Italijani su izlazak iz višemesečnog karantina proslavili svojom omiljenom poslasticom - sladoledom.
"Nakon nedelja i nedelja provedenih u svojim kućama mnogi Italijani odlučili su da se počaste sladoledom. Industrija je spasena", saopštilo je poljoprivredno udruženje Koldireti.
Inače, Italija važi za zemlju sladoleda i u njoj postoji 39.000 sladoledarnica koje zapošljavaju 150.000 ljudi.
Godišnji prihod od prodaje sladoleda je 2,8 milijardi evra.
Podaci pokazuju da su Italijani pojeli 240 tona sladoleda prošlog vikenda u Rimu i okolini, a još nisu objavljeni podaci za celu zemlju.
Za potrošnju nije odgovoran samo završetak karantina nego i temperature više od proseka. U Italiji je ovo najtoplija godina otkako su počela merenja 1880.
Neverovatno zvuči da 94 posto Italijana redovno jede sladoled.
Svaki Italijan godišnje u proseku pojede više od šest kilograma sladoleda.