• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju u ЕU

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanje u Еvropsku uniju.

 BIH EU.jpg Izvor: Twitter/Screenshot

Evropski savjet je upravo odlučio da otvori pristupne pregovore sa BiH, saopštio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"Evropski savjet je upravo odlučio da otvori pristupne pregovore sa BiH. Čestitam! Vaše mjesto je u našoj evropskoj porodici", objavio je Mišel na Tviteru.

On je dodao da je današnja odluka ključni korak naprijed na putu BiH ka EU.

"Sada treba nastaviti naporan rad da bi BiH stabilno napredovala, kako vaš narod želi", napisao je Mišel.

Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Uniji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen rekla je da je Bosna i Hercegovina, od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine, napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina”, rekla je Von der Lajen.

"Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom spoljnom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma".

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska unija odobrila je status kandidata u decembru 2022.

Zemlje koje su u početku bile skeptične prema napretku Bosne i Hercegovine, poput Holandije, nisu se bunile na odluku, ali je jasno da će BiH morati napraviti ozbiljan napredak u unutrašnjim reformama prije nego što krene na sljedeći korak u procesu pristupanja.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je po dolasku na samit Savjeta Evrope, da podržava prijedlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da zemlja mora uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU-a oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE