoj stativi, lopta se od leđa jednog nemačkog igrača odbila na pet metara, a Luka Jović kao da je već znao gde treba da bude. Okrznuo ju je glavom i "otvorio" svoj račun.

Trebalo je Nemcima nekoliko minuta da dođu do daha i već u 22. minutu je Timo Verner promašio veliku šansu, odnosno to je bila prva od mnogih odbrana Marka Dmitrovića.


Kakva bi to eksplozija oduševljenja malobrojnih navijača Srbije u Volfsburgu bila da je Luka Jović samo koji minut kasnije realizovao odličnu kontru Gaćinovića i Lazovića, ali ga je pristigao Niklas Zile i izblokirao u ključnom momentu.

Upravo su pomenuti Gaćinović i Lazović pravili probleme novom levom beku Halstenbergu, a samo Ljajić može da objasni promašaj iz prvih 45 minuta.

ONI MORAJU BOLJE

Ni na ovoj utakmici nismo videlo "to" od Sergeja Milinković-Savića. Ovoga puta je možda zaista igrao van pozicije, i možda bi bolje funkcionisao kao ofanzivni vezni iza Luke Jovića, ali ono što najviše bode oči je da nije imao uticaja na igru Srbije. Za razliku od njega Adem Ljajić je mnogo više imao loptu i promašio šansu utakmice, ali najveći "minus" nije što nije postigao gol, već što je izgubio samopouzdanje nakon toga i išao iz greške u grešku, na kraju je to i spletom nesrećnih okolnosti rezultovalo i remijem.

Bila je to akcija za udžbenike, one nakon kojih zavolite fudbal i prisećate ih se decenijama unapred, ali je Ljajić na tren spustio glavu i šutirao previše loše da bi savladao Manuela Nojera sa 15 metara, nažalost lopta je otišla preko gola. 

Imao je šansu i Milenković, koji je Ljajića i tešio na poluvremenu, odnosno Lazović čijim je "zicerom" otvoren drugi deo utakmice u Volfsburgu.

Tada je Nemačka počela da "dodaje gas", Liroj Sane je bio prebrz za sve, driblao je kao da nije sa ove planete, ali ono što je bilo zemaljsko kod njega, možda čak i ispodprosečno, bila je završnica koju nikako da popravi i postane jedan od boljih igrača planete.


Marko Dmitrović je uvek znao kako da se postavi i produbi njegovu nervozu zbog promašaja, a znao je da se postavi i Nemanja Maksimović kod najbolje šanse za Nemce.

Upravo posle "pete" Sanea, sam pred Dmitrovića je istrčao Gundogan, zaobišao našeg čuvara mreže, ali strelac pobedonosnog gola za Srbiju na Svetskom prvenstvu do 20 godina je tu srčanost nastavio da pokazuje i sa "A" timom. Ubrzao je ka golu i sklonio loptu sa gol-linije kada je ceo stadion video da je Nemačka izjednačila.

Ipak, visio je gol u vazduhu, deset minuta trajala je "mašina" ekipe Joakima Leva, a strelac je bio - Leon Gorecka, fudbaler koji je ušao sa klupe.

Jedan od slabijih pojedinaca utakmice Adem Ljajić, koji je izgubio fokus nakon opisanog promašaja za 2:0, i još jednom bio nedorečen, odnosno održao je konstantu u dresu "orlova" koja glasi toplo-hladno, nije najbolje reagovao u 69. minutu i to su Nemci ovoga puta kaznili. Stvoren je višak na desnoj strani, usledila je povratna na 15 metara i "lažnjak" Gorecke, pa vrhunski šut koji Marko Dmitrović sada nije mogao da zaustavi.


Pokušao je Mladen Krstajić da probudi ekipu i zaštiti 1:1 uvođenjem svežijih igrača, ali Nemci su želeli žarko pobedu, međutim i "orlovi" su bili rešeni da hoće remi.

Bilo je mnogo žara na kraju utakmice kada je prvo Branko Jovičić ušao u sukob sa Saneom, da bi potom i Milan Pavkov, na debiju u reprezentaciji, dobio crveni karton nakon što je igraču Sitija stao kopačkom na zglob, bez namere.


Sve u svemu partija "orlova" bila je iznad očekivanja i mnogo pozitivnih stvari može da se izvuče iz utakmice, a nadamo se da utisak nećemo pokvariti protiv Portugala.

Za pet dana na "Da Lužu", pa da se ponove reči Aleksandra Kolarova:

"Mi kada nešto počnemo dobro, tako i završimo".

NEMAČKA: Nojer (od 46. Ter Štegen) - Klosterman (od 90. Kerer), Tah, Zile, Halstenberg - Kimih, Gundogan, Haverc (od 46. Rojs) - Sane (od 90. Šulc), Brandt (od 56. Gorecka) i Verner

SRBIJA: Dmitrović - Rukavina, Spajić, Milenković, Bogosavac (od 79. Mitrović) - Maksimović (od 87. Jovičić), Milinković-Savić (od 62. Lukić), Gaćinović (od 62. Radonjić) - Lazović (od 78. Živković), Ljajić i Jović (od 70. Pavkov).

Meč je sudio škotski arbitar Bobi Majden.



N     A      J     A     V      A

Prva utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u 2019. godini!

"Orlovi" od 20.45 gostuju Nemačkoj u prijateljskoj utakmici u Volfsburgu koja će služiti kao "generalna proba" pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, odnosno prvu zvaničnu utakmicu protiv Portugala na "Da Lužu" (25. mart).

Mladen Krstajić nije mogao da računa na najjači tim pošto na gostovanje nisu otputovali Nemanja Matić, Ljubomir Fejsa, Aleksandar Prijović, Aleksandar Kolarov, Filip Kostić, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović, ali uprkos tome nadamo se da će mlada ekipa pokupiti iskustvo i samopouzdanje za "ono pravo" već za pet dana.

Nevolja je i u tome što će "panceri" biti izrazito motivisani na "Folksvagen areni" pošto Lev predstavlja novi tim u kom više nema prostora za Boatenga, Humelsa, Milera...


Uz to, Nemačka je imala razočaravajuće rezultate na Svetskom prvenstvu i Ligi nacija, tako da od Srbije žele da "krenu od početka" i da se dobro pripreme za "operaciju" EURO2020, što je želja i "orlova", s tim da su kapaciteti znatno manji.

Mladen Krstajić je odredio zanimljivih 11, na prvi pogled i te kako ofanzivnih, pošto je na sredini terena samo jedan fudbaler defanzivnih karakteristika.

To je Nemanja Maksimović uz koga će na sredini igrati SMS i Gaćinović, krila su rezervisana za Lazovića i Ljajića, dok je u napadu isturen Luka Jović. Tako je formacija Srbije predstavljena na zvaničnoj grafici FSS.

Debi beleži Miroslav Bogosavac uz levu aut-liniju, dok je partner Milenkoviću ovoga puta Spajić, dok je Miloš Veljković na klupi.

IZ MINUTA U MINUT:

90+5' - KRAJ!

90+3' - Pavkov je isključen. Crveni karton zbog gaženja zgloba Saneu. Usporeni snimak pokazuje da je sudija verovatno i bio u pravu, srećom po Sanea proći će bez teže povrede.

90' - Četiri minuta nadoknade, mnogo frke na terenu. Zakačili su se Jovičić i Sane.

87' -
Branko Jovičić na terenu umesto Nemanje Maksimovića koji je bio sjajan.

79' -
Ušao je Stefan Mitrović umesto Miroslava Bogosavca, dok je Andrija Živković u igri umesto Darka Lazovića. Antonio Rukavina je sada levi bek.

78' -
Marko Dmitrović ponovo sjajno interveniše posle "plejstešjn" akcije Nemaca koju je probao da završi Marko Rojs, ali refleksi su ipak na strani našeg golmana.

75' - SANE!

Pokušava da impresionira Joahima Leva večeras, ali završnica ga nikako neće. Sada je odlučio da šutira sa veće udaljenosti, Dmitrović može i to!

71' - SANE!

Nemci hoće pobedu u Volfsburgu... Liroj Sane je sada zalomio Milenkovića i Bogosavca o jednom trošku, ali je Marko Dmitrović opet bio na pravom mestu, mada ni napadač Sitija nije šutnuo naročito pametno.

70' -
Milan Pavov debituje za Srbiju. Menja Luku Jovića.

69' - GORECKA! GOOOL! 1:1!

"Visio" je gol u vazduhu i to su Nemci iskoristili.

Uroš Spajić i Adem Ljajić nisu najbolje reagovali, ponovo su Nemci imali višak na levoj strani i nakon odlične povratne lopte na 14-15 metara, i varke Leona Gorecke, fudbaler Bajerna doneo je izjednačenje u Volfsburgu.


66' - GUNDOGAN! MAKSIMOVIĆ!

Kakav potez "šestice" Srbije, svi na stadionu su videli loptu u golu nakon što je Gundogan zaobišao Dmitrovića, ali onda se pravo niotkud pojavio Nemanja Maksimović i uklizavanjem sprečava izjednačenje.

65' - Sane!

Bio je sam na drugoj stativi napadač Sitija i glavom je šutirao slabo, brani Dmitrović.

62' -
Mijat Gaćinović izlazi iz igre i menja ga Nemanja Radonjić, što znači da će Ljajić u sredinu, dok Saša Lukić ulazi umesto Sergeja Milinković-Savića, dakle malo opreznija varijanta nego do sada.

59' - Marko Rojs!

Odlično je ušao Marko Rojs iz drugog plana posle lošeg auta Srbije i izašao pred Marka Dmitrovića, ali fenomenalan je večeras naš golman. I ovo je odbranio!

57' - Liroj Sane!

Mnogo buke i ništa. Uspeo je da pretrči Maksimovića, potom da mu se vrati lopta u noge, ali nikakav konkretan doprinos od njega nema Nemačka. Čist start naših defanzivaca i otklonjena opasnost.


56' -
Treća izmena Leva - Gorecka umesto Brandta. Nemci imaju loptu, ali malo toga su napravili.

47' -
Odmah je Marko Rojs napravio pometnju u našem šesnaestercu, srećom otklonili smo opasnost, da bi potom krenula ozbiljna kontra i ponovo u žiži dešavanja Mijat Gaćinović i Darko Lazović.

Krilni igrač Đenove je utrčao iz drugog plana, dobio loptu na levu nogu i kao da se uplašio ove izuzetne šanse!

46' -
Lev odmah menja. Marko Rojs ide na teren umesto Kaija Haverca, dok će mesto golmana Nojera sada zauzeti Ter Štegen.

POLUVREME:
Fudbaleri Nemačke izviždani su na putu do svlačionica pošto su još jednom odigrali vrlo loš meč, s neozbiljnim pristupom u završnici. Uspevali su da stvore prednost na boku, nalazili su rupe u našoj odbrani, ali su katastrofalni reagovali kada je trebalo uputiti ključni pas ili šut, dok je Srbija stvorila tri stopostotne šanse. Iskoristili smo jednu preko Luke Jovića glavom, mogao je napadač Ajntrahta da postigne i drugi u Volfsburgu, dok je još bolju šansu imao Adem Ljajić, s tim da je šut sa 14-15 metara otišao preko gola.

Odlična igra Darka Lazovića koji se posle nekoliko godina vratio u "A" reprezentaciju, kao i Marka Dmitrovića na golu Srbije.


43' -
I Milenković je imao veliku šansu... Odbila se lopta na pet metara, pokušao je da ju "uhvati" u vazduhu, ali Tah je na vreme izblokirao. 

41' - LJAJIĆ! UF!

Srbija je mogla da postigne i tri gola Nemačkoj...

Fantastična akcija Gaćinovića i Lazovića po desnoj strani je zbunila Nemačku odbranu, fudbaler Đenove je vrhunski odigrao u sredinu za samog Adema Ljajića, a on iako je imao samo Nojera ispred sebe - šutirao je preko gola!


37' - VERNER!

Najbolja šansa na utakmici, ali Marko Dmitrović je sjajan!

Adem Ljajić je izgubio loptu u opasnoj zoni kod našeg gola, Nemci su odmah stvorili šansu za Tima Vernera, međutim napadač Lajpciga je bio nonšalantan i već je video loptu u golu, ali mu je Dmitrović ušao u šut.

Sjajno!

Zanimljiv podatak: Nemci imaju negativan skor protiv sedam reprezentacija. Na spisku je pet svetskih prvaka i dve afričke selekcije: sa Alžirom (1-0-2), Argentinom (7-5-10), Brazilom (5-5-13), Egiptom (0-0-1), Engleskom (13-7-16), Francuskom (9-8-14) i Italijom (8-12-15).

