Svijet

Čeka se odgovor: "Boing" ponudio veću povišicu radnicima u štrajku

Autor Vesna Kerkez

Sindikat koji predstavlja štrajkače u "Boingu" saopštio je da će članovi u srijedu glasati o prijedlogu novog ugovora o radu koji uključuje povećanje plata za 35 odsto tokom četiri godine, što bi moglo da okonča štrajk nakon više od mjesec dana.

Izvor: Jason Redmond / AFP / Profimedia

Oko 33.000 "Boingovih" sindikalnih radnika na američkoj zapadnoj obali, većina u državi Vašington, štrajkuje od 13. septembra. Obustava rada dovela je do prekida proizvodnje najprodavanijeg aviona "737 MAKS" i njegovih varijanti "767" i "777".

Najnovija ponuda uključuje bonus od 7.000 dolara, povratak stimulacija i izdašnije doprinose za 401.000 budućih penzionera, uključujući jednokratni doprinos od 5.000 dolara plus uplatu do 12 odsto doprinosa od poslodavaca.

"Boing" je odbio da komentariše ove informacije.

Kompanija je 8. oktobra povukla svoju poboljšanu ponudu koja je uključivala povećanje plata za 30 odsto tokom četiri godine, nakon što su propali pregovori kojima su prisustvovali i američki savezni posrednici.

Sindikat je tražio povećanje zarada za 40 odsto i vraćanje definisanih beneficija za buduće penzionere.

Međunarodno udruženje mašinista i vazduhoplovnih radnika "Lokal 751" saopštilo je na društvenim mrežama da je dobilo prijedlog uz posredovanje vršioca dužnosti američkog ministra za rad DŽuli Su i da je prijedlog "dostojan razmatranja".

(Srna)