• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tatar riješio derbi: Zrinjski pao na "Koševu"!

Autor mondo.ba

Ekipa Sarajeva, osvajač "duple krune" u Bosni i Hercegovini, pobjedom na "Koševu" je počela novu sezonu 2019/20 i to u derbiju protiv Zrinjskog, bivšeg trostrukog uzastopnog prvaka - 1:0 (0:0).

"Bordo" tim trijumfalno je otvorio novu sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine!

Izabranici Husrefa Musemića su u nedjelju uveče na "Koševu" savladali velikog rivala, mostarski Zrinjski rezultatom 1:0 (0:0), a gol odluke postigao je Benjamin Tatar na samom početku drugog poluvremena.

As Sarajeva je poslije solo prodora iskosa šutirao i pogodio sami ugao mostarskog gola, za kako se ispostavilo konačnih 1:0.

Imali su i gosti iz Mostara svoje šanse, posebno u prvom poluvremenu kada je u nekoliko navrata dobro intervenisao Vladan Kovačević, međutim, u drugom dijelu nisu imali adekvatan odgovor na čvrst presing "bordo" ekipe, pa su pred oko 8.000 gledalaca upisali poraz na "Koševu".

Osim pogotka, domaćin je i u prvih 45 minuta imao još jednu odličnu šansu.

Već na samom početku Sarajevo je uzdrmalo prečku udarcem Aladina Šišića, da bi u nastavku akcije Benjamin Tatar šutirao pored gola.

"Plemići" su uzvratili preko Miljana Govedarice, koji je sjajno odigrao dupli pas i našao se "oči u oči" sa golmanom Sarajeva, ali je Vladan Kovačević pravovremeno istrčao, skratio ugao i odbranio njegov šut.

Bilo je do odlaska na odmor još nekih polušansi na obje strane, da bi već na samom početku Tatar pogodio za vođstvo.

Punih 15-ak minuta se Zrinjski nije uspio da oporavi, a kad je uspostavio terensku ravnotežu, Sarajevo je čvrstom i sigurnom igrom odbilo sve napade i na kraju sasvim zasluženo osvojilo sva tri boda na početku sezone.

Sarajevo: Kovačević; Hebibović, Lazić, Šerbečić, Šabanović, Đokanović (od 82’ Kurdić), Velkoski, Šišić (od 46’ Gavrić), Tatar, Milanović, Ahmetović.

Zrinjski: Brkić, Rugašević, Jakovljević, Barbarić, Kadušić, Čurjurić, Šovšić, Rustemović (od 66’ Čirjak), Mandić (od 73’ Lendrić), Govedarica (od 81’ Stojkić), Hadžić.

PREMIJER LIGA BIH - 1. KOLO:

Sarajevo - Zrinjski 1:0 (0:0)
/Tatar 46/

Sloboda - Radnik 2:1 (1:0)
/Bečelić autogol 23, Bekić 60 - Mujakić autogol 85/

ponedjeljak:

Široki Brijeg - Čelik (21.00)

Igrano u subotu:

Velež - Mladost 1:3 (0:1)
/Beriša 50 - Fanimo 11, Crnički 54, Dragutinović 81/

Zvijezda 09 - Tuzla siti 1:5 (0:1)
/Marković 50 - Crnkić 23, 37, autogol 45, Ubiparip 74 pen, Ramić 81/

Željezničar - Borac 0:0

TOK UTAKMICE

- kraj - 

90. minut - Još tri minuta nadoknade vremena.

85. minut - Još pet minuta plus sudijska nadoknada ostalo je do kraja derbija na "Koševu".

83. minut - Nova izmjena Sarajeva, umjesto mladog Andreja Đokanovića, koji je aplauzima ispraćen sa "Koševa", na terenu je Numan Kurdić.

80. minut - Sarajevo održava minimalno vođstvo, dok "plemići" zasad bezuspješno pokušavaju da stignu do izjednačenja. Izmjena i u timu Sarajeva - umjesto Slobodana Milanovića u igri je Alen Mustafić.

73. minut - Trener Mostaraca Hari Vukas je napravio novu izmjenu i umjesto Staniše Mandića uveo Ivana Lendrića, koji je odmah okušao udarac, ali lopta je otišla visoko iznad prečke.

66. minut - Izmjena u ekipi Zrinjskog, umjesto Darija Rugaševića, na terenu je Frane Čirjak.

62. minut - Konačno je odgovorio Zrinjski na inicijativu domaćina i poslije nekoliko centaršuteva primorao golmana Sarajeva da interveniše, ali ipak bez većih problema za Vladana Kovačevića.

55. minut - Poslije postignutog gola i vođstva, Sarajevo je mnogo bolje u nastavku meča, a Zrinjski još nije uspio da uspostavi terensku ravnotežu.

46. minut - GOOOOL! "Bordo" tim je poveo na otvaranju drugog poluvremena. Poslije lijepe akcije na sredini terena, u solo prodor je krenuo Benjamin Tatar i pogodio sami ugao gola Zrinjskog - 1:0.

46. minut - Nastavljena je utakmica na "Koševu". Na poluvremenu je trener Sarajeva Husref Musemić izvršio izmjenu i umjesto Aladina Šišića na teren poslao Nebojšu Gavrića.

Oba tima su u prvih 45 minuta imala svoje prilike, a najbolje su propustili Aladin Šišić, koji je pogodio prečku Zrinjskog, dok je na drugoj strani uzvratio Miljan Govedarica, ali je njegov šut odbranio golman "bordo" tima Vladan Kovačević.

- poluvrijeme - 

45. minut - Igraće se još 60 sekundi nadoknade.

40. minut - Defanzivac Sarajeva Darko Lazić je glavom šutirao iznad prečke gola Zrinjskog.

37. minut - Žuti karton za igrača Sarajeva Halida Šabanovića zbog oštrog starta. To je prva opomena na dosad vrlo korektnoj utakmici.

30. minut - Ponovo se ušlo u mirniji period prvog dijela, zasad je bez golova, iako je bilo prilika na obje strane.

25. minut - Nova poluprilika za goste iz Mostara, pored gola je sa 20-ak metara šutirao Irfan Hadžić.

23. minut - Dobar prodor i udarac Aladina Šišića nakon kojeg je lopta pogodila nekog od igrača Zrinjskog i završila u korneru.

20. minut - Mostarci su u proteklih par minuta imali više od igre, kreirali su i dva kornera, međutim, nije bilo opasnosti po gol domaćina. 

13. minut - Sjajna prilika i na drugoj strani. Odličan dupli pas fudbalera Zrinjskog Damira Šovšića i Miljana Govedarice, koji se našao "oči u oči" sa Vladanom Kovačevićem, ali je golman Sarajeva odlično intervenisao i spriječio pogodak gostiju iz Mostara. 

11. minut - Stopostotna šansa za Sarajevo! Bolje rečeno, nekoliko u jednom napadu, ali lopta nije završila u mreži Zrinjskog. Aladin Šišić je pogodio prečku.

9. minut - Zasad nema opasnijih situacija ispred oba gola, uglavnom se igra na sredini terena. 

7. minut - Prvi korner na utakmici izvešće mostarski fudbaleri, ali bez opasnosti za golmana Sarajeva Vladana Kovačevića.  

6. Ivan Čurjurić iz Zrinjskog je loše centrirao iz slobodnog udarca.

1. minut - Odmah nezgodna pad i povreda irfana Hadžića iz Zrinjskom, kojem se ukazuje pomoć, ali bi trebao da nastavi utakmicu.

1. minut - Počeo je susret na "Koševu".

NAJAVA

Dvije najbolje ekipe u BiH, Sarajevo i Zrinjski sastaju se od 19 časova na "Koševu" u prvom kolu Premijer lige BiH.

Trener "bordo" tima Husref Musemić imao je dosta problema oko sastava jer od ranije nije mogao da računa na Miloša Stanojevića, Selmira Pidru, Bojana Letića i Amera Dupovca, a nakon revanš meča sa Seltikom u Glazgovu, na listi povrijeđenih pridružili su im se Amar Rahmanović, Mirko Oremuš i Dušan Hodžić.

U posljednjih pet prvenstvenih mečeva Sarajlija i Mostaraca, omjer je izjednačen. Oba tima imaju po dvije pobjede, dok je jedan susret završen nerješenim ishodom. Prethodne sezone, Sarajevo je eliminisalo Zrinjski u Kupu BiH sa dva minimalna trijumfa na "Koševu" i "Pod Bijelim brijegom".

Zato je strateg domaćina "gurnuo u vatru" mladog Andreja Đokanovića.

Iako su Sarajlije eliminisane u dvoboju sa škotskim velikanom u kvalifikacijama za Ligu šampiona već su zbog srećnog žrijeba završili u trećem pretkolu Lige Evrope i danas su saznali potencijalne rivale u toj fazi takmičenja. To su poraženi iz mečeva Seltik - Nome Kalju, Bate Borisov - Rozenborg, Dandalk - Karabag, Maribor - AIK i Ferencvaroš - Valeta.

S druge strane, mostarski "plemići" su superiorno izbacili Akademiju Pandev u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope i u narednoj rundi će odmjeriti snage sa holandskim Utrehtom, a u slučaju prolaska dalje i oni su dobili moguće protivnike u tom trećem kolu - Sparta Prag (Češka), Espanjol (Španija) - Stjarnan (Island), Domžale (Slovenija) - Malme (Švedska), AEK (Grčka), Budućnost Podgorica (Crna Gora) - Zorja Luganjsk (Ukrajina), Arsenal Tula (Rusija) - Nefči (Azerbejdžan).

Trener Zrinjskog Hari Vukas pred večerašnji meč je takođe imao kadrovskih problema jer nije mogao da računa na najnovija pojačanja Damira Zlomislića i Marija Tičinovića, ali je manje-više izveo očekivani startnih 11.

Sastavi

SARAJEVO: Kovačević; Hebibović, Lazić, Šerbečić, Šabanović, Đokanović, Velkoski, Šišić, Tatar, Milanović, Ahmetović. Trener: Husref Musemić

ZRINJSKI: Brkić, Rugašević, Jakovljević, Barbarić, Kadušić, Čurjurić, Šovšić, Rustemović, Mandić, Govedarica, Hadžić. Trener: Hari Vukas

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC