SLADOLED

Veliki problem: Italijane muči - ledena poslastica

Autor Georgi Mitev Šantek

U zemlji koja je svjetski lider u proizvodnji zanatskog sladoleda, Italiji, su očajni - ove godine zbog pandemije covid-19 bilježe za četvrtinu manju potražnju i potrošnju.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Situacija zabrinjava jer sektor zanatske proizvodnja sladoleda u Italiji zapošljava 74.000 radnika u 39.000, piše agencija AGI.

Godišnje italijanski poizvođači sladoleda koriste 220 miliona litara mlijeka, 64 miliona kilograma šećera, 21 milion kilograma svježeg voća, i 29 miliona kilograma drugih proizvoda.

Do sada proizvodnja i prodaja sladoleda imala je godišnji prihod od 4 milijarde i 200 miliona evra.

Kriza prodaje sladoleda nastala je zbog smanjenog broja stranih turista koji su glavni potrošači poslastice, za sada ih je 10 miliona manje nego predhodnih godina, a 23 odsto manje Italijana, nego prošle godine, koristiće odmor u julu.

Zanatski napravljen sladoled je omiljena poslastica Italijana i čak je, u vrijeme karantina, bio na vrhu proizvoda, odmah poslije pice, koji su Italijani mogli da naruče na kućnu dostavu.

Međutim, očigledno je da Italijanima nedostaju tirusti - armija potrošača – "iz uvoza".

Tagovi