"SLB"

Prošle godine tvrdili suprotno: Američka naftna kompanija želi da proširi prisustvo u Rusiji

Autor Dušan Volaš

Američka kompanija za naftna polja "SLB", čije je sjedište u Teksasu, proširuje poslovanje u Rusiji nakon odlaska drugih većih zapadnih konkurenata nakon početka sukoba u Ukrajini, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".

Izvor: Shutterstock

Kompanija iz Teksasa prošle godine je javno obećala da će "obustaviti isporuku proizvoda i tehnologije u Rusiju".

Prema podacima ruske carine, naon uvođenja zabrane sličan uvoz je usporio i stao početkom septembra.

Međutim, podaci pokazuju i da je kompanija nastavila da uvozi materijale iz drugih izvora, te da je uzela opremu u vrijednosti od 17,5 miliona dolara između avgusta i decembra prošle godine. Od ovog iznosa, 2,2 miliona dolara opreme je proizvedeno u "SLB" ili nekih od njihovih ogranaka.

Izvor iz kompanije naveo je da uvoz ne potiče iz "postrojenja SLB" što je u skladu sa objavama u javnosti i smjernicama za međunarodne sankcije.

Uprkos pozivima organizacija za zaštitu ljudskih prava i ukrajinske administracije da se povuku iz Rusije, kompanija je iznijela jasan stav da ne planira da to učini.

Prema pisanju lista, odluka "SLB" o širenju u Rusiji dolazi u ključnom periodu. Operacije kompanije u Rusiji čine pet odsto od njihove prošlogodišnje zarade od 33,1 milijarde dolara i zapošljava oko 9.000 ljudi u toj zemlji.

Srna