Svijet

Bivši direktor otrovao čovjeka KOJI JE KREIRAO "GAME OF THRONES"

Autor Uroš Matejić

Ksu Iao otrovao osnivača kompanije Lin Kija koja ima veze sa Igrom prestola.

Izvor: HBO

Bivši izvršni direktor "Yoozoo Games", Ksu Jao, osuđen je na smrt zbog trovanja osnivača visoko profitabilne kineske kompanije za video igre, koja ima veze sa "Game of Thrones" i novom Netfliksovom serijom "3 Body Problem", prenosi CBS njuz. Ksu Jao je u decembru 2020. otrovao osnivača kompanije Lin Kija zbog neslaganja oko vođenja poslova, saopštio je Prvi narodni sud u Šangaju. Linu je navodno pozlilo nakon što je popio šolju otrovanog čaja.

Lin je umro 10 dana kasnije u 39. godini. Odmah nakon njegove smrti, šangajska policija privela je Ksua kao glavnog osumnjičenog u slučaju ubistva. Razboljele su se još četiri osobe, ali nisu umrle nakon što je Ksu otrovao piće u kancelariji, navodi se u saopštenju suda.

Izvršni direktor serije

Gejming kompanija "Yoozoo" ima filmska prava za "The Three Body Problem", kinesku najprodavaniju naučno-fantastičnu trilogiju, a Ksu je bio na čelu ogranka zaduženog za to, objavili su kineski mediji. U septembru su Netfliksu dali zeleno svjetlo da proizvede adaptaciju trilogije, koju su trebali da urade kreatori "Igre prestola", a Lin Ki je naveden kao izvršni producent serije.

Lin je bio jedan od najbogatijih biznismena u Kini, sa neto vrednošću od milijardu dolara. Uspješno je rukovodio kompanijom "Yoozoo Games", osnovanom 2009. godine. "Yoozoo Games" je takođe razvio "Game of Thrones: Winter Is Coming" igru zasnovanu na TV seriji. Kompaniji je išlo veoma dobro u industriji igara, ali im njihovi filmski projekti nisu doneli očekivani uspjeh, što je možda dovelo do svađe i ubistva.

(MONDO)