• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zovite ga "DOMINACIJA": Jokić brojao do 37!

Autor mondo.rs

Sjajni srpski centar predvodio je Denver Nagetse do pobede nad Portlandom na startu polufinala Zapada. Batler i Embid za "brejk" Filadelfije u Torontu.

Ekipa Denvera posle tačno 10 godina je prošla prvu rundu plej-ofa, nadigravši San Antonio u sedam utakmica.

Sudeći po pruženom u prvom susretu polufinala konferencije protiv Portlanda, Nagetsi su motivisani da produže sezonu duboko u mesec maj, plasmanom u finale Zapada, gde bi odmerili snage sa "teškašima" kakvi su Golden Stejt ili Hjuston.

U noći između ponedeljka i utorka u "Pepsi centru", Denver - Portland 121:113 (1:0), uz 37 poena, devet skokova, šest asistencija, tri ukradene lopte i dve blokade Nikole Jokića!

Srpski centar je "tajmingom" svojih uspešnih poteza i proigravanjem ostalih igrača Denvera ostvario mnogo veći uticaj na meč od plejmejkera gostiju Demijena Lilarda, iako je ovaj zabeležio 39 poena i šest asistencija.

Popularni "Džoker" gotovo da nije mogao da promaši (11/18 iz igre, od toga trojke 3/5, slobodna bacanja 12/12), a sa podjednakom lakoćom je rešetao koš Portlanda van linije 7,24 metra, šutevima sa poludistance i karakterističnim poluhorozima.

Enes Kanter uprkos povređenom ramenu je ubacio 26 poena, ali Jokića je u odbrani uglavnom pratio samo pogledom.

Nikola Jokić 37 poena, Denver - Portland 121:113 prvi meč polufinala Zapada, NBA plej-of 2019
Izvor: YouTube/FreeDawkins

Za Nagetse je ovaj meč predstavljao potencijalnu "minu", jer je usledio samo 48 sati posle "majstorice" protiv San Antonija, a protivnik je bio odmoran i po profilu igrača nosio sasvim drugačiju vrstu pretnje od Spursa.

Ipak, u timu Majka Melouna nije bilo slabe karike.

Džamal Marej nanizao je 23 poena i osam asistencija, Pol Milsap 19 poena, Geri Heris 11, uključujući dva neverovatna polaganja, kada je dugim zadržavanjem u vazduhu prkosio zakonima fizike. Svoje momente imali su i Malik Bizli, Vil Barton, Tori Krejg (što odbranom, što šutem za tri poena), kao i rezervni centar Mejson Plamli.

Iako je delovalo da ne može da se vrati u život, Portland je serijom 7:0 smanjio na 101:96, ali onda nije iskoristio dve prilike da se primakne na "minus tri". Na drugoj strani je Plamli zakucao, Jokić pogodio dva bacanja posle nesportskog faula Mekoluma, a Plamli ponovo zakucao, ovog puta posle ofanzivnog skoka - 107:96!

Druga utakmica, ponovo u Denveru, zakazana je za 3.00 po srednjeevropskom vremenu, u noći između srede i četvrtka.

Denver - Portland 121:113, prvi meč finala Zapada, NBA plej-of 2019
Izvor: Youtube/Ximo Pierto

Još uzbudljivije i intenzivnije bilo je u Torontu, gde su Filadelfija Siksersi savladali domaće Reptorse i izjednačili na 1:1 u polufinalu Istoka - 89:94.

Toronto je u subotu tek treći put u istoriji franšize poveo 1:0 u nekoj plej-of seriji, ali su Siksersi smogli snage da uzvrate, prekidom niza od 14 poraza u dvorani Reptorsa, započetog još u sezoni 2012/13.

Džimi Batler nosio je ekipu na svojim leđima sva 43 minuta, koliko je proveo na parketu. Sa 30 poena, 11 skokova i pet asistencija bio je daleko najbolji u pobedničkom sastavu.

Istakao se u prvom poluvremenu, kada su gosti imali i maksimalnih "plus 19" (26:45), zatim kada je Toronto u trećoj četvrtini prišao na samo poen-dva i konačno u momentima odluke.

BOBIJU SAMO MINUT

Boban Marjanović dobio je šansu na "blic", sredinom treće četvrtine, ali ga je Mark Gasol odmah kaznio trojkom. Srpski centar onda je posle ofanzivnog skoka dao netačan pas i trener Bret Braun ga je povukao na klupu. Ako Greg Monro zbog povrede skočnog zgloba ne bude mogao da igra u četvrtak, možda će se Bobi silom prilika naći u značajnijoj ulozi.

Dva minuta pre kraja Batler je pogodio trojku za 81:88, zatim slobodna bacanja za 84:90, a u ključnom napadu asistirao je Džoelu Embidu, koji je u igri "1 na 1" pokazao majstorstvo, nadigrao Marka Gasola i naterao Reptorse da trojkom "jure" izjednačenje i produžetak.

Loše šutersko veče Toronta (10/37) kompletirao je svojim promašajem Deni Grin, pa je Tobajasu Herisu ostalo samo da slobodnim bacanjima postavi konačan rezultat.

Siksersi su iza Batlera ravnomerno rasporedili poene, tako da su doprinos pobedi dali i Embid (12 poena), Džej Džej Redik (11), Heris (9) i Ben Simons (6p, 7sk, 5as), a sa klupe Džejms Enis (13 poena) i Greg Monro (10).

Za Reptorse su 76 od 89 poena postigla samo trojica igrača - Kavaj Lenard 35, Paskal Siakam 21 i Kajl Lauri 20.

Toronto - Filadelfija 89:94, polufinale Istoka prvi meč, NBA plej-of 2019
Izvor: Youtube/Ximo Pierto

REZULTATI:

Istok

Toronto (2) - Filadelfija (3) 89:94, u seriji 1:1

noćas

2.00 Milvoki (1) - Boston (4), u seriji 0:1

Zapad

Denver (2) - Portland (3) 121:113, u seriji 1:0

noćas

4.30 Golden Stejt (1) - Hjuston (4), u seriji 1:0

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC