Ekonomija

Indija pretiče Kinu, postaje treća ekonomija svijeta: Bilježi veliki godišnji rast, reforme od ključnog značaja

Autor Vesna Kerkez

Stručnjaci širom svijeta primijećuju rapidan razvoj Indije, koja će prema prognozama stručnjaka, postati treća ekonomija svijeta.

Izvor: Youtube/ TDC/Printscreen

Indija će postati treća ekonomija na svijetu do 2030/31 godine, sa godišnjom stopom rasta od 6,7 odsto, navodi S&P Global u izvještaju u četvrtak. U izvještaju se takođe navodi da su sa stopom rasta od 8,2 odsto u fiskalnoj 2024. godini, nastavak reformi od ključnog značaja za poboljšanje poslovnih transakcija i logistike, podsticanje investicija privatnog sektora i smanjenje oslanjanja na javni kapital.

Skoro 90 odsto indijske trgovine odvija se na moru, što zahtijeva snažnu lučku infrastrukturu za upravljanje rastućim izvozom i uvozom robe na veliko.

Indija se suočava sa rastućom domaćom potražnjom za energijom, a može da se osloni na održive tehnologije, uključujući obnovljive izvore i goriva sa niskim emisijama, balansirajući energetsku bezbjednost sa svojim planovima za tranziciju energije. U izvještaju se navodi da će se poljoprivreda oslanjati na napredne tehnologije i nove politike za poboljšanje infrastrukture i produktivnosti.

Potreba je da se vlasti u Indiji pozabave kritičnim infrastrukturnim pitanjima kao što su navodnjavanje, skladištenje i distribucija snabdijevanja kako bi se osigurala sigurnost hrane i ekonomska stabilnost.

(Mondo)

Tagovi