• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO analiza: ABA liga kao prolazna stanica

Autori mondo.ba Autori Nemanja Babić

Bavili smo se analizom prethodne sezone, bar onog ligaškog dijela u regionalnoj ABA ligi. Zanimljivo je koliko klubovi ne misle na duge staze, odnosno da je kroz ligu prodefilovalo puno igrača i trenera.

 ABA liga sezona 2016/2017, analiza Izvor: MN PRESS

Završen je ligaški dio sezone u regionalnoj ABA ligi. Ove sezone takmičilo se 14 klubova.

Što se tiče plej-ofa, one ekipe koje su na početku sezone smatrane favoritima su ga i osigurale.

U ovom tekstu ideja je bila da pokažemo koliko je za rezultat bitan kontinuitet koji ekipa ima, odnosno koliko je bitno da igrači duže igraju zajedno i da se poznaju. Još ako je i trener tu duže vrijeme, rezultat uglavnom dođe.

Ipak, situacija je u ABA ligi potpuno drugačija. Igrači se u većini klubova mijenjaju kao na traci, a o kontinuitetu trenerskog rada teško je i govoriti.

Za kakav-takav kontinuitet uzeli smo period od tri godine koje su igrači proveli zajedno u klubu, a trenera koji su se toliko dugo zadržali na istoj poziciji je malo, odnosno samo TRI.

NAJDUGOVJEČNIJI IGRAČI:

Čedomir Vitkovac:14 sezona (šest klubova)

Nebojša Joksimović:13 ( šest klubova)

Marin Rozić:Cibona (13 sezona)

Boris Savović (12, tri kluba)

Matej Rojc Krka:(sedam sezona)

Miro Bilan: Cedevita (šest sezona)

Branko Lazić:Crvena zvezda (šest sezona)



Najbolji primjer je Crvena zvezda, koja i u Evroligi i u ABA ligi prije svega zahvaljujući kontinuitetu na parketu i na klupi bilježi odlične rezultate. Naravno, neophodan je i kvalitet, ali kontinuitet je itekako bitan. Sve ekipe, a malo ih je u ligi, koje nisu puno mijenjale, ostvarile su dobre rezultate. Frapantan je podatak da je u 14 klubova regiona, što na početku, što tokom sezone, dovedeno čak 134 igrača.

JEDINI tim koji nije dovodio igrače tokom sezone je Igokea, koja je na kraju završila na odličnom petom mjestu.

Krenućemo redom, po plasmanu na tabeli, sa podacima koliko je ko mijenjao sastave i vidjećete da ovaj kriterijum ima smisla. Nije najbitnji, ali kažemo ponovo, izuzetno je bitno da treneri i igrači provedu duže vrijeme zajedno u istom timu.

CRVENA ZVEZDA

Izvor: MN PRESS



Najbolji tim ligaškog dijela takmičenja i aktuelni šampion ABA lige najmanje je mijenjao u protekle tri godine. Kostur ekipe je na okupu, a tu je i trener sa najdužim stažom trenutno u ABA ligi - Dejan Radonjić. On je već četiri godine na klupi Zvezde.

Od igrača sa tri i više godina uzastopno, ima u sastavu Branka Lazića, Nemanju Dangubića, Luku Mitrovića i Stefana Jovića.

Marko Simonović je u ekipi četvrtu sezonu, s tim da je imao godinu prekida kontinuiteta kada je igrao za Po Ortez. Slična priča je i sa Čarlsom Dženkinsom, koji igra treću sezonu u Zvezdi, s tim da je prošlu proveo u Milanu.

Šest igrača dovela je Zvezda ove sezone.

CEDEVITA

Izvor: MN PRESS


Cedevita važi za ekipu koja nema problema sa finansijama, ali ipak imaju problema u očuvanju ekipe na duže staze, kao I sa izborom stranaca.

Iz kategrije starosjedioca u Cedeviti su Miro Bilan, koji „gura“ šestu sezonu i Luka Babić, koji igrapetu. Karlo Žganec i Marko Arapović igraju treću, Džanan Musa drugu, a ostali su dovedeni na početku sezone.

U Cedevitu je ove sezone došlo čak 13 novih igrača.

Trener Veljko Mršić je drugu sezonu u nizu na klupi prvaka Hrvatske.

PARTIZAN

Izvor: MN PRESS


Crno-bijeli su dugo godina bili primjer, kako kada ostane većina ekipe na okupu zajedno sa trenerom, uz određenu „nadogradnju“ se dolazi do vrhunskih rezultata. U posljednje dvije sezone u Partizanu se mnogo toga promijenilo.

Samo Vanja Marinković i Mihajlo Andrić imaju tri sezone u kontinuitetu u Partizanu. Od ostatka tima Miloš Koprivica, Adin Vrabac i Novica Veličković igraju drugu sezonu zaredom, s tim da je Veličković povratnik u Partizan, za koji je prethodno nastupao od 2004. do 2009.

Trener Aleksandar Džikić ekipu je preuzeo u januaru 2016. godine.

Devet novih igrača došlo je ove sezone u Partizan.

BUDUĆNOST



Jedini šampion Crne Gore odlično se uklapa u našu priču. Što se tiče trenera, sezonu je počeo Vlado Šćepanović, a završava je Grk Zuros.

Igrači  su dovođeni tradicionalno na početku sezone i lutalo se sa timom.

Što se tiče igrača sa dužim stažom u Podgorici, Suad Šehović i Bojan Subotić igraju četvrtu sezonu u nizu. Mladi Vasilije Baćović tu je treću sezonu, ali bez minutaže. I to je to što se tiče igrača sa tri i više godina,dok Sead Šehović igra drugu.

Od početka sezone devet igrača je došlo u Budućnost.

IGOKEA


U sastavu petoplasiranog tima ABA lige ove sezone iz kategorije „starosjedilaca“ je samo jedan igrač - Đorđe Milošević, ali u odnosu na prošlu sezonu isti je trener i gro ekipe i rezultat je vidljiv. Od ekipe koja je prošle sezone u finišu izborila opstanak ostalo je SEDAM  igrača.

Isti je trener - Dragan Bajić, te Đorđe Milošević,koji je odigrao treću sezonu.

Miroslav Pašajlić, Darko Talić, Danilo Šibalić, Draško Albijanić, Nikola Pešaković i  Vuk Radivojević su tu od prošle sezone.

Pet novih igrača došlo je na početku sezone.

MEGA LEKS

Izvor: MN PRESS



Što se Mege tiče teško je govoriti o nekom kontinuitetu, pošto uglavnom u tom klubu igraju golobradi mladići. Možemo govoriti o kontinuitetu na klupi.

Uz Dejana Radonjića trener sa najdužim stažom u jednom klubu ABA lige je Dejan Milojević. Bivši košarkaš Partizana je petu sezonu proveo na klupi tima, koji je direktno u NBA poslao Nikolu Jokića, Ivicu Zupca i Timotija Luvavua.

Rade Zagorac, Ognjen Jaramaz,Đorđe Simeunović i  Radovan Đoković  su igrači u Megi koji imaju tri i više sezone zajedno.

Mega je tokom sezone dovela 11 igrača.

CIBONA

Izvor: MN PRESS



Dva igrača zajedno više nego pola lige.

Cibona u svojim redovima ima najdugovječnijeg igrača, koji je u kontinuitetu igrao u ABA ligi za jedan klub, a da je i dalje aktivan. Riječ je o kapitenu Marinu Roziću, koji je odigrao 13. sezonu u regionalnom takmičenju u dresu Cibona. Kapa do poda, posebno kada se zna da je bilo sezona u kojima je bilo više mjeseci bez plate, nego sa platom u dvostrukom šampionu Evrope.

Osim njega samo Nik Slavica ima više od dvije sezone (tri), dok Nebojša Joksimović igra drugu u dresu Cibone. Joksimović je jedan onih sa najdužim stažom u ABA ligi. Sezona u Ciboni mu je ukupno 13, a igrao je za šest klubova.

Devet novih igrača došlo je u klub ove sezone.

MORNAR

Izvor: MONDO/Mladen Stojović



Debitant u ligi Mornar jedan je od timova koji je najviše mijenjao. Možda i razumljivo. Cilj prve sezone je bio opstanak u takmičenju,a na kraju su došli do osmog mjesta.

Radoje Vujošević jedini je igrač koji ima tri sezone u nizu u ovom klubu. Džons, Radunović, Čalić i Mijović odigrali su dvije sezone u klubu iz Bara.

Trener Đorđije Pavićević je najduže u klubu. 

U Mornar je od početka sezone došlo 10 igrača.

FMP

Izvor: MN PRESS


Počeli su sezonu na klupi sa Slobodanom Klipom, a završili sa Brankom Maksimovićem.

Tri sezone u nizu igra Filip Čović, koji je srce tima i to je to. Lazarević, Apić i Davidovac , Bursać i Šešlija, su odigrali dvije. Ostali igrači su odigrali prvu sezonu u dresu nekadašnjeg osvajača regionalnog takmičenja.

Osam igrača je tokom sezone došlo u klub iz beogradskog predgrađa.

KARPOŠ SOKOLI

Izvor: MN PRESS


Makedonski tim je igrao prvu sezonu i bio je praktično prežaljen. Ipak, dolaskom trenera Dragana Nikolića, stvari su krenule na bolje i izboren je opstanak.

Što se tiče igračkog kadra Damjan Jakimovski, koji nema bitniju ulogu u timu, odigrao je petu sezonu. Slično je i sa Ivanom Sapundžijevom, koji ne igra puno, a tu je četvrtu sezonu.  Kapiten Igor Penov je tu tri godine, kao i srpski veteran Dušan Knežević.

Deset igrača je od početka sezone stiglo u Skoplje.

UNION OLIMPIJA

Izvor: MN PRESS



Klub za koji ne možemo reći da ima kontinuitet ni na klupi ni u igračkom kadru je Union Olimpija. Koliko je samo prethodnih sezona prošlo igrača i trenera kroz ovaj klub. To se i vidi po rezultatima, pošto u posljednje vrijeme konstantno dobijaju specijalnu pozivnicu da igraju regionalno takmičenje.

Gregor Hrovat je JEDINI igrač sa tri ili više sezona u dresu najvećeg kluba Slovenije.

U Olimpiju je ove sezone stiglo čak  12 igrača.

ZADAR

Izvor: MN PRESS


Zadar se u posljednjem kolu spasio od ispadanja. Nekada klub koji je puno ulagao u vlastite snage, teško održava kontinuitet. Ove godine su ih čak tri trenera vodila, igrači su dolazili, a neki su zaigrali tek u finišu, kada je FIBA skinula sankcije.

Imaju igrače sa tri i više sezona, ali nisu nosioci igre izuzev Borisa Baraća.

Mladi plejmeker Lovre Bašić tu je pet sezona, Marko Jurica četiri, kao i Mario Špaleta, Boris Barać i Ivan Vraneš tri.

Od početka sezone osam igrača je stiglo u Zadar.

MZT SKOPLJE


MZT je uz Zadar tim, koji je najčešće mijenjao trenere - tri.

Ni u promenama igračkog kadra nisu zaostajali i na kraju su završili pretposljednji.

Ljubomir Mladenovski bez veće uloge odigrao je za “metalce” četiri sezone, Adem Mekić je momak koji je odigrao treću sezonu i to je to što se tiče starosjedilaca.

Čak 14 igrača je stiglo u MZT i oni su rekorderi ove sezone u ABA ligi.

KRKA


Na kraju Krka, koja je ispala iz lige i naredne sezone neće igrati regionalno takmičenje. Na kraju su promijenili i trenera, ali spasa nije bilo.

Matej Rojc je odigrao sedmu sezonu, Erjon Kastrati petu i to je to što se tiče igrača sa dužim stažom u ekipi iz Novog Mesta.

Deset igrača je došlo u Krku od početka sezone.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC