Nemanja Savanović: Plava krv Dejvida Sajmona

Autor:

Počeo sam gledati više serija odjednom nego ikada prije, ali ni zbog jedne nemam onu potrebu da požurim kući kako bih vidio šta dalje. Sa druge strane, nikada nije bilo ni blizu toliko kvalitetnog sadržaja serijskog programa kao danas.

0
A- A A+

Malo smo se i razmazili. Serije su nekada bile groblje filmskih glumaca. Lako je bilo skliznuti iz filmova u serije, ali rijetki su se vratili nazad i pričali o tome. Mali ekran je bio kazna za pogrešne odabire sa velikog platna.

Danas su stvari drugačije.

Svako ko nešto znači u Holivudu baca se u ovaj sve zahvalniji format. Do juče je bilo nezamislivo da neko kao što je Nikol Kidman ili Kevin Spejsi imaju i gostujuću ulogu u seriji, a danas imamo „Top of the Lake“ i „House of Cards“.

Stvari su čak postale drugačije i u obrnutom pravcu. Mogli su svi da vole Rejmonda koliko hoće dok god se držao televizije. Brajan Kranston se nakon suludog uspjeha „Breaking Bad“ našao u svim filmovima. Ima ga i u trejlerima filmova u kojima ne igra. Dug je put bio i zaslužen.

Što bihaćki reper reče: „Brajane Kranstone, jebo te led! Od Malkolm u Sredini do Brejkin Bed“.

„The Deuce“ (naslov je žargonsko ime bloka ulice u Njujorku između Brodveja i 8. Avenije) je novo čedo Dejvida Sajmona i Džordža Pelekanosa odgovornih, između ostalog i za, tvrdim i dalje, vjerovatno najbolju snimljenu seriju ikada – „The Wire“.

Dvojac je na svojoj teritoriji i ovaj put, a to znači narkotici, prostitucija, kriminal. Dijalozi crnih svodnika ovdje su serija za sebe. Ansamblska podjela je pred nama, kao i u prethodnim situacijama. Na papiru dva imena iskaču među ostalim - Džejms Franko i Megi Džilenhol, oboje i u ulozi producenata.

Izvor: YouTube

Megi nikada nije bila neko kome bih se obradovao kada bih je vidio na uvodnoj špici, ali to je baš subjektivni doživljaj koji nema veze sa kvalitetom glume. Kao što je Voja Brajević počeo dobijati vidno lošije uloge nakon što je izdao Srbiju na Kosovu i upropastio brak Gigi Moravcu. Megi nikada nije bila holivudska plava krv, ali i dalje je dovoljno velika da može narušiti iluziju svoje uloge prostitutke Kendi. Kako stati u kraj tome problemu?

U prvoj epizodi jedva punoljetni penis u ruku, kondom u usta i bog da nas vidi. Ja sada imam sumnje da je glumačka karijera ustvari iluzija.

Franko tumači dva lika, braću blizance i više je nego pošten. Sajmon uvijek priča priču o gradu i vremenu. Koliko god je Baltimor bio glavni lik u „The Wire“ i Nju Orleans u „Treme“ toliko je ovo priča o Njujorku. Prve epizode serije su obično pomalo konfuzne pošto se po prvi put srećemo sa novim svijetom i njegovim akterima, tako da je obično nezahvalno procijeniti kvalitet na osnovu samo jedne epizode.

„The Deuce“ ima taj već uigrani Sajmon pristup. Iako se priča odvija po cijelom Njujorku, epicentar priče se dešava u komadu ulice iz naslova, tako da kamera prateći jednog aktera, na ulici naiđe na drugoga koji je povuče na treću stranu, tako da do kraja prve epizode već dovoljno vidimo svijeta u koji se upuštamo da možemo zaključiti kako će ovo da bude odlična serija i prijeko potrebna pauza od sve fantastike, bliske budućnosti i daleke prošlosti na TV-u.