32' -
Naivan je bio Bogosavac i ostavio izbačenu desnu nogu preko koje je pao Sane, ali srećom i sudija je primetio da je to bila i jedina namera Nemca.

29' -
Treći-četvrti put nam Nemci uzimaju loptu i samo zbog neozbiljnosti i nedovoljne rešenosti da postignu gol - to nisu uspeli i da naprave.


26' - JOVIĆ!

Au, kakva šansa za igrača koji će moći da bira novi klub...

Fenomenalno je "povukao" Darko Lazović po desnoj strani i kao od šale prošao Halstenberga, u pravo vreme je dodao Joviću, ali kao da je birao napadač Srbije da li prvo da sačeka celu odbranu da padne pa da šutira ili to odmah da uradni, što je iskoristio Niklas Zile i majstorski ga izblokirao.

Šteta!

22' - Verner! Dmitrović!

Srpski čuvar mreže spasava Nemanju Maksimovića. Bio je neoprezan na lopti što je iskoristio Kai Haverc i "opljačkao" ga za kontru "pancera", odličnu je loptu dobio Timo Verner, ali je Dmitrović sjajno odbranio.

18' -
Nemci se polako "dižu", sve su bliži našem golu, ali fali im završni pas. Za sada bekovi greše u tome i srećom uspevamo da se odbranimo.

12' - LUKA JOVIĆ! GOOOOOOOL! 1:0 ZA SRBIJU!

Delovalo je da smo očajno ušli u utakmicu, ali Nemce i dalje muči odbrana!

To je osetio i najbolji strelac Bundes lige za svoj prvi pogodak u dresu "orlova" i bilo mu je samo 12 minuta u Volfsburgu. "Nanjušio" je Luka Jović gde će lopta završiti posle skoka Maksimovića na korneru i sjajnim "trzajem" glavom je savladao Nojera. 

Kakav fudbaler!

Neverovatno je kako su zaspali Nemci pored takvog golgetera...


12' - Lepo je Srbija izašla s loptom, fina kombinacija Ljajića i Jovića, pa izblokiran drugi najiskusniji igrač reprezentacije.

3' - Haverc!

Nemci bez problema ulaze i u drugu šansu, ovoga puta posle proboja po levom boku. Bila je to lopta nasred šesnaesterca za Haverca, šutira iz prve, ali pravo u Dmitrovića.

1' -
Meč je počeo!

I odmah šansa za Nemce... Igrali smo visoki presing, bez većih problema su se Nemci oslobodili pritiska, a onda Klosterman šutira posle uklizavanja Milenkovića. Otišla je lopta u korner i odbranili smo se nakon toga.


- Kapiten "orlova" večeras biće Antonio Rukavina.

- Intoniraju se himne...

- Igrači izlaze na teren...

- Pogledajte kako je na stadionu u Volfsburgu pred meč.


- Prvi put u karijeri Luka Jović počinje meč za reprezentaciju. Ima tri nastupa do sada, ali u njima ukupno tek petnaestak minuta fudbala, tako da će imati priliku da se pokaže u zemlji u kojoj briljira ove sezone. Pročitajte tekst o njegovim kvalitetima i budućnosti!

- Formacijski gledano, ovako će izgledati Srbija večeras.


- Za neke od fudbalera Nemačke možda niste ni čuli...

- Da li znate da su samo DVOJICA fudbalera od onih koje Krstajić ima na raspolaganju postizala golove za Srbiju? Poražavajuće, ali nadamo se da ćemo ga ispraviti. 

- Ovo je jubilarni 30. susret Nemačke i Srbije. "Panceri" su uspešniji sa 16 pobeda, četiri puta je bilo nerešeno, dok se naša reprezentacija radovala devet puta. Od samostalnosti Srbije, odigrali smo dve utakmice i skor je 1:1.

- Mladen Krstajić je na konferenciji za medije pred ovaj meč govorio o problemima sa sastavom, ali je istakao da to neće biti alibi.

- "Hroničar" reprezentacije Srbije Nebojša Petrović gostovao je ove nedelje u MONDO podkastu Sve u 16 i otkrio mnoge zanimljive stvari o "orlovima", Mladenu Krstajiću i predstojećim mečevima protiv Nemačke i Portugala. Poslušajte!

SVE U 16: Nebojša Petrović o reprezentaciji Srbije
Izvor: YouTube/Mondo Porta

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC