Društvo

Znate li gdje se u Banjaluci nalazi Ulica 9. januara? (FOTO)

Autor Željko Svitlica

Grad Banjaluka od 2012. godine ima Ulicu 9. januara, ali ona se, igrom slučaja, ne nalazi u centralnim dijelovima grada već na periferiji.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Stanovnici do tada bezimenog makadamskog sokaka u naselju Priječani sami su podnijeli zahtjev gradskoj administraciji i dobili plavu metalnu tablu sa imenom datuma kada se praznuje Dan Republike Srpske.

U to vrijeme ovo je bila "samo" vijest iz gradske rubrike, u novinama  9. januar nije izazivao mnogo pažnje i slavio se mnogo manje pompezno prije desetak godina.

Sve se promijenilo kada je u novembru 2015. godine Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju tadašnjeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i proglasio neustavnim određene odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na Dan Republike.

Sljedeće godine u Srpskoj je održan referendum sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”. Ogromna većina stanovnika glasala je potvrdno i u januaru 2017. prvi put je u Banjaluci organizovan svečani defile, koji se sada preselio u Istočno Sarajevo.

Pošto se značaj 9. januara promijenio političari su se sjetili ulice u Priječanima odnosno dat je nalog da bar jedna ulica ili trg u svim gradovima i opštinama u RS dobije naziv po ovom datumu.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je u vrijeme kada je bio poslanik u Narodnoj skupštini dolazio u Priječane i najavljivao da će kao bivši odbornik i rođeni Banjalučanin podnijeti inicijativu da se Ulica 9. januara ubuduće nalazi u samom centru grada.

Stanovnici ulice koja je u međuvremenu dobila asfalt na sve to samo odmahuju rukom ističući ponosno činjenicu da su se Dana Republike Srpske oni prvi sjetili.

(Mondo)