Svijet

Svijet uskoro dobija novu državu

Autor Vesna Kerkez

Parlament Venecuele odobrio je danas stvaranje nove države pod nazivom Gvajana Esekiba na teritoriji regiona Esekibo, kojim upravlja Gvajana.

Izvor: Shutterstock

Zakon kojim se odobrava nova država, nazvana Gvajana Esekiba, stupiće na snagu čim bude objavljen u zvaničnom službenom glasniku. Granice države bile bi Atlantski okean na sjeveru, Brazil na jugu, Gvajana na istoku i Venecuelanske države Delta Amakuro i Bolivar na zapadu, navodi se u zakonu.

U zakonu se navodi i da će grad Tumeremo u Bolivaru biti glavni grad do postizanja, kako se ističe, "praktičnog i obostrano prihvatljivog rješenja" sa Gvajanom.

Venecuela i Gvajana dogovorile su se prošlog decembra da izbjegavaju bilo kakvu upotrebu sile i da ne eskaliraju tenzije u sporu nakon sastanka Madura i njegovog gvajanskog kolege. Međunarodni sud pravde (MSP) treba da odluči kojoj zemlji pripada teritorija Esekiba, a venecuelanska vlada je rekla da ne priznaje MSP i da joj i decembarski referendum kojim je podržano stvaranje nove države, daje pravo da kontroliše Esekibo i dozvoljava naftna istraživanja u tom regionu.

Izborne vlasti Venecuele saopštile su da je više od 10 miliona građana glasalo na decembarskom referendumu, ali do sada nisu objavile rezultate. Gvajana je rekla da se o njenim granicama ne može diskutovati i da će braniti svoj suverenitet.

(MONDO/Agencije)