• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET: Pohod na Ligu šampiona – Barselona

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Zvijezde Barselone Sergej Rutenka, Kiril Lazarov i Danijel Šarić u razgovoru za MONDO ističu da u “drim timu” Barselone nema egoizma i da imaju ogromnu motivaciju da zajedno osvoje Fajnal for Lige šampiona.

Dva dana ostalo je do Fajnal fora rukometne Lige šampiona, a poslije očekivanja iz redova Kila i Vesprema, donosimo vam i razmišljanja igrača Barselone i Flensburga koji čine drugi polufinalni par.

Favorit na papiru je Barselona, najuspješniji klub u istoriji Lige šampiona sa osvojenih osam titula evropskog prvaka, iako je njihova evropska dominacija počela tek 90-ih godina.

Pet od tih osam osvojili su u “zlatnoj eri” od 1996. do 2000. godine kada pet godina zaredom nisu silazili sa pobjedničkog trona poslije čega su još dva puta osvajali pobjednički pehar.

Prošle godine u finalu ih je na opšte iznenađenje zaustavio njemački Hamburg, a ove godine u polufinalu će ponovo na jednu njemačku ekipu – Flensburg.

Na prvi pogled Barselona sa Rutenkom, Karabatićem, Šarićem, Šterbikom, Lazarovim, Entreriosom, Garsijom, Soraindom i ostalima je apsolutni favorit, ali ista ta Barselona jedva se provukla kroz četvrtfinale i dvomeč sa još jednom njemačkom ekipom – Rajn-Neker Lovenom.

Nijemci su u prvoj utakmici napravili malu senzaciju i slavili sa ubjedljivih 38:31, da bi Barselona u revanšu pobijedila 31:24 i zahvaljujući golovima u gostima prošla na završni turnir.

“Mislim da smo izbacili klub i ekipu koja se nalazi u najboljoj formi, koja igra najbolji rukomet i koja je pokazala da imaju fenomenalnu odbranu i napad. Imaju golmana Landina koji je po meni jedan od najboljih golmana današnjice, nimalo nam nije bilo lako i imali smo sreću da smo igrali dvomeč”, prisjetio se tog duela golman Barselone Danijel Šarić na početku razgovora za MONDO.

“Sa Flensburgom igramo pred njihovom publikom, svi govore da smo mi favoriti, oni ulaze bez opterećenja tako da će nam biti jako teško i moramo igrati 150 odsto snage”, dodao je on.

Barselona je skup fenomenalnih pojedinaca i igrača od kojih su neki u svojoj karijeri osvojili sve što se osvojiti može, ali Šarić ističe da niko u svlačionici Barse ne razmišlja o sebi već isključivo o ekipi i da su svi maksimalno motivisani.

“Imamo igrače koji su prvi put na Fajnal foru, to je Nikola koji će imati dodatnu motivaciju, imamo igrače koji su igrali polufinala, a nisu osvojili LŠ, kao Arpad i Kiro. Naša ekipa funkcioniše kao porodica i nema tu previše egoizma kako i koliko će ko da igra nego svako ima svoju minutažu i svoj doprinos. Jedini mali nedostatak je što do Fajnal fora nemamo nijedan jak meč da vidimo u kakvoj formi se nalazimo, a s druge strane imali smo vremena da se odmorimo”, istakao je Šarić.

S tim se slaže i njegov saigrač Kiril Lazarov.

“Mi smo toliko iskusni da svaki pojedinac zna da je tim ispred svega. Mi se borimo za titule, možeš biti jako dobar, ali klub može biti nezadovoljan tobom ako nije cilj ispunjen. Svi smo podređeni timu i težimo da iz dana budemo bolji kao tim. Moje lično mišljenje je da ove godine igramo dobro ali da još nismo dali ono naše pravo izdanje, taj završni udarac, onu utakmicu u kojoj ćemo pokazati koliko stvarno možemo i ja se nadam da će to biti na Fajnal foru”, rekao je Lazarov.

Makedonski rukometaš upravo je jedan od onih koji će biti najviše motivisan jer je igrao dva finala ali nije uspio da se okiti titulom evropskog prvaka. Međutim, Lazarov u razgovoru za MONDO ističe da ne osjeća nikakav pritisak.

“Sigurno da živim za to da jednog dana osvojim Ligu šampiona, zato se trudim, zato živim sportski treniram itd. Međutim ne osjećam ni trunku nervoze da se nešto mora napraviti. Naprotiv, to mi daje sigurnost, siguran sam i znam da ćemo se pripremiti maksimalno i to je najbitnije, da u ta dva dana damo naš maksimum. Puno će mi značiti ako osvojimo Ligu šampiona  ali isto tako mi je jasno da se trebamo dobro oznojiti”, poručio je Lazarov.

Španska liga sve slabija

“Mislim da liga je jako opala, to se vidi i po rezultatima. Sigurno da je to veliki nedostatak, jer svi smo navikli da svaki drugi-treći dan igramo jake utakmice, da te drži sportska tenzija i adrenalin. Sada nema tih utakmica što je žalosno, ali s druge strane nam daje vremena da se pripremimo i spremno dočekamo te jake utakmice”, rekao je Šarić.

“Što se tiče slabljenja španske lige relativno se slažem, međutim to i nije tako slabo. Mi smo i u Ligi šampiona pobjeđivali dosta utakmica sa deset golova razlike, tako da ako porediš sa španskom ligom onda dođeš na isto. Asobal lige jeste pala, ali trebamo znati i da se Barselona u posljednjih godinu-dvije dodatno pojačala, pa je i to razlog zašto nemamo pravog konkurenta”, ocijenio je Lazarov

 Najbolji strelac Barselone u Ligi šampiona ove sezone sa 71 postignutim golom, ocijenio je da je Liga šampiona svake godine sve jača i neizvjesnija i upozorio da on i saigrači ne smiju potcijeniti Flensburg, već se prisjetiti kakvo im je iznenađenje priredio Hamburg prošle godine.

“Prošle godine Hamburg možda uopšte nije bio favorit ali je osvojio Ligu šampiona. Zato što je imao jednu slabu sezonu, došao je, motivisao se, inspirisao i pobijedio Barselonu. Mi trebamo biti pažljivi, ne bih ja rekao da smo veliki favoriti, igramo u Njemačkoj, Nijemci imaju 10-15 odsto prednosti što se tiče mjesta odigravanja, publike itd. Favoriti nema, a ukoliko potcijeniš nekog može te iznenaditi. Mi smo sastavljeni od igrača koji imaju iskustva i nećemo pasti na te sitne fore koje puno znače na takmičenju kao što je Fajnal for. Startujemo od nule i ta dva dana trebamo biti perfektni da bi ostvarili naš cilj – osvajanje Lige šampiona”, poručio je Lazarov.

Njegov saigrač, Bjelorus Sergej Rutenka, itekako zna kakav je osjećaj podići pehar Lige šamipiona.

Učinio je to tri puta sa Sijudad Realom, po jednom u dresu Celja i Barselone i jedan je od najtrofejnijih igrača u elitnom klupskom takmičenju, ali za MONDO kaže da mu je svaka nova sezona novi izazov i da svaki put želi da ide do kraja.

“Motivacija je naravno tu, jer svaki igrač voli da igra i osvaja trofeje. Bilo bi glupo da se takmičim, da igram a da nemam motivaciju da ponovo osvajam nešto. Onda bi bilo bolje da završim karijeru i sjećam se toga što sam osvojio. Jednom kad dođeš do Fajnal for a, a onda i do finala, tamo ti ne treba posebna motivacija, to je takav ambijent, atmosfera i to te jednostavno povuče da daš sve od sebe. Imamo više od 100 odsto motivacije da osvojimo ovaj pehar, svaki put kad osvojiš pehar to je nešto novo, nešto posebno”, rekao je Rutenka.

Lijevi bek Barselone igrao je i osvajao finala Lige šampiona i kada su se igrale dvije utakmice i nakon što je ustanovljen završni turnir.

Pujol u Kelnu bodri Barsu

U Lankses Areni u Kelnu biće mnogo manje Barselonih navijača od onih koji će navijati za Flensburg, ali će Barsu sa tribina bodriti Karles Pujol. Legendarni kapiten fudbalskog tima Barselone pružio je podršku rukometašima i u četvrtfinalnom okršaju sa Rajn-Neker Lovenom, kada mu je društvo pravio Đerar Pike, a kako je najavio, putovaće i u Keln kako bi bodrio rukometaše na završnom turniru.

 “Idemo na turnir sa željom da ga osvojimo, spremamo se fizički i psihički i hoćemo da ga osvojimo. Što se tiče načina takmičenja, svaka ekipa svake godine ima skoro iste šanse. Zavisi mnogo od tog dana, možeš imati loših deset minuta i da izgubiš godinu dana u kojoj si vrijedno radio. Mislim da zbog toga turnir ima taj šarm, ali i tu nervozu, jer ne smiješ da napraviš grešku. Flensburg je dobra ekipa, dobro igraju u odbrani, imaju jaku kontru. Ne gledamo na meč tako kao da smo mi favoriti, jako ih cijenimo i znamo da će biti jako teško. Ukoliko i Flensburg dobije nas, ne vidimo to kao neku senzaciju, jer ne igraju se dvije utakmice, jedan promašeni šut te može koštati finala, pa i trofeja”, istakao je Rutenka i dodao da snaga Barselone leži u timskom duhu.

“Imamo jako dobru atmosferu u ekipi i to nam sigurno pomaže da ostvarujemo ove rezultate. Taj revanš protiv Rajn-Neker Lovena je to pokazao, ne bismo mogli da napravimo taj preokret i da nadoknadimo sedam golova iz Manhajma da nismo jedinstvena ekipa na terenu. Mislim da nam ide u korist dobra atmosfera i imamo veliku želju da osvojimo Ligu šampiona zajedno”, zaključio je Rutenka na kraju razgovora za MONDO.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC